NATO agresija je bila težak zločin protiv Srbije, bombe nisu uklonile vekovni sukob Srba i Albanaca: Vučić uoči 20. godišnjice bombardovanja SRJ

- Imamo svojevrsni geto za Srbe i Albance, u kojem mogu da nastave da se mrze, uz pojačan nadzor. To je samo odlaganje i izbegavanje rešenja - podvukao je on

  • 10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da agresija na SRJ nije na Kosovu i Metohiji donela mir, niti društvo koje se zasniva na demokratiji, a tako ni trajnu stabilnost, i poručio da bez razgovora sa Srbijom Albanci ne mogu ama baš ništa da postignu.

Vučić je, otvarajući 4. Beogradski strateški dijalog „20 godina od bombardovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku”, rekao da su bombe promenile stanje na Kosovu samo u tom smislu da je stvarna vlast u NATO sili, koja obezbeđuje da Albanci u Prištini adminsitrativno upravljaju Kosovom, ali nisu uklonjeni vekovni sukobi Srba i Albanaca, niti je stvoren sistem kojim se obezbeđuje trajni mir.

- Imamo svojevrsni geto za Srbe i Albance, u kojem mogu da nastave da se mrze, uz pojačan nadzor. To je samo odlaganje i izbegavanje rešenja - podvukao je on.

Vučić je kazao da se radi samo o trenutnoj pobedi, koja se silom održava 20 godina, koja ne omogućava ni Srbima, ni Albancima trajnu bezbednost, a ni mogućnost da izgade demokratsko društvo.

- Plašim da će ostati tako, dok ne budemo svesni da je reč o našem problemu i da smo odgovorni da ga sami rešavamo. Potrebna je ta nova vrsta svesti u Beogradu i Prištini, nije potrebno ničije tutorstvo, ni sila sa strane, ako smo spremni da uradimo dobro za ljude. Neophodno je da i jedni i druge bez tutorstva shvatimo da nečija pobeda ne leži u gubitku, da je neophodno odricanje od maksimalističkih stvari. Danas nemamo takvu situaciju, imamo zahteve od Srbije da prihvati u potpunosti rezultate agresije 1999, što Srbija ne može i neće da učini. Svako ko misli da postoji pritisak kojim možete da naterate Srbiju da prihvati nešto neprihvatljivo, što bi uništilo ne samo državne i nacionalne interese, već pregazilo nacionalni ponos i dostojanstvo, to je nemoguće. Ne postoji takva vrsta pritiska kojom može neko da nas primora - poručio je on.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Vučić je kazao da je Srbija ispunila Briselski sporazum, nije uvodila takse nekome u regionu, nije donosial platformu sa maksimalističkim stavovima, i red je da oni, koji su stvarali državu Kosovo, sada svoje čedo urazume, da ga postave na racionalne noge i počnu da razmišljaju kako i na koji način da se grade mir i budućnost.

- Bez razgovora sa Srbijom, a mi znamo šta gubimo bez razgovora, Albanci ne mogu ama baš ništa da postignu. Na žalost to danas ne vide i sav spas za sve probleme vide samo u razgovoru sa Vašingtonom, dok EU ne tertiraju gotovo nikako - objasnio je dalje.

Vučić je kazao da je ponosan kao predsednik što poslednjih pet godina otvoreno i neskriveno Srbija govori o onome što se zbivalo pre 20 godina.

- Do pre pet godina smo se plašili sopstvene senke, pa smo ćutali što je pogodilo našu zemlju. Danas govorimo otvoreno, ne sa mržnjom, ili željom da uzvraćamo primljene udarce, već da osudimo nepravdu. Sećamo se naših žrtava - ukazao je on.

Naveo je da statistički podaci pokazuju da danas 10 puta više ljudi u svetu umire od šećerne bolesti nego od ratnih konflikata, ali da takva statistika ne može da bude uteha.

Rekao je da je teško skriti emocije, posebno kada se setimo stradale dece, jer kada se setomo male Milice ili Sanje odna je jasno da emocije nikada nećemo moćid a potisnemo.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

To, međutim, dodaje, ne znači da ne treba hladne glave da analiziramo šta se dogodilo 1999. I šta nam je činiti naredne dve decenije, ne samo da bi neštoo slično izbegli, već da bi sačuvali svoju slobodu, suverenitet, svoju vojnu neutralnost.

- Te 1999 godine mnogima u zapadnom svetu je bio potreban sukob sa SRJ iz različitih razloga, nekima iz internih, kao što je bio jedan od razloga donošenja odluke unutar američke adminsitracije, kako bi se dokazala puna suprimacija zapadne gemisfere. To je vreme kada posle te agresije na našu zemlju počinje da se stavra drugačiji multipolarni svet. Važno je bilo okretanje aviona Jevgenija Primakova nasred Atlantika ka Moskvi, jer je to značilo drugačije razmišljanje drugih u svetu. Danas imamo multipolarni svet u kojem su i dalje SAD ekonomski najsnažnije, ali privbližava se Kina, a vojno imamo više sila - SAD, Rusiju i kunu, EU je ekonomska, ali ne i vojna sila -istakao je on.

SRBIJA OSTAJE VOJNO NEUTRALNA

Srbija je vojno neutralna zemlja, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da Srbija želi dobre odnose sa Alijansom, ali ne i članstvo u njoj.

- Srbija je neutralna zemlja. A, siguran sam i verujem da bi NATO, koji uvek kaže da je to izbor Srbije, možda i više voleo Srbiju, nego neke druge zemlje iz regiona koje su trčale u susret Alijansi - rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da Srbija uvek govori i ne krije da ne želi u NATO, ali da želi dobre i pristojne odnose sa Alijansom.

- Srbija želi da čuva slobodnu, nezavisnost, svoje nebo i zemlju svojom, srpskom vojskom. Verujemo u snagu srpske armije - poručio je Vučić.

On je podsetio da je Srbija pre 20 godina preživela mnogo toga teškog da bi to mogla da zaboravi.

- Naša je obaveza da oprositmo, ali da zaboravimo ne možemo nikada - podvukao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

On je primetio da ni Srbija tada nije bila bezgrešna, ako i da je srpska politika mnogo toga ne uvek najpametnijeg napravila i uradila, ali da svakako ničim nije zaslužila NATO agresiju.

Podvukao je da je ta agresija bila protivpravni akt, uperen protiv međunarodnog poretka, bez odluke SB UN.

- Kada o tako nečemu govorimo, jasno je zašto i danas postoji tolika bol kod Srba i zašto ne razumeju zašto je to urađeno - rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da je Srbija tada izgubila mnogo ljudi, civila, policajaca, dece, mostiova, priga, puteva, koje do danas nije sve obnovila, iako se ubrzano razvija.

- Naš najvažniji cilj je ubrazni ekonomski razvoj, ali iako smanjujemo javni dug, nezaposlenost, i dalje to sve nije dovoljno da se oporavimo od posledica iz 78 groznih i teških dana - poduvkao je Vučić.

Ponovio je da Srbija želi pristojne i dobre odnose sa NATO-om, ali da ne želi u Alijansu.

NATO AGRESIJA TEŽAK ZLOČIN, SRBIJA OSTALA NEPOKORENA

NATO agresija je bila težak zločin protiv male suverene zemlje, ali je srpski narod i 20 godina posle toga nepokoren, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Srbija i srpski narod su bez obzira na to i danas nepokoreni. Danas smo u procesu sveobuhvatne nacinanle i državne konsolidacije i uveren sam u sigurnu i uspešu budućnost - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Srbija je kao mala i nezavisna zemljla, kako je rekao, na udaru mnogih, jer niko ne voli neposlušne, a Srbija sama donosi odluke.

Kako kaže, Srbija će ostati na tom putu ma koliko pokušali da je skrenu.

Ukazao je da se danas ne poštuje rezolucija SB UN 1244 i da ona na terenu ne važi.

Vučić je rekao da ta rezolucija ne važi na terenu zato što su pojedine zemlje priznale nezavisnost Kosova i poručio da ako više ne važi - da probaju da je ukinu u UN.

On je zahvalio Rusiji na podršci srpskom narodu na podršci pre 20 godina, kao i sada i istakao da su Srbi odani svima koji su nam u teškim trenucima pomogli.

Vučić je istakao da ne treba da se stidimo da osudimo NATO agresiju kao drugi ranije u Srbiji koji su brinuli samo o svojim foteljama.

- Za mene je istina prioritet - dodao je Vučić.

Četvrta međunarodna konferencija Beogradski strateški dijalog (BSD) pod nazivom "Dvadeset godina od bombardovanja Jugoslavije - pouke za evropsku bezbednost u 21. veku" održava se danas u Beogradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    18. mart 2019 | 13:11

    Jedino Vucic kada je dosao na vlast obelezava i podseca nato na agresiju koju su napravili prema Srbiji.Zato im i smeta izmedju ostalog.Vucic dobio orden od Putina ne zaboravimo

  • KK

    18. mart 2019 | 18:35

    Nije "agresija", nego ZLOCIN prema civilima sa 1000- godisnjim posledicama,jer taj"osiromaseni U" delovace i posle nas mnogo dugo!!!

  • Pedja

    18. mart 2019 | 12:49

    Tačno ste rekli da je to bio zločin. Da li će te shodno tome tužiti agresore za počinjeni zločin i kad?Unapred hvala za odgovor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA