≫ 

CEAS pohvalio Vučićevu izjavu o petooktobarskim protestima

U analizi povodom 16. godišnjice od ubistva premijera Zorana Ðinđića, CEAS se posebno osvrće na izuzetno opasnu pojavu nezakonitog učešća u spomenutim protestima Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije

  • 46

Analizirajući metode i razloge zloupotrebe koncepta nenasilnih metoda borbe koju sprovode organizatori protesta #1od5miliona u politički bezbednosno vrlo složenom trenutku, Centar za evroatlantske studije (CEAS) ukazuje da je hvale vredna ocena predsednika Aleksandra Vučića da su učesnici petooktobarski demonstracija "imali legitimitet jer su branili većinsku volju naroda izraženu na izborima".

U analizi povodom 16. godišnjice od ubistva premijera Zorana Ðinđića, CEAS se posebno osvrće na izuzetno opasnu pojavu nezakonitog učešća u spomenutim protestima Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije, na kojima njihovi legitimni i nelegitimni predstavnici, između ostalog, otvoreno pozivaju na antiustavno delovanje pripadnika sistema bezbednosti Srbije.

S tim u vezi CEAS je izrazio posebnu zabrinutost što im se, kako kažu, daje nekritičan prostor u takozvanim slobodnim i nezavisnim komercijalnim i projektno sponzorisanim medijima.

CEAS je pozvao pre svega lokalne aktere da se jasno odrede o delovanju Danice Grujičić, Mlađana Ðorđevića i Novice Antića i onih koji im daju političku i medijsku podršku, ali i o prirodi i suštinskom cilju protesta #1od5milina."

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Navode i da je za Srbiju u 2019. posebno otežavajuća okolnost politička sličnost sa Srbijom pokojnog premijera Ðinđića.

Naime, zbog kompleksnih nasleđenih okolnosti s jedne, i izazova pred koje je stavljan s druge strane, državni vrh se ni tada, a ni sada ne može javno boriti s nekim trendovima, dok pokušava da Srbiju održi na pravom putu uz demokratsku većinsku podršku.

CEAS napominje da se zbog zabrinutosti što se na ove okolnosti ne obraća adekvatna javna pažnja s jedne strane, te imajući u vidu nelegitiman upad u zgradu RTS-a i zapaljiv govor Novice Antića, bivšeg predsednika Vojnog sindikata Srbije demonstrantima pre upada, i sva dešavanja tokom vikenda 16. i 17. marta u Beogradu i potencijalne opasne bezbednosne i negativne političke implikacije koje oni mogu da imaju, što je verovatno i cilj.

Indikativno je, kažu, da ni mnogi domaći mediji, ali ni zapadni izveštači, slučajno ili tendenciozno, skoro uopšte nisu izvestili o okolnosti da se pre vrlo provokativnog i bezbednosno rizičnog nelegitmnog upada demonstranata u zgradu RTS-a, okupljenim obratio navodni predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić i praktično pozvao na nezakonito delovanje pripadnike snaga bezbednosti.

Podseća se da je Antić poznat po svojoj averziji prema demokratskoj kontroli oružanih snaga, imigrantskoj politici, prokremaljskim stavovima i vezama i sve očitijim političkim ambicijama.

U svom govoru pre upada demonstranata u zgradu RTS-a u subotu uveče, Antić je, predstavljajući se kao "zvanični i jedini zakonski zastupnik zaposlenih u Vojsci", iako je po slovu zakona otpušten, pod plaštom navodne brige o materijalnom stanju pripadnika Vojske, biološkom opstanku Srbije, srpskim radnicima i seljacima, izneo, sluţeći se zapaljivom retorikom, čitav niz dezinformacija.

On je, navodi se u analizi, govrio o stradanju Srba na Kosovu, u martu 2004. godine, izneo je niz netačnosti, a mogao je, kažu, da se upozna sa pravim podacima, da je samo pročitao Izveštaj Generalnog sekretara UN iz aprila 2004.

Konstatuje se i da su demonstranti posle toga redovnim policijskim jedinicama, koje su se kretale ka zgradi RTS-a, vikali: Idite na Kosovo!

Antić je u svom obraćanju, između ostalog, zahtevao: raspuštanje Skupštine Republike Srbije; pad vlade; smenu republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac. Takođe, dodaje se, zahtevao je da, kako je kazao, "danas svaki Srbin bude protiv njih i njihove diktature", a za 13. april, za kada je zakazan još jedan opozicioni skup, Antić je najavio „podizanje III srpskog ustanka", ukazuje se u analizi CEAS-a.

On je, dodaje se, u ime "srpskih vojnika i srpskih policajaca" poručio da će njih "obrisati za par dana".

A srpskim generalima je poručio da se „13. aprila ugledaju na kolege u Francuskoj" gde je navodno "14 generala potpisalo podršku svom narodu, te je Makronu jedino "preostalo da popusti."

CEAS konstatuje i da protesti, koji se mesecima odvijaju u Srbiji pod nazvima „Stop krvavim košuljama“ i „1 od 5 miliona“, navodno organizovanih i zbog „nasilne atmosfere u društvu“ umnogome odstupaju od nenasilnih u svojoj suštini, mada se tako predstavljaju.

Sukob demonstranata i policije - Foto: Marko Jovanović

Iako formalno mirni do nelegitimnog upada u zgradu Radio televizije Srbije u subotu uveče, ti protesti su, ukazuje se, i pre toga imali elemente nasilja jer se organizatori prvo nisu ogradili od serije transparenata koji su pozivali na neustavno delovanje vojske i policije, a zatim i od činjenice da su se protestima, uz patetične formalne ograde, pridružili duboko kompromitovani Vojni sindikat Srbije (VŠ) i Policijski sindikat Srbije (PŠ).

Ti sindikati i njihovi navodni zvanični predstavnici ne deluju po zakonima Republike Srbije i u svojim nastupima javno pozivaju pripadnike sistema bezbednosti da ne poštuju zakone i Ustav - u suštini strukturu demokratske kontrole.

Podseća se da je samo pre par nedelja na protestnom skupu #1od5miliona u Vranju, Antić flagrantno pozvao na kršenje demokratskog nadzora nad sistemom bezbednosti, izjavivši:

- Nikada srpska vojska neće biti uz one koji tlače svoj narod. Nikada nijedna vlast, rekao je takođe, neće moći da nas upotrebi protiv svog naroda. Mi ne predstavljamo Vojsku Srbije koja treba da bude stranački i politički neutralna, ali predstavljamo svoju porodicu, prijatelje.

Napominje se da je zatim i njegov kolega Veljko Mijailović, na čelu takođe duboko kompromitovanog Policijskog sindikata Srbije, u intervjuu za portal “Istinomer”, što CEAS naziva ironijom, izneo seriju teorija zavera i laži, te de facto takođe pozvao na protivustavno i nezakonito delovanje pripadnika sistema bezbednosti, baš kao i spomenuti Antić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    18. mart 2019 | 17:09

    Predsednik Vucic je uvek davao mudre, ozbiljne i realne izjave i zato ga gradjani Srbije postuju i cene.

  • Rade

    18. mart 2019 | 15:55

    5 oktobar nasme ponovo da se desi Srbiji!!

  • Milica

    18. mart 2019 | 17:33

    Predsednik je veoma mudar i pametan covek i svaka njegova izjava je odmerena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA