Mogerini poslala poruku političkim liderima Zapadnog Balkana: Imate dve opcije, ugledajte se na Atinu i Skoplje

- Oni su izabrali hrabru vizionarsku ulogu lidera što je donela istorijski rezultat. Verujem da to treba da bude inspiracija za sve - rekla je šefica EU diplomatije

  • 17

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da za lidere na Zapadnom Balkanu postoje dve opcije - da ciljaju visoko ili da ne urade ništa.

- Ako ste politički lider u komplikovanoj zemlji i komplikovanim regionu možete da izaberete da cijate visoko i postignete najbolje za svoj narod i zemlju ili da odlučite da čekate da dođu bolja vremena - poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je poste sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU Severna Makedonija pozvala sve zemlje regiona Zapadnog Balkana da u dogovoru Atine i Skoplja nađu inspiraciju.

- Oni su izabrali hrabru vizionarsku ulogu lidera što je donela istorijski rezultat. Verujem da to treba da bude inspiracija za sve - kaže Mogerini.

Na pitanje Tanjuga o konsultacijima EU sa međunarodnom zajednicom u procesu ponovnog pokretanja i moguće finalizacije dijaloga Beograda i Prištine, Visoka predstavnica EU kaže da međunarodna zajednica blisko prati dešavanja u regionu.

- U međunarodnoj zajednici i Savetu bezbednosti postoji puno priznanje za posao koji smo uradili sa Severnom Makedonijom i Grčkom kao i puno očekivanje da to može biti inspiracija za ostatak regiona - poručila je Mogerini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dexi

    19. mart 2019 | 18:55

    Sad se vidi koliko poznaje posao koji radi Pregovore ona kao vodi Sta ona poredi - jadna je postala

  • mihailovic

    19. mart 2019 | 19:05

    """Mogerini poslala poruku političkim liderima Zapadnog Balkana: Imate dve opcije, ugledajte se na Atinu i Skoplje""" Atina i Skoplje su dva glavna grada dve suverene drzave.Srbija je suverena drzava a Kosovo i Metohija je neotudjivi deo teritorije drzave Srbije. O cemu vi pricate Mogerini ? Predlozite da se deli Italija severni i juzni deo pa da vidim tada vase opcije u Briselu ? To sto je dosad ovako kako je to je zato sto vlada Srbije svakodnevno od 2012 do danas i jos uvek krsi postojeci Ustav Srbije protivustavno i nelegalno imajuci dijalog u Briselu sa EU okupatorima juzne Srbije Kosovo i Metohije i albanskim OVK terorstima kojima je mesto po Srpskim kazamatima dozivotna robija da sunca nikad vise nevide !

  • Brendon Tarant

    19. mart 2019 | 18:56

    Ko su oni da nama srbima nešto određuju?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA