≫ 

Šta će se desiti ukoliko dođe do masovnog nasilja na Kosovu, a Kfor ne bude mogao da deluje? Drecun o potezima Beograda i Prištine

Mi upadamo u zamku koju nam je Priština postavila - izjavio je Milovan Drecun

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da u slučaju da na Kosmetu dođe do masovnog nasilja, a da Kfor ne može ili neće da deluje, Srbija ne bi ostavila svoj narod na nemilost.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Drecun je ocenio izjavu šefice diplomatije EU Federike Mogerini da finalni sporazum Beograda i Prištine mora biti u skladu sa međunarodnim pravom, ali i dobiti podršku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kao veoma značajnu.

- Ova izjava pokazuje pravac u rešavanju kosovskog problema. Sve vreme se govorilo o neutralnim razgovorima, svi su izbegavali da kažu ko će potpisati dokument do koga se dođe, ako su u pitanju dve države - to nama ne odgovara - naveo je Drecun.

Prema njegovim rečima, izjava Mogerinijeve ukazuje da bi postignuto rešenje moglo da bude drugačije, kao i da će morati da se menja Rezolucija 1244. Postavio je pitanje šta znači da treba da bude u skladu sa zakonom, međunarodno pravo je u skladu sa onim kako ga ko tumači.

Mi upadamo u zamku koju nam je Priština postavila-Printskrin: youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

- Ako neko govori da su granice nedodirljive i da se ne mogu menjati, mi se sa tim slažemo. Nemojte da dirate naše granice sa Albanijom - kaže Drecun i dodaje da je i Rusija rekla da rešenje za Kosmet treba da bude u skladu sa međunarodnim pravom.

Kada je reč o nemačkim porukama Prištini da ukinu takse, Drecun kaže više nije pitanje poruka, već je potrebno da vidimo sankcije.

- Mi upadamo u zamku koju nam je Priština postavila. Uveli su takse, koje će na kraju da ukinu kako bi govorili da su napravili ogromne ustupke Beogradu. Sa druge strane donose platformu koja najavljuje rat i koja za Beograd nije prihvatljiva - ističe Drecun.

Poglavlje 35 predviđa da pregovori EU i Srbije mogu da budu prekinuti, ukoliko se utvrdi da napredak u dijalogu sa albanskom stranom nije zadovoljavajući.

Priština je donela platformu koja najavljuje rat i koja za Beograd nije prihvatljiva, poručio je Milovan Drecun-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Međutim, Drecun kaže da sada treba postaviti pitanje da li Beograd treba da bude talac Prištine.

- Priština je platformom poništila Briselske sporazume, poništila je ZSO - rekao je predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Komentarišuću usvajanje zakona i statuta o "Trepči" u Prištini, i spekulacija da kosovske snage zauzmu "Trepču", Drecun je rekao da takva mogućnost postoji.

Dodao je da je vidno prisustvo policije i Kfora na severu Kosmeta, imamo pojačano prisustvo bespilotnih letelica.

- Evidentno je da prikupljaju informacije, sada je pitanje da li žele da spreče Prištinu u nameri ili ne - kaže Drecun i naglašava da u slučaju da dođe do masovnog nasilja, a Kfor ne može ili neće da deluje Srbija ne bi ostavila svoj narod na nemilost.

Video: Vučić poručio Prištini: Sikter, bando, Srbija ne pristaje na ultimatum

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    13. mart 2019 | 10:17

    U ovoj pa skoro gotovoj resenoj stvari Srbija je bila los takticar a Pristina odlican prakticar !!!

  • Rastko

    13. mart 2019 | 10:35

    IMAMO mi jos vremena ali samo da spakujemo pinkle za drugo NE !

  • Rastko

    13. mart 2019 | 10:16

    Takse; Vojska; Platforma; Granica, TREBAMO LI JOS DA NABRAJAMO ili PAMETNOM DOSTA !???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA