Smenjena predstavnica Kancelarije za mlade jer je htela da učestvuje na sastanku u Prištini

Međutim, domaćin je odlučio da se sednica održi u zgradi vlade tzv. Kosova u kojoj su jasno izložena obeležja koja se kose sa odredbom o statusnoj neutralnosti - saopštili su iz Ministarstva omladine i sporta

  • 2

Zbog stava Vlade da je suprotno interesima države da srpska predstavnica Milica Škiljević prisustvuje sastanak Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Prištini, ona je smenjena sa te funkcije.

U Ministarstvu omladine i sporta tvrde da nije poslušala preporuke o učešću na sastanku, dok ona poručuje da je isključivo zastupala interese mladih.

Iz ministarstva kažu da je Škiljevićeva rekla da će ići na sastanak koji je podrazumevao prisustvo državnih simbola, te da je informisana o svemu i dobila je preporuku da ne učestvuje.

- Sednica je trebalo da bude održana 13. i 14. marta, a naša strana je tražila materijal za sednicu i da način njenog održavanja bude u skladu sa Dogovorom o regionalnom predstavljanju i saradnji čime bi se obezbedila statusna neutralnost sastanka. Međutim, domaćin je odlučio da se sednica održi u zgradi vlade tzv. Kosova u kojoj su jasno izložena obeležja koja se kose sa odredbom o statusnoj neutralnosti - saopštili su za Blic iz ministarstva i dodali da sve predstavnike Srbije obavezuje ista Instrukcija za pristupanje državnih i drugih zvaničnih predstavnika Republike na međunarodnim i regionalnim skupovima na kojima učestvuju predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini, koju je Vlada donela na sednici 18. januara 2019. godine.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Milica Škiljević objašnjava da je ideja vodilja osnivanja Regionalne kancelarije za saradnju mladih bila unapređenje odnosa među mladima u regionu i da je zamišljena je da njeni članovi deluju nezavisno od politika država iz kojih dolaze.

Ona, suprotno ministarstvu, dodaje i da ne zna razloge zbog kojih je smenjena.

- Iskreno, ne bih nagađala. Naravno, postoje sada indicije, spekulacije, s obzirom na to da je ovaj sastanak trebalo da bude održan u Prištini, da je to deo šireg pitanja i aktuelne situacije. Ali bih da dobijem zvanično obrazloženje kako bih bila sigurna da li je iz tih razloga ili nekih drugih, jer ja obavljam tu funkciju dve godine i tri meseca. Ukoliko sam na neki način ugrozila tu poziciju ili nisam nešto uradila na pravi način želela bih da dobijem informaciju - rekla je ona i naglasila da je posrednim putem dobila tu informaciju, posle čega je sačekala neko vreme i na kraju uputila zvanični zahtev za obrazloženje Ministarstva omladine i sporta, koje do danas nije dobila.

Kosovski ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Šalja izjavio je da su informisani da je članica RECY iz Srbije smenjena samo zato što je potvrdila učešće na sastanku u Prištini.

Šalja je pozvao Evropsku uniju da utiče na Srbiju da “ne ometa rad te organizacije, kojom trenutno predsedava Kosovo i da ne koristi i politikom onemogućava rad te organizacije”. Iz RYCO-a poručuju da žale zbog odluke Srbije da ne učestvuje na sastanku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • W

    20. mart 2019 | 13:38

    Neka sama o svome trošku širi bratstvo.i jedinstvo sa krvnicima,pi

  • patriota

    20. mart 2019 | 14:30

    a ona je ta koja je dala podršku Vladi Haradinaja, ko koga....lud zbunjenog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA