≫ 

Protesti "Jedan od pet miliona" održani u nekoliko gradova u Srbiji: Građani šetali u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu

Protesti su održavani u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu, Gornjem Milanovcu, Ivanjici…

  • 76

Građanski protesti „1 od 5 miliona“ iza kojih stoji i deo opozicije, održani su i večeras, a građani su šetali u više gradova i opština Srbije.

Protesti su održani u Novom Sadu, Nišu, Čačku, Leskovcu, Kruševcu, Boru, Užicu, Gornjem Milanovcu, Ivanjici…

Skup u Novom Sadu počeo je u 18 časova na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, a nakon obraćanja, učesnici protesta su krenuli u uobičajenu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Oni su ranije zatražili prijem kod rukovodstva Radio-televizije Vojvodine (RTV) kako bi im predali zahteve građana koji protestuju i poruku da je „Javni servis vlasništvo građana i da u skladu sa tim treba da izveštava i o građanskim protestima“.

Rukovodstvo RTV je prihvatilo zahtev a sastanak sa predstavnicima protesta zakazan je za ponedeljak, 25. mart.

Okupljenim građanima u Čačku, kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću obratili su se predstavnica Asocijacije slobodnih odbornika Dragana Rakić i profesor srpskog jezika i književnosti Slobodan Nikolić i predstavnica Asocijacije slobodnih odbornika Dragana Rakić.

Protest „Jedan od pet miliona“ u Ivanjici najavljen je za petak, 22. mart pod sloganom „Mi ili on“, a okupljenima se obratio predsednik pokreta Dveri i jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović.

Lider Dveri, Boško Obradović, tokom prošlonedlejnih protesta ispred Predsedništva Srbije, u Beogradu-Foto: Marko Jovanović

Protest koji se održava po šesti put u Ivanjici počeo je u 18 časova u centru grada.

- Pozivamo vas da dođete da pokažemo da nismo saučesnici aktuelne vlasti, da jasno prepoznajemo sve njihove laži i uzaludna obećanja, da ovo nije pristojna Srbija o kojoj nam oni pričaju. Aleksandar Vučić vodi predizbornu kampanju ‘Budućnost Srbije’ o našem trošku. Dosta je prevara, laži, terora - naveli su organizatori u pozivu na skup.

Na protestu u Nišu su ponovljeni zahtevi za odlaskom aktuelnog režima i slobodnim izborima na svim nivoima. Zatražena je i smena direktora i urednika informativnog programa RTS-a i RTV-a, kao i novi sastav REM-a. Upućena je i podrška, kako kažu, nepravedno uhapšenim građanima koje režim naziva huliganima, dok su ih organizatori protesta nazvali herojima.

Na Trgu glumaca u Kruševcu protestu "1 od 5 miliona prethodila je konferencija za novinare opozicionih stranaka povodom saopštenja koje je izdao SNS nakon današnjeg događanja u Skupštini Grada. Predstavnici opozicije demantovali su navode da je to bio nasilan ulazak i tvrdnje da je bilo pretnji i vređanja.

Okupljenima se najpre obratila predstavnica uhapšenih studenata Nina Vujčić koja je osudila odluku da se policija šalje na narod, studente i srednjoškolce koji se bore za slobodu govora, za zemlju bez cenzure, umesto na kriminalce koji svakodnevno šetaju ulicama.

Na osmom protestu u Pančevu govorili su student iz tog grada Miša Sekulić, Srđan Milivojević i Borko Stefanović. Sekulić je rekao da je aktuelna vlast prepoznala studente kao pretnju i da je zato počela da ih hapsi, ali da to studente neće uplašiti i neće ih oterati iz zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • star

    23. mart 2019 | 06:05

    Protesti vam gube svaki smisa, i po njima se vidi koliko je naš građanin zainteresovan za nasilje koje sprovodite širom Srbije.

  • Vuk

    23. mart 2019 | 00:37

    Na tim protestima je sve manje ljudi. Opozicija neka se zapita zašto je to tako.

  • Milena Mihajlovic

    23. mart 2019 | 07:05

    Jos jedan propali cirkus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA