≫ 

3. priznanje za Ivicu Dačića u Buenos Airesu: Poneo Povelju počasnog gosta (FOTO)

Višegodišnje prijateljstvo ministra Dačića i Grada Beograda sa predstavnicima Buenos Airesa je, između ostalog, rezultiralo dodeljivanjem imena Trg Republike Srbije jednom od centralnih prostora u elitnom delu Buenos Airesa

  • 1

U Ambasadi Republike Srbije u Argentini organizovana je ceremonija na kojoj je Povelja počasnog gosta Buenos Airesa uručena prvom potpredsedniku Vlade Srbije i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.

Ovo je treće priznanje koje Skupština grada Buenos Airesa dodeljuje ministru Dačiću, ovoga puta na predlog potpredsednika Skupštine Franciska Kintane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Višegodišnje prijateljstvo ministra Dačića i Grada Beograda sa predstavnicima Buenos Airesa je, između ostalog, rezultiralo dodeljivanjem imena Trg Republike Srbije jednom od centralnih prostora u elitnom delu Buenos Airesa.

Ministar Dačić zahvalio je na ovom priznanju i istakao da je ono još jedan dokaz izvanrednih odnosa Srbije i Argentine.

Uputio je poziv gradske uprave i predstavnicima grada Buenos Airesa da posete Beograd, kako bi imali priliku da im uzvratimo gostoprimstvo.

Srbija je mnogo prisutnija u Latinskoj Americi nego ranije, što doprinosi našoj stabilnoj poziciji na međunarodnoj političkoj sceni, konstatovao je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

On je najavio da već sutra putuje u posetu Paragvaju, zemlji koja takođe nije priznala nezavisnosti Kosova.

- Srbija posvećuje veliku pažnju odnosima sa zemljama Latinske Amerike. Imajući u vidu da se među njima nalazi veliki broj zemalja koje su tradicionalno prijateljske i koje nisi priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, neophodno je da negujemo dobre odnose sa njima - rekao je Dačić.

On je ukazao da Srbija učestvuje na svim događajima i međunarodnim konferencijama koje se u tom zemljama organizuju.

Danas završavam posetu Argentini koja je bila domaćin Konferencije Ujedinjenih nacija o saradnji Jug-Jug. Za mene je bilo bitno učešće na ovom skupu i zbog kontakata sa brojnim ministrima spoljnih poslova i predsednicima država koji su učestvovali na Konferenciji", istakao je Dačić.

On je dodao da je imao veoma dobre razgovore sa argentinskim zvaničnicima.

- Argentina jeste i ostaje naš prijatelj, i nastaviće da podržava Srbiju. Očekujemo dalji razvoj naše saradnje, a očekujemo i uzvratnu posetu ministra spoljnih poslova Argentine Srbiji - naglasio je Dačić.

Foto: Tanjug/MSP

Šef srpske diplomatije je podsetio da je tokom boravka u Buenos Airesu imao priliku da posetim Trg Republike Srbije, koji je on otvorio prošle godine, kao i da je ponovo proglašen počasnim gostom argentinske prestonice, što je veliko priznanje za Republiku Srbiju.

- Juče (u petak) sam bio u poseti Urugvaju, gde sam imao izvanredan razgovor sa ministrom spoljnih poslova te zemlje. Takođe, Urugvaj je veliki prijatelj Srbije i nastaviće da nas podržavaju - napomenu je Dačić.

On je najavio da u nedelju odlazi u posetu Paragvaju, zemlju koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je na poslednjem glasanju u Interpolu glasala za prijem Kosova.

- Mislim da je veoma važno da sa njima imamo ozbiljan razgovor i razjasnimo celu situaciju. Nama je jasno rečeno da je bilo reči o pritiscima SAD, Nemačke i drugih zemalja. Imajući u vidu naše tradicionalno dobre odnose, nadam se da njihov stav neće biti promenjen, da neće menjati svoju poziciju o Kosovu i Metohiji - rekao je Dačić.

Na prijemu, koji je ovim povodom organizovan u Ambasadi, pored zvaničnika grada Buenos Airesa, prisustvovali su i drugi ugledni građani argentinske prestonice, episkop Kirilo, kao i predstavnici argentinskog ministarstva spoljnih poslova i vera, diplomatskog kora i naše dijaspore.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA