≫ 

Stav EU jasan, nema promene formata dijaloga Beograda i Prištine: Sem Fabrici preneo poruku Unije

Ono za šta se mi zalažemo jeste da se postigne pravno obavezujući održiv sporazum, u skladu s međunarodnim pravom - rekao je šef Delagacije Evropske unije u Srbiji

  • 4

Šef Delagacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da je EU posvećena nastavku pregovora Beograda i Prištine i da je stav unije jasan, a to je da nema da nema promene formata u dijalogu.

Fabrici je, odgovarajući na pitanje da prokomentariše "poziv izvestioca EP za Srbiju Dejvida Mekalistera da se Rusija i SAD uključe u dijalog", rekao da je stav EU vrlo jasan, da je Unija tu da potpomogne dijalog između dve strane i da to radi po mandatu koji je dobila od Generalne skupštine UN.

- Znači, nema apsolutno nikakve promene formata. Ono za šta se mi zalažemo jeste da se postigne pravno obavezujući održiv sporazum, u skladu s međunarodnim pravom. To je rekla i visoka predstavnica Federika Mogerini u UN. Dodala je da, između ostalog, očekuje od članica UN podršku tom sporazumu, kada on bude bio donet - rekao je Fabrici.

Ono za šta se mi zalažemo jeste da se postigne pravno obavezujući održiv sporazum, u skladu s međunarodnim pravom-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Mekalister je nedavno rekao da EU namerava da ostane posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da ima smisla da Rusija i SAD budu uključene u političku debatu o tome kako krenuti napred.

Fabrici je, na pitanje kako je moguće da Priština i dalje ne ukida takse na robu iz centralne Srbije, podsetio da je EU od početka tražila ukidanje taksi koje ne doprinose dijalogu i da bi taj jednostrani čin morao da se suspenduje da bi dijalog mogao da se nastavi.

- To je i Mogerenijeva rekla u Njujorku i podvukla da je potrebno da se postigne pravno obevezujući sporazum u skladu s međunarodnim pravom - rekao je Fabrici.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    15. mart 2019 | 14:36

    Dijalog Beograda sa albanskim ovk teroristima i Nato EU okupatorom juzne Sebije Kosovo i Metohije je najgrublje krsenje postijeceg Ustava Srbije i to znaju svi a jedan dobar Srpskih medija neusudjuje se objavljivati komentare i tekstove na tu temu osim Telegrafa i njihove hrabre i nezavisne uredjivacke politike .

  • Marko

    15. mart 2019 | 16:07

    Ne zanima nas eu, Kosmet je Srbija! 🇷🇸

  • nima

    15. mart 2019 | 13:25

    Vi ste svi nesposobni da bilo sta resite i ispred vaseg praga a kamoli kod nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA