Odloženo ročište po tužbi Đilasa protiv Vesića zbog klevete, zamenik gradonačelnika poručio: Podneo sam dokaze sudu kako je uništio Beograd

Dragan Đilas tužio je zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića zbog navodne klevete koje je Vesić izneo 2017. godine u jednoj emisiji na TV Pink

  • 1

Prvo ročiste u sudskom postupku po tužbi lidera SzS i bivšeg gradonačelnika Dragana Ðilasa protiv zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, zbog povrede časti i ugleda, odnosno za navodne klevete koje je Vesić izneo 2017. godine u jednoj emisiji na TV Pink, odloženo je danas kako bi se novinarima omogućilo da prate suđenje, odnosno da o njemu izveštavaju.

Za početak suđenja bilo je zainetersovano mnogo medija, ali je sudija Mirjana Prentović obrazložila da samo jedna medijska kuća ima, kako je rekla, potrebnu akreditaciju, zbog čega ostali novinari mogu da prisustvuju ročištu u svojstvu građana, ali onda ne mogu da izveštavaju o postupku.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas ispred zgrade Prvog osnovnog suda, da ga je bivši gradonačelnik tužio, jer je 2017. godine u jednoj emisiji izjavio da je Ðilas uništio grad dok je vladao Beogradom i da se na toj funkciji enormno obogatio.

Objasnio je da je Prvom osnovnom sudu u Beogradu podneo dokaze na više stotina strana o tome kako je lider Saveza za Srbiju i bivši gradonačelnik Dragan Ðilas upravljao javnim gradskim preduzećima i lično se bogatio dok je bio na čelu gradske vlasti, a kao argumente za svoju tvrdnju, između ostalog, naveo je da su u 2019. prihodi gradskih preduzeća povećani za 28 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je Dragan Ðilas bio gradonačelnik.

Goran Vesić izjavio je da ga je bivši gradonačelnik tužio, jer je 2017. godine u jednoj emisiji izjavio da je Ðilas uništio grad dok je vladao Beogradom-Foto: Skupština grada

- Gubitak javnih preduzeća je 2013. iznosio 495 miliona dinara, dok će ove godine njihova dobiti iznositi 4,8 milijardi dinara. To znači da je razlika 5,3 milijardi dinara ili oko 44 miliona evra, a za pet godina to bi značilo 220 miliona evra i da je to gubitak koji je napravio u javnim preduzećima - rekao je Vesić.

Dodao je da je u 2019. godini planirano povećanje investicija za više od 4,8 puta u odnosu na 2013. godinu što, kaže, pokazuje kako danas posluju javna preduzeća.

Kako je rekao, doneo je i dokaze o tome kako se Ðilas obogatio i naglasio da to nisu njegove ''privatne opservacije'' već zvanični podaci Agencije za privredne registre (APR) o Ðilasovim kompanijama.

Vesić je novinarima pokazao grafikone koji pokazuju kako su poslovale najveće Ðilasove kompanije od 2000. do 2003. godine i kako njihovi prihodi rastu od njegovog ulaska u politiku.

- To je za mene više nego jasan dokaz o tome šta je Ðilas radio dok je bio na vlasti u Beogradu. Ne može da se smatra klevetom, ako na osnovu završnih računa pokažem da je ukupan prihod njegovih kompanija između 2000. i 2003. godine iznosio jedan odsto ukupnog prihoda između 2004. i 2007. godine - naveo je Vesić.

Lider SzS i bivši gradonačelnik Dragan Ðilas tužio je zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, zbog povrede časti i ugleda-Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Ukazao je i na to da je Ministarstvo finansija, u vreme vlade Mirka Cvetkovića, upozoravalo Ðilasa da prezadužuje Beograd i da o tome postoji nekoliko zvaničnih dopisa Ministarstva koje je, kaže, takođe podneo sudu.

Vesić se pozvao i na zvaničan izveštaj američke agencije "Mudis" da je zaduženje Ðilasa kao gradonačelnika iznosilo 78 odsto ukupnih prihoda i istakao da će ove godine, prema procenama te agencije, iznositi oko 37 odsto.

Rekao je da je u podnesku naveo i da je bivši gradonačelnik isplatio 14 miliona evra firmi koja je bila angažovana na izgradnji mosta na Adi samo zato što je most, kako kaže, završen nekoliko dana pre roka.

Naveo je i da je podneo niz dokaza o tome kako je prodata Ðilasova zgrada na Novom Beogradu što je nazvao "vrlo zanimljivom transakcijom između Ðilasa i Šolaka".

Vesić je kazao da je Ðilas u svojim poslovnim knjigama iz 2016. godine zaveo da je investiciona vrednost zgrade 242 miliona dinara, dok je 2017. godine, kada je prodao zgradu Šolaku, zgrada procenjena na 611 miliona dinara.

Vesić je naglasio da nema ništa lično protiv Ðilasa, niti želi da vređa njega ili bilo koga drugog, ali da Ðilas kao političar i javna ličnost mora da trpi više kritika od ostalih.Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Kako je za godinu dana vrednost zgrade mogla da poraste 369 miliona dinara. Vrednost nekretnina jeste porasla, ali nije mogla toliko puta. Zgrada je prodata za tri miliona evra više i očigledno plaćena na početku predizborne kampanje Ðilasa - rekao je Vesić.

Naglasio je da nema ništa lično protiv Ðilasa, niti želi da vređa njega niti bilo koga drugog, ali da Ðilas kao političar i javna ličnost mora da trpi više kritika od ostalih.

- I ja svakodnevno trpim kritike, optužuju me i javne ličnosti i oni koji to nisu, za stvari sa kojima nemam nikave veze, pa ih ne tužim i ne idem po sudovima kao Ðilas. On nije tužio samo mene, već i nekoliko novinara, što je za mene neverovatno. Nikada nisam tužio nijednog novinara, iako je bilo tekstova koji nisu bili na mestu - naglasio je Vesić.

Naveo je da kao Ðilasov politički protivnik ima pravo da upozori građane šta bi se desilo sa Beogradom kad bi Ðilas ponovo došao na vlast.

- To sam izrekao u trenutku kada se kandidovao za gradonačelnika Beograda. Moje pravo i obaveza je da upozorim građane kako je izgledala njegova vlast i kako bi to izgledalo da je ponovo izabran za gradonačelnika - rekao je zamenik gradonačelnika.

Smatra da je sud pravo mesto gde treba da se priča o Ðilasu i kaže da mu je drago što ima priliku da na sudu iznese sve dokaze.

- Spreman sam da se suočim sa Ðilasom i radujem se ovim suđenjima, jer je to prilika da Ðilas na sudu objasni šta je radio - istakao je Vesić i dodao je da je u interesu svih da mediji prisustvuju suđenju.

- Ono što će se pričati na ovom ročištu je tema za medije, a ne samo za građane. Nadamo se da će sledeći put svi novinari moći da izveštavaju sa suđenja, da čuju argumente i sami zaključe šta se dešava - rekao je Vesić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA