≫ 

Muzika u kolima teroriste crta metu Srbiji: Da li postoji veza između napadača na Novom Zelandu i ekstremista sa Balkana?

Treba ustanoviti šta je istina, posebno imajući u vodi kompleksnu situaciju vezanu za pregovore sa Kosovom. Ovakva brljotina išla bi na ruku onima koji žele da diskredituju Srbiju - rekao je Dragišić

  • 58

Brenton Tarant, jedan od napadača koji je na Novom Zelandu u džamiji ubio 49 vernika, a 48 teško ranio, dok se spremao za krvavi pir, slušao je četničku pesmu "Od Bihaća do Petrovca sela". Nije mnogo prošlo, ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić je izjavio "kako je zastrašujuće to što je Tarant, bio inspirisan četničkim pesmama i srbijanskim nacionalizmom". Analitičari poručuju da sada najvažnije ispitati postoji li veza između terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.

Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić kazao je za Klix.ba kako je zastrašujuće to što je jedan od napadača Brenton Tarant, koji je izvršio napad na džamiju na Novom Zelandu, bio inspirisan četničkim pesmama i srbijanskim nacionalizmom.

- To je nepobitna činjenica. To nas posebno, državljane BiH u Australiji i na Novom Zelandu, šokira i vraćaju nam se ove poslednje scene iz Višegrada, a svakako i scene genocida u Srebrenici. Treba reći da je ovaj napadač, koji je slušao četničku pesmu pred napad, bio australijski državljanin i bio je poznat kao beli ekstremista. Na puškama je imao antimuslimanske i antiimigracione poruke - rekao je ambasador Hajrić.

Tarant - Foto: Facebook

Profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić kaže da teroristički napad koji se dogodio na Novom Zelandu stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst, zbog čega postoji opasnost od terorističkih napada i na teroritoriji Srbije i Republike Srpske.

- Ako se krene sa histeričnim napadima na Srbe i Srbiju, bojim se da nam se crta meta na čelu. Ovo će sigurno prouzrokovati kontra mere, neke nove akcije Islamske države i islamističkih terorista kao odgovor - rekao je Dragišić za agenciju Beta.

On je kazao i da građani nemaju razloga za strah, jer bezbedosne službe dobro rade svoj posao, ali da to ne znači da treba zatvarati oči pred opasnostima koje postoje.

- Naši građani i ne znaju koliko su naše bezbednosne službe sprečile terorističkih napada i ne treba da znaju. Hoću da kažem da imamo dobar sistem bezbednosti - ocenio je Dragišić.

Dragišić - Foto: Medija centar Beograd

Međutim, Dragišić smatra da je sada najvažnije ispitati postoji li veza između terorista koji su odgovorni za napad na Novom Zelandu i ekstremista iz Srbije i Republike Srpske.

- Naši organi bezbednosti imaju informacije o terorističkim grupama na ovim prostorima, oni ih poznaju i postojanje bilo kakve veze treba otkriti. Ukoliko se utvrdi da postoje to nikako ne treba kriti - poručio je on.

Dragišić je kazao da ukoliko se pokaže da Srbi nemaju veze sa ovim terorističkim napadom, da treba "jako upreti prstom na one koji vode propagandni rat protiv Srbije".

- Treba ustanoviti šta je istina, posebno imajući u vodi kompleksnu situaciju vezanu za pregovore sa Kosovom. Ovakva brljotina išla bi na ruku onima koji žele da diskredituju Srbiju - rekao je Dragišić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da to što je napadač na Novom Zelandu navodno slušao i srpsku muziku nije i neće biti povod za eventualnu odmazdu i sličan takav napad u Srbiji, tim pre što teroristima i nije potrebno opravdanje za napad.

- Oni se pokreću sa jasno definisanim ciljevima i zato cenim da muzički ukus terorista nije i neće biti povod za odmazdu. Vest o muzičkoj podlošci snimka zločina je samo kuriozum. Nas na Balkanu treba da brinu ljudi sa naših prostora, ili iz emigracije, koji su se umrežili u terorističke organizacije sa Bliskog istoka - rekao je Radić agenciji Beta.

Radić - Printskrin: Telegraf

Komentarišući napad na džamije na Novom Zelandu, u kojima je ubijeno više desetina ljudi, i navodne simpatije napadača za junake iz srpske istorije, Radić je rekao da je građanski rat na prostoru bivše Jugoslavije bio inspiracija ultradesničarima širom sveta.

- Oni su prošli pun krug od podrške separatistima u prvoj polovini devedesetih godina, pa sve do identifikacije sa Srbima u vremenu snažnog pritiska terorizma koji se poziva na islam - rekao je Radić.

Radić je dodao da fenomen ultradesnice u visokorazvijenim zemljama pokazuje da postoji kritičan broj, možda mali, ali dovoljan, ostrašćenih ekstremista koji su izuzetno dobro pripremljeni za akciju, jer poseduju novac i znanje.

- Primer Norvežanina Andersa Brejvika je karakterističan u tom smislu. I ovaj teroristički napad na Novom Zelandu je vrlo sličan, i po motivima i po pripremi - rekao je Radić.

VIDEO: Momenat kada napadač ubija ljude u džamiji

VIDEO: Potresne scene sa mesta pokolja: Preživeli se sklupčali u prostorijama džamije

(Telegraf.rs/Beta/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobi

    15. mart 2019 | 13:45

    Za ovaj zločin, tačnije za ponašanje ovog ludaka koji ga je izvršio je direktan krivac zapad i njihovo višedecenijsko satanizovanje srpskog naroda, baziranog na lažima, predrasudama i smišljenim provokacijama. Sa 28. godina on ne može da pamti šta se događalo na prostorima bivše SFRJ i ko je tu šta radio i zašto, već je svoje mišljenje formirao na osnovu pomenutih laži i satanizacije našeg naroda. Umislio je da smo mi stvarno neki borci protiv islama, a što nema nigde veze sa mozgom. Ne kažem da nema i kod nas ekstrema, ali su u enormnoj manjini na ostale građane Srbije.

  • pele

    15. mart 2019 | 13:41

    A mnogi slušaju i Američku i Englesku muziku pa niko ih ne okrivljuje šta Srbija ima sa Australijom

  • Tesla

    15. mart 2019 | 13:14

    Javljaju se sada muslimanski lideri i nekadasnji borci protiv Srbije, da nas kako oni zele ispljuju i izreziraju kao sto su u Srebrenici i sirom tadasnje zemlje radili. Nikada necete oprati vase strahote i zverstva prema Srbima,nikada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA