Od "smrdljivog krmeta" preko "kofe go***a" do "skrivanja napadača": 3 sukoba koja su obeležila poslednjih 10 dana na političkoj sceni Srbije

Na ovaj način, javni prostor elite u Srbiji sve više nalikuje na rijaliti programe

  • 7

Već uzavrelu scenu na političkoj sceni Srbije dodatno podgrevaju pojedini akteri koji se međusobno prepucavaju, ne birajući poligon sa kog će se obratiti svom suparniku, bez obzira da li dolazi iz istog opozicionog tabora ili se dešava na relaciji vlast - opozicija.

U prilog ovoj tezi govore sukobi koji su se u prethodnih deset dana odvijali pred našim očima, na malim ekranima, u novinskim stupcima ili na društvenim mrežama.

Razlozi za potezanje "oružja" raznoliki su, kao i arsenal kojim su se služili sačinjen od niza uvredi, psovki, pretnji, verbalnog i pokušaja fizičkog nasilja.

Na ovaj način, javni prostor elite u Srbiji sve više nalikuje na rijaliti programe.

SLUČAJ 1 - SERGEJ TRIFUNOVIĆ VS NENAD ČANAK

Glumac i lider PSG-a Sergej Trifunović u javnosti je poznat kao neko ko ima u najmanju ruku oštar jezik, pa ne čudi što je u petak, 1. marta u Novom Sadu ušao u sukob sa liderom LSV-a Nenadom Čankom. On je ne protestu "1 od 5 miliona" na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, komentarisao navodno otcepljenje Vojvodine, a zatim sa nekoliko epiteta počastio predsednika LSV.

- Slušam godinama unazad priču o mogućem otcepljenju Vojvodine. Pominje se niko drugi nego da Nenad Čanak, taj politički podli, pokvareni, smrdljivi plan sprovede u delo. Ako taj Nenad Čanak, to smrdljivo krme, koje služi kao potkusurivanje za svaku vlast, to trulo i podlo đubre koje je napravilo kuću pored kuće da bi, citiram, "imao gde da smesti orgulje"... Pa smesti orgulje u to du*e svoje - neki su od Trifunovićevih uvredljivih komenatara sa govornice u Novom Sadu iznetih na račun Čanka.

Kada se posle protesta na Tviteru suočio sa negodovanjem zbog govora koji je ocenjen kao "fašistički", "neprimeren" i "iznad svake granice pristojnosti", a njegov celokupan nastup kao "radikalsko primitiva i agresivan", Trifunović je odgovorio:

Fašištički? Moj govor je upravo bio protiv vas, secesionista, otcepljivača Vojvodine, u usta vam se s...m fašistička - napisao je on, zbog čega se oglasio i Čanak pozivom da mu sve iznete uvrede iznese "u lice"

Ono šta sam video, ne verujem da je Sergej Trifunović izgovorio. To su stvari toliko van bilo kakvog političkog razgovora, da u to potpuno ne verujem. Ne verujem da je to rekao, a ako jeste, i ako to zaista misli, želeo bih da mi to kaže u lice. Jednostavno, ne verujem da je sve to izgovorio neko ko se zalaže za promenu sistema u Srbiji, a ko nudi nekakav govor koji nije primeren građanskom društvu - rekao je tada Čanak.

"Tviter rat" se potom preselio u realan prostor, kada je navodno Nenad Čanak sa telohraniteljima ušao u prostorije PSG-a u želji da se obračuna sa glumcem i odskorašnjim političarem, o čemu su obojica svoje pratioce obavestili i na društvenim mrežama.

- Upravo je u prostorije PSG, ušao Nenad Čanak. Sa telohraniteljima i dramskim patosom: “Ja imam četvoro dece i petoro unučadi. Vi ste uvredili moju porodicu. A to košta.” Okrenu se i ode - prvo je obavestio Trifunović, da bi i Čanak ubrzo oglasio i političar iz Vojvodine:

Bio sam sada u PSG da nađem S.Trifunovića (u daljem tekstu Fido). Nije smeo da ponovi šta je izgovorio samo je ponavljao da je o meni rekao "ono što sam ja govorio o Miloševiću". Imao je punu kancelariju ljudi. Sada je definitivno. Sergej Trifunović je bezvredna kukavička krpa. Prvo: Nisam upao nego se najavio, zvonio, otvorili i ja ušao. Drugo: Nisam došao sa svitom nego sa dva čoveka, i zatekao njih deset. Treće: Nisam nikome ništa pokazao, nego je Fido pokazao da ne stoji iza svojih reči i ne sme da ih ponovi čoveku u oči. On je pokazao. Da je smrad. - naveo je on u objavi.

U ovom slučaju "ferka" se nije dogodila, ali ko zna šta nosi budućnost.

SLUČAJ 2: ČEDOMIR JOVANOVIĆ VS VUK JEREMIĆ

Takođe u petak, 8. marta, svi oni koji su gledali TV duel na N1 kanalu mogli su da svedoče da je politički motivisan sukob ubrzo prerastao u lično prepucavanje lidera LDP-a i predsednika Narodne stranke. Tako se od pitanja Kosova, prave i lažne opozicije, zastupljenosti na malim ekranima, protestima i bojkotu državnih institucija, skočilo na donošenje dijagnoza, priče o bogaćenju i ličnim animozitetima.

TV duel se sveo na povišen ton na granici fizičkog sukoba, kada je Jovanović Jeremića optužio da "uređuje tabloide i istresa kofu fekalija" na predsednika LDP-a, dok je Jeremić uzvratio da je Jovanoviću "potrebno lečenje jer govori potpuno nekontrolisano i besprizorno laže", kao i da je on taj koji se obogatio na račun politike.

-  Poslednjih 20 godina vi ste jedan od najvećih simbola izneverenih očekivanja od 5. oktobra. Ne budite bezobrazni! U vama vidim personifikaciju mnogo toga negativnog. Ja u vama vidim enormno bogaćenje u politici, preko kompanija u stečaju. Ja u vama vidim Šilerovu, kao i ogromna većina građana Srbije i zato dobijate 0,2 odsto na izborima - uzvratio je Jeremić.

Printskrin: N1

Zatim je od Jovanovića primio kontraoptužbu da je otišao u UN kako bi dobio državne pare.

- Nisam dobio od ove države dinar, o čemu pričate, vi ste dobijali za vaše firme koje ste uzeli iz stečaja - rekao je Jeremić, na šta mu je Jovanović odgovorio "to je laž, sram te bilo" - odgovorio je Jeremić, a na nejgovu opasku da je lider LDP-a "besramno bezobrazan", Jovanović je žustro odgovorio:

- Ti si bezobrazan što ne misliš na moju decu, što ih čuvaju po dva telohranitelja, što ovde istresaš kofu g***a na mene, dinara iz fonda za razvoj nisam uzeo. Nije te sramota meni da pričaš, reci šta si ti uradio, odakle ti sedam miliona - na šta mu je Jeremić odgovorio "vama je potrebno lečenje, poslednji put kada smo pričali imali ste tragovi normalnosti".

- Jeste, ti ćeš da mi daješ dijagnoze. Pogledaj sebe šta pričaš, 2013. je bila godina slobode. A sada je doteralo cara do duvara. Zbog čega? Zato što se nisi dogovorio. Za tebe su ovi protesti biznis projekat kao i Đilasu - poentirao je Jovanović.

SLUČAJ 3: SERGEJ TRIFUNOVIĆ i KSENIJA RADOVANOVIĆ

Iste večeri 8. marta, na Međunarodni dan žena, članica Inicijative "Ne davimo Beograd" Ksenija Radovanović dobila je pesnicu u glavu i nekoliko uvreda na svoj račun u KC "Gradu" na dodeli BeFem priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu. Napadač se, kako je rekla, nalazio u društvu upravo Sergeja Trifunovića. On pak, sa druge strane tvrdi da ne poznaje ni nju, ni njega, ali i da ništa nije video jer je bio okrenut leđima.

- On (napadač) je najpre grubo prošao između drugarice i mene odgurnuvši nas. To je nešto sa čime se žene svakodnevno susreću, ali u tako divnoj večeri, u tako divnom okruženju, ja takvo ponašanje nisam očekivala. Zaista je štrčao. I ja sam ga zamolila da obrati pažnju, a on se samo nasmejao i otišao. Posle 15 minuta ja sam pogledala u pravcu grupe ljudi sa kojima je stajao, među kojima je bio i Sergej Trifunović. I kako sam se okrenula, on se meni obratio rečima: "Šta gledaš ćorava?", što je mene užasnulo. Ja sam zamucala, "kako to misliš ćorava?", jer imala sam naočare. On je ponovio: "Šta je bilo, šta gledaš ćorava?" i već mi se uneo u facu i dosta je to pretećim glasom rekao. Nisam znala šta da radim, imala sam u čaši malo vode i onda sam ga polila iznad glave tom vodom, nakon čega me je udario u glavu. Naočare su mi odlete dva metra, a i ja metar - izjavila je Radovanović za Dojče Vele.

Trifunović se potom video porukom oglasio "zvaničnom izjavom" o ovom incidentu.

- Tu su bili neki moji prijatelji i dečko koga ja znam, on je došao sa nekim tipom. Ja sam se rukovao i upoznao s njim, nisam čuo njegovo ime zbog galame, pio piće, a onda sam čuo vrisku i ciku iza svojih leđa. Okrenuo sam se, video sam ga u klinču sa tom devojkom, koju takođe ne znam. Izleteli su napolje, izašao sam i ja kao stari mirotvorac da vidim šta se desilo, ko je koga tu udario i vratio se da dovršim pivo sa prijateljima - objasnio je Trifunović i dodao "zvanična izjava povodom incidenta koji nisam video i čije aktere ne poznajem, a ni ne želim da ih poznajem. Naravno da osuđujem svako nasilje, naročito nasilje nad ženama. I molim da me dalje izuzmete iz ove niskobudžetne predstavice".

Ovaj rasplet događaja doveo je do toga da žene na Tviteru počnu da iznose svoja iskustva sa nasilnicima, te su u ime svih žena žrtava nasilja pozvale Trifunovića da obelodani ime napadača na Kseniju, da ne krije njegove ime ako je zasita "ženoljubac" i protivnik agresije.

Ali reći ću ti "bro": ove žene imaju ozbiljan problem s muškarcima, u smislu da ih ozbiljno mrze. Ja podržavam ceo LGBT i istospolne brakove i transrodne osobe, ali doći će valjda momenat da progovorimo i o toj mržnji žena prema muškarcima. I’ve seen that shit - napisao je on na kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papi

    13. mart 2019 | 18:42

    Sramota ,gadim se Kad citam kakav recnik imaju politicari ,zar da takvi vode zemlju fuj

  • Јасмина

    13. mart 2019 | 19:43

    Трифуновић је пао на само дно....

  • Čika Jova

    13. mart 2019 | 18:54

    Koliko sam bio siromašan u nepristijnim izrazima dok se ovi intelektualci nisu pojavili. Prosvetlili su nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA