Ne tražimo da iko sveti ijednu srpsku žrtvu u svetu! Dačić poručio: Terorista sa Novog Zelanda nema veze sa Srbijom, osuđujemo napad

To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja - rekao je Dačić

  • 7

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija najoštrije osuđuje teroristički napad na Novom Zelandu i istakao da napadač, bez obzira na razne izveštaje, nema nikakve veze sa Srbijom i da osuđuje te vrste zloupotreba.

U terorističkom napadu u Krajstčerču na Novom Zelandu poginulo je 49, a ranjeno 20 ljudi, a jedna od napadača je na oružju imao ispisana ćirilicom i srpska imena - Miloš Obilić, Marko Miljanov Popović, Stefan Lazar, Bajo Pivljanin, dok neki mediji pišu da je bio inspirisan, između ostalog, srpskim napadima na muslimane.

- Srbija nema nikakve veze s tim, ne tražimo da iko sveti ijednu srpsku žrtvu u svetu. Osuđujemo tu vrstu zloupotrebe. To nanosi štetu srpskim interesima i uhapsićemo svakog za koga sumnjamo da ima tu vrstu interesovanja - rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom diplomatije Grenade Piterom Čarlsom Dejvidom.

Dačić i Dejvid - Foto: Tanjug/Ognjen Stevanovic

Takođe je naveo da nema informacija da je na Novom Zelandu nastradao ijedan srpski državljanin.

Na pitanje novinara o tome da se piše ko je sve napadaču sa Novog Zelanda mogao da bude inspiracija za napad, uključujući i Srbiju, Dačić je rekao:

- Čovek nema veze sa Srbijom, ne znam ko može da mu bude inspiracija, video sam i druga imena na spisku, pa zapitajte i druge zemlje kakve veze imaju sa njim.

Izrazio je saučešće porodicama poginulih i ranjenih u napadima, dodavši da je reč o globalnom zlu protiv koga se može boriti samo zajedno i neselektivnim pristupom.

- Želim da napomenem da su mnoge zemlje tolerisale terorističke pokrete, nazivajucći ih oslobodilačkim, pomagale njihov razvoj i da su u borbu protiv njih krenule tek kada su počele akcije širom sveta - rekao je Dačić, podsetivši da kada su mudžahedini u BiH kotrljali srpske glave nije bilo zabrinutih na Zapadu, niti je bilo govora o islamskom fundamentalizmu i hrišćanskim vrednostima.

Dačić i Dejvid - Foto: Tanjug/Ognjen Stevanovic

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "srceparajuće" reakcije Prištine.

- Kada Tači, Haradinaj daju tako srceparajuća saopštenja moram da kažem da je zbog toga što misle da se time nanosi šteta srpskim interesima. Da je drugačije, takva saopštenja bi davali i protiv svojih boraca na strani Islamske države, kojih sada ima 300, što je najviše u Evropi proporcionalno broju stanovnika - rekao je Dačić.

Kako kaže, teroristi ne mogu da podržavaju borbu protiv terorizma.

- Kako teroristička OVK može da podržava borbu protiv terorizma - upitao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    15. mart 2019 | 14:30

    DACICU NEMOJTE SE JEDITI TO SU SAMO ENGLEZI PRONASLI DA SE NJGOVA BABA SUNCALA NA SUNCU SA KARADZICEVOM BABOM !!!! PA POBOGU BRATE ZNATE KO SU ENGLEZI!!! STARI SRPSKI PRIJATELJI!!

  • Deksi

    15. mart 2019 | 14:52

    Sve ovo je lično organizovano od strane Britanaca.

  • zonja

    15. mart 2019 | 16:50

    Sva zla poticu od Engleza i engleskog jezika, pa bi oni da prebace na Srbe njihovo zlo. Nece moci....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA