≫ 

Za SNS, SPS i SRS neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine: Samo Čanak daje podršku svom predlogu

Poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je današnja sednica Skupštine Srbije zakazana "samo da bi se nešto dešavalo"

  • 10

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić izjavila je danas da je za tu stranku i Vladu Srbije neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine u Skupštini Srbije.

- Mi treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovaj koncept je neprihvatljiv za nas poslanike, SNS i Vladu koja odgovorno vodi državu - rekla je Tomić u plenumu.

Ona je kazala da ne može da se "uzme nož i preseče budžet Srbije za trećinu". To mora da bude deo planske, sistemske reforme.

- Ovaj predlog ne može da suspendira zakon o budžetu za ovu godinu, zakon o poreskom sistemu i zakone koji se odnose na naknade za korišćenje javne svojine - navela je Tomić. Ona je istakla da je za SNS potpuno neprihvatljiv deo u kome se predvidja formiranje posebne Poreske uprave i PIO fonda.

Prema njenim rečima, Vojvodina će mnogo više prihodovati od investicionih projekata poput izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd - Budimpešta, nego što se predviđa predlogom zakona.

Na njene reči reagovao je predlagač zakona, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji je kazao da Tomićeva pravda kršenja Ustava primenom zakona o budžetu.

- Valjda treba da bude obrnuto da se prvo sve uskladi sa Ustavom koji je i precizirao donošenje zakona o finansiranju Vojvodine - replicirao je Čanak.

Čanak je kazao i da nije poenta vraćati sredstva iz centralne kase Vojvodini, već da sredstava ostanu tamo gde su i zarađena.

- To onda demorališe lokalno preduzetništvo, a neguje ulizništvo prema centralnoj vlasti - kazao je Čanak.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takođe je kazao da ta stranka ne može da podrži predlog zakona o finasiranju Vojvodine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je kazao i da je Čanakov predlog identičan predlogu poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov.

- Čanak mi deluje kao veoma pismen, pa mi nije jasno kako nije mogao sam da ga napiše nego je uzeo predlog narodnog poslanika Aleksandre Jerkov od reči do reči. Može li ovo i u jednoj parlamentarnoj demokratiji da se desi, to može samo kod nas - ocenio je Šešelj.

On je kazao da se radikali zalažu za ukidanje autonomije Vojvodine, a za jačanje lokalne uprave i da o tome treba da se izjasne gradjani na referendumu.

- Šta građani sada imaju od autonomije, imaju samo dve birokratije umesto jedne - kazao je Šešelj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović zahvalio se predsednici parlamenta Maji Gojković što je na dnevni red stavila predlog zakona o finansiranju Vojvodine, iako je "očigledno da to pitanje neće biti uspešno rešeno".

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je kazao da se ne može pričati o nekom srednjem nivou vlasti i da se treba raditi na ekonomskom jačanju Srbije. "Vojvodina je deo Republike Srbije i ono što je dobro je što ste odustali od ideje o nezavisnoj Vojvodini, ne zato što nećete, već zato što nemate podršku", poručio je Bajatoviću Čanku.

Poslanik Saveza Vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je danas da će ta stranka podržati Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji su podneli poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) iako su, kako kaže, u pravu oni koji kažu da taj zakon u formi u kojoj je podnet nije primenljiv.

- Da postoji politička volja za usvajanje predloga zakona, mi bismo podneli amandmane, ali pošto je evidentno da neće, mi to nismo učinili. Svakako ćemo podržati zakon, nadam se da nećemo biti jedini i da će i predlagač glasati za svoj zakon. Možda se tu nađe još neko", rekao je Pastor u plenumskoj raspravi.

On sve osvrnuo na optužbe poslanice DS Aleksandre Jerkov da je "Čanak plagirao njen predlog", rekavši da je zapavo reč o "duplom palgijatu".

- Izgleda da ni ta poslanička grupa nije više kakva je bila, jer nije istražila činjenice, jer se na radi o plagijatu već o duplom plagijatu. Pre Jerkov su pokrajinski organi utrvrdili tekst koji tada nije došao na sednicu AP Vojvodina, jer se (Bojan) Pajtić predomislio - rekao je Pastor.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Tekst, kaže, Pastor potiče iz pokrajinske skupštine i Aleksandra Jerkov ne bi trebalo da bude toliko uvređena.

Pastor je zahvalio Maji Gojković što je na dnevni red uvrstila predlog koji je došao iz opozicije, navodeći da se to do 2012. godine nikada nije dogodilo, a da se od 2012. godine do danas to desilo tri puta.

Ukazao je da su ih demokrate, kada god su govorili o finansiranju projekata upućivali na Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, dok se danas sa SNS dogovaraju o finansiranju projekata iz republičkog budžeta.

Naveo je i da su demokrate “kaznile” SVM jer nisu glasali za republički budžet 2010. godine i to tako što su predložili da se u Subotici i Senti smene njihovi funkcioneri.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je današnja sednica Skupštine Srbije zakazana "samo da bi se nešto dešavalo" i apelovao na vladajuću većinu da na dnevni red stavi predloge zakona koje i on predlaže.

Na dnevnom redu skupštine je Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini koji su podneli poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine a koji nije podržala Vlada i skupštinski odbor za ustavna pitanja.

- Vladajuća struktura je to stavila na dnevni red, a kako će se o tome glasati to će zavisiti od mnogo faktora a ni jedan od njih nije parlamentarizam, demokratija, razum", kazao je Živković novinarima u skupštinskom holu i dodao "zato ja danas bojkotujem rad skupštine".

Foto: Marko Todorović

On je predložio vladajućoj većini da na dnevni red stavi izmene zakona iz oblasti zdravstva, koje predlaže već duže vreme, a kojima se predviđa obavezan lekarski pregled kandidata za poslanike, ministre i predsednika države.

- To je neophodno da poslanici ne bi glasali na dugme, na zvuk zvona, jer to je prikladnije nekim drugim vrstama - rekao je Živković.

Kritikovao je beogradsku vlast zbog izgradnje žičare, navodeći da bi novac predvidjen u tu svrhu mogao da se upotrebi za izgradnju obdaništa i kupovinu novih autobusa.

- Trebalo bi da proširim svoj predlog o zakonima iz oblasti zdravstva i na odbornike, gradonačelnike, a posebno zamenike gradonačelnika, kako ne bi donosili odluke koje nemaju veze sa razumom", ocenio je Živković.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Janko

    20. mart 2019 | 15:39

    I ja mislim da je predlog loš a ako ga je Čanak prihvatio onda sigurno ne valja!

  • Sremac

    20. mart 2019 | 15:12

    Vojvodina danas dobija mnogo para i nema razloga da se tu donosi neki poseban zakon.

  • Miki

    20. mart 2019 | 15:49

    Čankova posla, što je protivno interesu države, ne može biti realizovano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA