≫ 

Karadžić osuđen na doživotni zatvor, povećana prvobitna kazna: Pravosnažna presuda prvom predsedniku Republike Srpske (FOTO) (VIDEO)

Tok suđenja, prve reakcije i komentare na presudu čitajte ovde

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina. Prenos izricanja presude počeo je u 14 časova, ali je emitovan sa pola sata odlaganja.

18:55 - LINTA UBEĐEN DA JE PRESUDA UPERENA PROTV SRBA

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta u izjavi za javnost ocenjuje da je kazna doživotnog zatvora predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću duboko nepravedna i da je uperena protiv srpskog naroda.

- Odavno je jasno da je Haški tribunal i njegov naslednik tzv. Mehanizam za krivične sporove u Hagu politički sud koji je osnovan s ciljem da krivicu za ratove koji su vođeni na prostoru bivše Jugoslavije prebaci na srpski narod i njegove najistaknutije političke i vojne lidere - navodi Linta.

18:50 - PREDSEDNICA REPUBLIKE SRPSKE O PRETHODNIKU

Željka Cvijanović izjavila je da je jasno da je postojala politička matrica i da se pokušava pravosudnim odlukama ili presudama popuniti politički prostor da bi se sve zapakovalo u priču koja se uklapa u političku priču crno-belog konteksta u kojoj su jedni krivi i agresori, a drugi žrtve.

Prema njenim rečima, izuzetak je jedino presuda koja se odnosila na Hrvatsku, gde su proglašeni agresorom i da su delovali na stranoj teritoriji, prenosi RTRS.

- Možda i reakcije koje se mogu čuti iz Hrvatske imaju za cilj da se zaboravi na takav prethodni događaj i kvalifikaciju koja je data - rekla je Cvijanović i dodala da se ishod suđenja Karadžiću mogao pretpostaviti.

18:45 - DODIK: PRESUDA AROGANTNA I CINIČNA

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao da je misija Haškog tribunala bila da obezbedi pomirenje, ali da je sada došlo do toga da je ono još neizvesnije i gotovo nemoguće.

18:05 - ROBINSON: KARADŽIĆ OSEĆA MORALNU ODGOVORNOST

Piter Robinson, advokat bivšeg lidera bosanskih Srba, nakon izricanja presude Žalbenog veća, rekao je da njegov klijent oseća moralnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom oružanih sukoba 1992-1995, ali da se ne slaže sa odlukom suda da "nosi individualnu odgovornost".

18:00 - EU POŠTUJE ODLUKE MEĐUNARODNOG MEHANIZMA ZA RATNE ZLOČINE

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić pozvala je lidere sa Zapadnog Balkana da podrže odluke međunarodnih tribunala i da ne dovode u pitanje nepristrasnost procesa odlučivanja.

17:55 - DARKO MLADIĆ O PRESUDI: NE DOPRINOSI SMIRIVANJU SITUACIJE

Sin haškog osuđenika Ratka Mladića, Darko, izjavio je danas da je presuda kojom je Radovan Karadžić pred Haškim tribulanom osuđen na doživotnu robiju, za žaljenje i da neće doprineti smirivanju situacije, već sasvim suprotno.

- Mislim da posle ove presude Karadžiću, značaj efikasne i dobre odbrane u slučaju Ratka Maldića raste i da ćemo uložiti dodatne napore i obratiti se svima koji mogu da pomognu, da presuda u slučaju Ratka Mladiića bude značajno dugačija od ove koju je Karadžić dobio kao konačnu - rekao je Mladić.

17:50 - POZNATI GLUMAC IZNENADIO SVOJOM IZJAVOM

Printskrin: Youtube/Sanela Prašović Gadžo

Bosanski glumac prokomentarisao je presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu.

- Stvorovi poput Karadžića ne pripadaju ljudskoj vrsti, tako da mi je teško komentarisati i ne mogu komentarisati odluke suda koji sudi stvorovima. Malo mu je i hiljadu godina. Toliko žive stvorovi. Zločin nema nacionalni prefiks. On ima prefiks stvorova. Nestali dabogda! - između ostalog je rekao Hadžihafizbegović.

17:41 - PORODICA PONOSNA NA KARADŽIĆA

Povodom presude Žalbenog veća Mehanizma u Hagu kojom je bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečna doživotna kazna zatvora njegov brat Luka Karadžić kaže da je zatečen odlukom i dodao da ne priznaje taj sud. Karadžićeva ćerka Sonja Karadžić Jovičević rekla je da rezultat glasanja sve govori.

17:23 - DELIMIČNA, ALI NEDOVOLJNA SATISFAKCIJA: ČEDA JOVANOVIĆ O PRESUDI KARADŽIĆU

Predsednik Liberalno - demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas je pravosnažna presuda kojom je Radovanu Karadžiću izrečena kazna doživotnog zatvora, "delimilčna, ali nedovoljna satisfakcija" za porodice žrtava koje su stradale zbog njegove politike.

17:06 - BEDŽET PACOLI SE OGLASIO ZBOG PRESUDE KARADŽIĆU

17:04 - ADVOKAT NAJAVLJUJE ZAHTEV ZA REVIZIU PRESUDE

Drugostepena presuda koja je danas izrečena Radovanu Karadžiću jeste pravosnažna, ali nije konačna, jer i dalje ima pravo na vanredni pravni lek - reviziju, rekao je za Tanjug član Karadžićevog pravnog tima advokat Goran Petronijević.

16:45 - NASER ORIĆ: KARADŽIĆ JE ZASLUŽIO DA TRUNE U ZATVORU

Pravosnažnu presudu bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću, koji je danas osuđen na doživotni zatvor, prokomentarisao je i Naser Orić, koji je rekao da je Karadžić zaslužio da trune u zatvoru.

16:42 - PRVE KARADŽIĆEVE REČI POSLE OSUDE, PRENEO JE NJEGOV ADVOKAT

Posle izricanja presude na doživotni zatvor, preko advokata, oglasio se Radovan Karadžić koji je rekao da "presuda nema veze sa pravdom".

16:33 - OD 11 TAČAKA OPTUŽNICE, KARADŽIĆ JE PROGLAŠEN KRIVIM ZA 10

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu potvrdilo je da Radovan Karadžić (73) nije kriv za genocid nad muslimanskim stanovništvo u sedam opština BIH u periodu od 1992. do 1995.

Karadžić prilikom izricanja presude - Foto: Tanjug/AP

16:13 - EVO KAKO JE BIVŠI HAŠKI OSUĐENIK VOJISLAV ŠEŠELJ DOŽIVEO PRESUDU KARADŽIĆU

- Povećanje kazne Radovanu Karadžiću sa 40 godina zatvora na doživotni zatvor je skandalozna i neprofesionalna odluka Žalbenog veća Mehanizma u Hagu - smatra lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

15:56 - PSG POZDRAVIO PRESUDU

Pokret slobodnih građana (PSG), čiji je lider glumac Sergej Trifunović, pozdravio je danas presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je bivši predsednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH.

15:54 - GRABAR KITAROVIĆ: OVO JE TRAJNA OPOMENA

- Današnja odluka konačna je presuda jednom glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije. Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike - napisala je Kolinda Grabar - Kitarović.

Foto: Tanjug/AP

15:40 - MOMENAT KADA JE KARADŽIĆ ČUO DA JE OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR

Kada je izrečena presuda, u vidu doživotnog zatvora, kamera je zumirala lice Radovana Karadžića.

On je u prvom trenutku bio nepomičan, potom pogledao kratko u pod, pa glavu okrenuo ka svojoj desnoj strani, a potom "progutao knedlu" i nastavio da sluša reči sudije.

15:38 - PRVE REAKCIJE IZ REGIONA NA PRESUDU KARADŽIĆU

Nakon što je Karadžić osuđen na doživotnu robiju, usledil su i ovi naslovi: "Doživotna robija za krvnika!", kako je vest preneo Avaz.ba, "Gromoglasan pljesak u sudnici: Karadžiću dali doživotnu kaznu" naslov je portala 24sata.hr, dok su neki drugi bili umereni sa naslovima, pa su jednostavno preneli kako je "Karadžić je kriv za genocid i zločine protiv čovečnosti" i "Radovan Karadžić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora" ili Kriv je za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti: 'To je bila neviđena brutalnost'.

U Sarajevu su brojni građani, predstavnici bivših logoraša i civilnih žrtava rata, kao i studenti i profesori sarajevskih fakulteta se okupili u gradskoj Većnici gde prate izricanje presude Radovanu Karadžiću u Hagu. Oni su se okupili uprkos kiši, a kažu da očekuju najveću moguću presudu.

15:20 - KARADŽIĆ OSTAO NEPOMIČAN U TRENUTKU IZRICANJA PRESUDE

15:05 - KARADŽIĆA JE OSUDILO PETOČLANO VEĆE

Uz predsedavajućeg Žalbenog veća, danskog sudiju Jonsena, sastav tog veća činile su sudije - Vilijam Sekule iz Tanzanije, Hose Solasa iz Španije, Grasijela Santana iz Urugvaja i Ivo Rosa iz Portugala.

15:01 - KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNI ZATVOR

Karadžić je osuđen na doživotni zatvor.

Iz sudnice se čuo gromoglasan aplauz kao i zvižduci.

14:57 - SVE TAČKE PRVOSTEPENE PRESUDE POTVRĐENE, OSIM NEKOLIKO INCIDENATA

Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja

14:54 - ODBIJENA KARADŽIĆEVA ŽALBA NA DUŽINU KAZNE

Odbijena je Karadžićeva žalba na dužinu kazne. Veće je navelo da je 40 godina neadekvatna presuda. Posebno kada se ima u vidu s drugim presudama u Hagu. Veće smatra da je kazna od 40 godina neadekvatna, kada se njegova kazna poredi sa osuđenicima koji su dobili doživotne kazne zatvora.

Žalbeno veće je potvrdilo i oslobađanje za genocid 1992.

Foto: Tanjug/AP

14:51 - ODBIJEN NAVOD TUŽILAŠTVA

Žalbeno veće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade, stava je da tužioci nisu pokazali da je doneta greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992.

Veće nije uvereno da je tužilaštvo ponudilo dokaze da je genocidna namera dokazana na osnovu kontakata koje je Karadžić imao sa ljudima na terenu. Ostatak presude je potvrđen.

14:45 - ŽALBENO VEĆE ODBILO DEO ŽALBE TUŽILAŠTVA

Govoreći o prvoj tački žalbe, da su ubistva i drugi nasilni zločini bili deo udruženog zločinačkog poduhvata da se uklone Bošnjaci i Hrvati s teritorije Republike Srpske, sudija Jonsen je rekao da tužioci nisu dokazali da je prvostepeno Veće pogrešilo kada je oslobodilo Karadžića za ove zločine.

14:40 - BL: BEZ ORGANIZOVANOG PRAĆENJA

U Banjaluci nema nikakvih najavljenih okupljanja građana niti organizovanog gledanja izricanja presuda na video - bimu.

14:37 - "ZNAO ZA UBISTVA U JULU 1995."

Govoreći o ubistvima nakon pada Srebrenice, Veće je utvrdilo da je znao za ubistva u julu 1995.

Žalbeno veće suda u Hagu - Printskrin: Youtube/ Telegraf

14:30 - ODBAČENI SVI NAVODI KARADŽIĆA ZA NAPADE NA SARAJEVO I SREBRENICU

Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za napade na Sarajevo i Srebrenicu. Sudija Jonsen je naveo da je Karadžić bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

14:26 - SUDIJA ČITA SAŽETAK PRESUDE O SREBRENICI

Sudija sada čita delove sažetka presude koji se odnosi na dešavanja u Srebrenici.

Zaključci prvostepene presude u vezi sa Srebrenicom se u principu tiču saznanja optuženog za dešavanja u Srebrenici.

Mora se naglasiti da je i tokom postupka i u žalbi a i u vezi sa predlaganjem novih dokaza, optuženi Karadžić najviše naglašavao svoj navod da nije imao saznanja za događaje u Srebrenici pre i tokom samih dešavanja, te da je saznao tek naknadno, javlja Birn.

14:22 - ŽALBENO VEĆE: KARADŽIĆ IMAO ZLOČINAČKU NAMERU

Karadžić je imao zločinačku nameru Udruženog zločinačkog poduhvata za Sarajevo, istaklo je Žalbeno vijeće.

14:15 - ODBIJENE SVE ŽALBENE OSNOVE KARADŽIĆA

Žalbeno veće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

Karadžić u sudnici - Foto: Tanjug/AP

14:11 - IPAK UKLONJEN SPORNI TRANSAPRENT

Transparent kojim su porodice žrtava ispred suda u Hagu uporedile Karadžića i Hitlera je ipak uklonjen nakon što su svi ušli u sudnicu.

Sporni transparent - Foto: Tanjug/AP

14:03 - POČELO IZRICANJE PRESUDE

Izricanje presude Radovanu Karadžiću u Hagu je počelo. Građani će ipak tek za 30 minuta moći da prate prenos iz sudnice.

Karadžić je obučen u crno odelo sa belom košuljom. Upravo je rekao "dobar dan svima", javlja BIRN.

Sudija Jonsen neće čitati čitavu presudu.

Prva fotografija Karadžića danas u sudnici - Foto: Tanjug/AP

U uvodnom delu, on je naveo koje je funkcije Karadžić imao tokom rata, i dao presek postupka do sada, kada je doneta prvostepena presuda. Karadžić deluje mirno dok sluša sudiju.

VIDEO: Kompletan snimak izricanja presude

14:00 - IZRICANJE PRESUDE OČEKUJU I U POTOČARIMA KOD SREBRENICE

13:44 - U SzS PODELJENI OKO PRESUDE KARADŽIĆU

Poslanici opozicije okupljene oko Saveza za Srbiju (SzS) su u parlamentu oprečeno govorili o presudi Karadžiću.

Poslanik Dveri Dragan Vesović rekao je novinarima u skupštinskom holu da taj pokret nikada ne bi pristao da izručuje Srbe "lažnom Haškom tribunalu".

- Ako treba da se sprovode procesi, mi imamo institucije u zemlji - dodao je Vesović odgovarajući na pitanja novinara.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla da je Haški tribunal u svom radu pokazao "dvostruke aršine".

- Ako imamo presude samo srpskim generalima, tu regionalnog pomirenja nema - rekla je ona.

Rašković Ivić je ocenila i da je Srpska napredna stranka "imala sreću" da stupi na vlast kada je haško poglavlje završeno.

- Sećamo se kada je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) prelepio naziv Bulevara Zorana Đinđića u Bulevar Ratka Mladića - rekla je Rašković Ivić.

Poslanik Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je samo da za razliku od kolega u SzS-u, po ovom pitanju ima suprotan stav.

- Sačekaćemo presudu pa ćemo videti - rekao je Ćirić.

Vesović, Ćirić, Rašković-Ivić - Printskin: parlament.rs

13:29 - NAPADNUT MUŠKARAC SA SRPSKOM ZASTAVOM

Pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu dogodio se incident.

Kako javlja reporter RTRS-a, pred zgradu Haškog suda došao je muškarac sa srpskom zastavom.

Njega su, najvjerovatnije zbog zastave, prisutne pristalice bošnjačkih udruženja varbalno vrijeđale i uz povike prisilile da napusti taj prostor.

12:50 - KOROMAN PROVOKATIVNO VELIČA RADOVANA KARADŽIĆA

Bivši igrač Zvezde pružio je javno podršku prvom predsedniku Republike Srpske

12:42 - VIŠKOVIĆ: SRBI ĆE SE IZBORITI

Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je da će se "Srbi izboriti", kakva god da bude konačna presuda bivšem predsedniku RS i vrhovnom civilnom komandantu Vojske RS Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u ratu u Bosni i Hercegovini.

- Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podneti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu - rekao je Višković novinarima u Banjaluci, prenosi klix.ba.

On je rekao da je presuda Karadžiću već doneta, a samo će danas biti formalno saopštena.

12:40 - INCIDENT OKO UKLANJANJA TRANSPARENTA

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju koji će danas izreći konačnu presudu bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću za ratne zločine, izbio je incident i policija je zatražila da se ukolni transparent na "Radovan Karadžić-genocid i Adolf Hitler-holokaust".

Policajci su zatražili da se transparent ukloni s obrazloženjem da isticanje Hitlerovog imena nije primereno.

Natpis su postavili članovi Antidejton grupe iz BiH, a njihov predstavnik Mihad Aličković je rekao da su pokušali da podsete na razmere zločina i da nisu želeli da šalju neprimerene poruke, prenose Vijesti.ba.

- To su istorijske činjenice - rekao je Aličković, koji je upozoren da neće moći ući u sudnicu ukoliko ne ukloni transparent.

12:35 - TOMA FILA NIJE OPTIMISTA

Advokat Toma Fila izjavio je, uoči izricanja pravosnažne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, da nije optimista.

- Po prirodi nisam optimista. Postoji mogućnost da mu povećaju kaznu - rekao je Fila za TV Prvu govoreći o presudi koju će danas izreći Žalbeno veće Rezidualnog mehanizma u Hagu.

Toma FIla - Medija centar Beograd

11:46 - AFP O KARADŽIĆU: ČOVEK S 1.000 LICA

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, političar, psihijatar, pesnik, pa čak i "iscelitelj novog doba", živeo je raznolik život pre nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred izricanje konačne presude.

Agencija navodi da Karadžić, kojeg predstavlja kao "bivšeg lidera bosanskih Srba" i opisuje kao "čoveka s hiljadu lica", danas čeka konačnu presudu nakon što je 2016. godine prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora zbog učestvovanja u "međuetničkom ratu u BiH u kojem je poginulo 100.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona".

AFP ističe da su o Karadžiću podeljena mišljenja, te da ga neprijatelji, međunarodna zajednica, kao i Hrvati i Bošnjaci u BiH, osporavaju i smatraju odgovornim za ratne zločine, dok je za mnoge Srbe "heroj koji je stao u obranu svog naroda tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine nakon raspada bivše Jugoslavije, i da je sličan herojima iz srpske epske poezije koji su mu bili inspiracija".

10:25 - SMAJLOVIĆ: HAŠKI SUD OSNOVAN DA BI SE SRBI OSUDILI ZA RAT

Novinarka Ljiljana Smajlović smatra da će Karadžiću biti potvrđena presuda od 40 godina zatvora. Ona je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekla da bi potvrda presude praktično značila da bi Radovan Karadžić morao da ostane u zatvoru još 19 godina.

Dodaje da građane Srbije posebno interesuje da li će se promeniti odredba u presudi da nije bilo organizovanog zločinačkog poduhvata sa Beogradom.

- Ako se sad odjednom promeni presuda Suda i kaže da postoji zločinačko udruživanje sa Beogradom, to bi stvarno bio ozbiljan udarac na Srbiju. Pretpostavljam da bi to ohrabrilo one koji pokušavaju da nas opet odvuku na Međunarodni sud pravde ali ja u to zaista ne verujem - ocenjuje Smajlovićeva.

Smajlović - Foto: Medija centar Beograd

Dodaje da je Džefri Najs sam izjavio da nikada nisu mogli da dokažu vezu sa Beogradom.

Rekla je da je Haški tribunal osnovan zbog Srbije i dodaje da sada to niko i ne osporava.

10:22 - PORODICE ŽRTAVA PRED SUDOM U HAGU RAZVILE TRANSPARENT

Uoči izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću pred sud u Hagu stigle su i majke iz Srebrenice, Podrinja, Kotor Varoši i drugih mesta, koje će pratiti izricanje presude.

Protest ispred suda u Hagu - Foto: klix.ba

Porodice žrtava pred sudom u Hagu drže transparente s porukom da očekuju ,te da Karadžić bude proglašen krivim i da veruju u pravdu.

Protest ispred suda u Hagu - Foto: klix.ba

09:51 - PORODICA NEĆE PRISUSTVOVATI IZRICANJU PRESUDE

Izricanju pravosnažne presude bivšem predsedniku Republike Srpske u sudnici I zgrade Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) u Hagu neće prisustvovati niko od članova njegove porodice.

Klix.ba preneo je da je prisustvo u sudnici najavio Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, dok se njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević, aktualna potpredsednica Skupštine RS neće pojaviti.

Međutim, Luka Karadžić, koji je pre dve godine prisustvovao u Hagu izricanju presude, ovog puta, zbog zdravstvenih problema, nije otputovao. On je za "Novosti" izjavio, da će čitanje odluke gledati kod kuće, u Beogradu.

- Čuo sam se sa Radovanom pre dva-tri dana. On se dobro oseća i dobro drži i veruje da je pravda dostižna. Najbolje poznaje svoj predmet, zna da je bilo mnogo lažnih svedočenja i zbog toga je optimista. Svima nam je ulio nadu da će se ovaj proces dobro završiti, tako da se svi nadamo i verujemo u pravdu - kazao je Luka Karadžić.

Luka Karadžić - Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Izricanju presude u sudnici I MICT prisustvovati i ambasadorka BiH u Holandiji Mirsada Čolaković. Mesta u sudnici ima za 99 osoba. Najviše je rezervisano za predstavnike 70 ambasada.

09:46 - NAJS: GOTOVO NEMOGUĆE PROGNOZIRATI PRESUDU KARADŽIĆU

Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je uoči izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je skoro nemoguće precizno reći neku prognozu, jer su i odbrana i tužilaštvo uložili žalbe.

On je to rekao za sarajevski Klix, a uoči današnjeg saopštenja odluke Žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u predmetu ''Radovan Karadžić", i dodao da je odbrana podnela žalbu zbog osuđujuće presude, a tužilaštvo zbog visine kazne i sadržaja presude.

- Ako odbrana ne postigne ništa načinom kako je sročena njihova apelacija, onda će tužilaštvo imati pogodno tlo kada je u pitanju žalba na visinu kazne - rekao je Najs.

On je napomenuo da se Karadžić nikada nije izjasnio da je kriv, niti je ikada izrazio žaljenje zbog ono što je uradio.

Najs - Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

09:42 - BEZ POSEBNIH BEZBEDNOSNIH MERA

Kako javljaju reporteri sa lica mesta, nisu primetne posebne bezbednosne mere uoči izricanja prvostepene presude Radovanu Karadžiću.

Ukupno je oko 250 ljudi akreditovano da prati izricanje presude, a prisutno je 110 novinara.

09:00 - ODLOŽENI PRENOS IZRICANJA PRESUDE

Karadžić je zatražio da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Tribunal je 24. marta 2016. Karadžića proglasio krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Po prvostepenoj presudi, srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski su, u julu 1995, streljale "najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca" iz Srebrenice s genocidnom namerom da ih unište kao etničku grupu.

Pored genocida, Karadžić (73) osuđen je za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Raspravno veće je Karadžića oslobodilo krivice po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u još sedam bosanskih opština, ocenjujući da tu optužbu tužilaštvo nije dokazalo.

Karadžić tokom suđenja - Foto: Tanjug/AP

Karadžić je u sudskom pritvoru u Ševeningenu od 30. jula 2008.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile 21. jula te godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mestu.

Apelacionim većem koje će izreći pravosnažnu presudu Karadžiću predsedava sudija Van Jonsen iz Danske. U veću su još sudije: Ivo Rosa iz Portugala, Grasijela Santana iz Urugvaja, Hose Solasa iz Španije i Vilijam Sekule iz Tanzanije.

Većem je predsedavao američki sudija Teodor Meron, ali se on povukao pošto je Karadžićeva odbrana tražila njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • luka

    20. mart 2019 | 09:01

    hvala ti radovane!!!!hvala za republiku srpsku!hvala ti za sve!!

  • Petar

    20. mart 2019 | 08:33

    Hvala za Republiku Srpsku, hvala za zrtvu koju podnosis ni kriv ni duzan. Nadajmo se pravrdnoj odluci i pustanju na slobodu, Srpski heroj Radovan Karadzic!!!

  • mihailovic

    20. mart 2019 | 14:24

    BANDA SPRSKIH IZDAJICA KOJI SE BAVE POLITIKOM KOMENTARISU U MEDIJIMA JER NEMAJU OBRAZA,SVO TO SMECE JE TREBALO BITI U SIBIR BEZ POVRATKA. SLAVA SRPSKIM HEROJIMA !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA