Potpredsednica novosadskog parlamenta odala poštu Draži Mihailoviću, sad traže njenu smenu: Nedopustivo je učešće na četničkom skupu (FOTO)

U saopštenju se navodi da je celokupan POKS ponosan na učešće u toj ceremoniji

  • 35

Članica Predsedništva Pokreta obnove Kraljvine Srbije (POKS) Branka Bežanov izjavila je danas da je ponosna što je bila na odavanju pošte komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini u Drugom svetskom ratu Dragoljubu Draži Mihailoviću u Draževini kod Višegrada, te da je tamo bila kao funkcionerka te stranke, a ne kao zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada.

- Zlonamerni hoće to da podmetnu i time uključe moj grad u ovaj događaj. Ponosna sam što sam prisustvovala tom događaju i smatram da bi poštu Draži Mihailoviću trebalo da oda svaki Srbin koji voli svoju otadžbinu - istakla je u pisanoj izjavi Bežanov.

U saopštenju se navodi da je celokupan POKS ponosan na učešće u toj ceremoniji, uprkos, kako se navodi, tome što pojedini pokušavaju da taj događaj predstave negativno u javnosti Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Mihailovićem treba svi da se ponosimo, jer je on prvi organizovao oružani ustanak protiv nacizma u celoj okupiranoj Evropi. Najodlikovaniji je srpski oficir i čovek čijoj hrabrosti su se divili državnici širom sveta - napisala je Bežanov.

Foto: poks.rs

Gradski odbor Pokreta za preokret u Novom Sadu zatražio je danas hitnu smenu potpredsednice parlamenta u tom gradu Branke Bežanov zbog prisustva na okupljanju Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, a ona je u saopštenju navela da su oni koji je kritikuju isti kao "oni koji su posle montiranog sudjenja 1946. godine, bili gluvi na argumente i istinu i streljali Dražu Mihailovića".

- To su oni isti koji i dalje pokušavaju da falsifikuju istoriju i da spreče da istina konačno ispliva na površinu, a to je da su Srbi imali dva antifašistička pokreta u Drugom svetskom ratu, četnički i partizanski - dodala je Bežanov.

Pojedine stranke, među kojima je Demokratska stranka i LSV, kao i nevladine organizacije iz Novog Sada i Vojvodine, ocenile su danas da je nedopustivo učešće Bežanov kao osobe koja je potpredsednica Skupštine Novog Sada u tom i sličnim događajima.

Foto: poks.rs

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od gradskih vlasti u Novom Sadu da pod hitno smene Bežanov koja je u nedelju prisustvovala, prema njihovim rečima "užasnom nacionalističkom četničkom skupu" u Draževini pored Višegrada.

- Nad tim skupom se zgrozio čitav civilizovani svet, jer su se na njemu slavili monstruozni zločini iz Drugog svetskog rata i ratova iz devedesetih godina 20. veka - navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, činjenica da je prisustvovala tom skupu u okviru delegacije POKS, čija je Branka Bežanov šefica odborničke grupe u Skupštini grada, ne abolira gradske vlasti od obaveze da je smene sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada.

Foto: poks.rs

- Kako je moguće da grad koji je zvanično Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture kao zamenicu predsednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine - piše u saopštenju.

Podsetili su da su upravo u Višegradu i u okolini tokom Drugog svetskog rata, kao i tokom ratova iz devedesetih godina prošlog veka četnici počinili neke od najkrvavijih i najmonstruoznijih zločina.

- Uz povike "Bog čuva Srbiju", "Bog čuva Republiku Srpsku", u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta pevali su i: "Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina". Ukoliko gradske vlasti u Novom Sadu ne budu smenile Branku Bežanov, smatraćemo da i oni odobravaju zločine koji su počinjeni u Višegradu i okolini - navela je Građanska Vojvodina.

(Telegraf.rs /Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    11. mart 2019 | 14:36

    Malo koja licnost srpske istorije nas je toliko zaduzila i toliko uradila za Srpstvo kao Dragoljub Mihajlovic, Gorski car i vodja Treceg srpskog ustanka. Ucesnik 4 rata - Prvi balkanski, Drugi balkanski, Prvi svetski i Drugi svetski.Jedan od najodlikovanijih srpskih oficira u istoriji.Veliki prijatelj sa Sarlom de Golom kojeg je upoznao na specijalizaciji u Francuskoj posle Prvog svetskog rata. Vazio je za izuzetnog poznavaoca gerilske borbe.Nemci ga nikad nisu uhvatli iako su vodili na desetine operacija u cilju njegovog hvatanja.

  • Mihailović

    11. mart 2019 | 14:44

    Bio je pravi antifašista, rojalist, njegova glava bila ucjenjena od njemaca...komunisti od njega napravili zločinca...samo kad mu se pogledaju oči vidi se sva ljudska dobrota

  • 🇷🇸🇷🇸🇷🇺🇷🇺👍

    11. mart 2019 | 15:09

    Pokoj ti dusi Drazo al nazalost opet su ti Srbi presudili,nisu ni ustase ni balije nego mi tvoji SRBI e eto kolko valjamo ko narod i nacija i opet smo sve svoje velikane osudili,pobili i poslali u hag

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA