Da govorimo ko mora da ode s vlasti, a ko da dođe, to uopšte nije naš zadatak: Johanes Han podržava pravo na protest i osuđuje nasilje

Evropski komesar za proširenje je istakao da "treba i mora biti političkih promena, utemeljenih na demokratskim procesima, slobodnim, poštenim i transparentnim izborima"

  • 32

Evropski komesar Johanes Han izjavio je danas u Briselu da u potpunosti podržava pravo na proteste i slobodu izražavanja na Zapadnom Balkanu, ali je predočio da "osuđuje svaki vid nasilja, što je neprihvatljivo i prema čemu je EU veoma stroga".

- Ima onih koji od nas traže da izdejstvujemo vladavinu zakona, a istovremeno misle da mi možemo kao neka vojna sila upadati u neku zemlju i menjati tamošnju vlast - rekao je Han novinarima posle susreta koji su visoka predstavnica EU Federika Mogerini i on imali s premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

- To nije naše poimanje vladavine zakone, već transparentnost, demokratija, odbrana pravosuđa - naglasio je Han i time odgovorio i na pitanje novinara kako Evropska komisija gleda na ocene da EU na Balkanu zbog stabilnosti toleriše korumpirane vlasti.

Evropski komesar za proširenje je istakao da "treba i mora biti političkih promena, utemeljenih na demokratskim procesima, slobodnim, poštenim i transparentnim izborima".

- To je ono što mi podržavamo, ali misliti da mi treba da delujemo kao arbitri, govorimo ko je dobar, a ko loš, odnosno da govorimo ko mora da ode (s vlasti), a ko da dođe, to uopšte nije naše shvatanje - objasnio je Han.

- I nije u pravu ko god misli da je to naše poimanje i zadatak, a mi ćemo uvek braniti demokratiju u regionu, jer je to deo našeg uverenja da treba da izvozimo stabilnost u smislu snažnijih demokratskih struktura, a ne zadržavanja postojećeg stanja - rekao je on.

Evropski komesar je ukazao da to traži mnogo napora i upornosti, istakavši da je primer za to ono što se dogodilo u Severnoj Makedoniji.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusa od coveka

    19. mart 2019 | 17:50

    Tako je. Vi ne govorite ko treba da ode sa vlasti, vec bombardujete...

  • Goca

    19. mart 2019 | 19:23

    Slazem se sa Hanom, svako treba da gleda svoja posla i ne mesa se u tudja.

  • Draško

    19. mart 2019 | 19:09

    Zapad bi voleo da na vlast u Srbiju dođu njihovi poslušnici iz SZS.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA