≫ 

Dve trećine Srba ne prihvata izvinjenje NATO Alijanse: Ne opraštamo ni posle 20 godina od bombardovanja

Da je vreme da dođe do pomirenja smatra 43 odsto građana, a 46 odsto da nije, dok 11 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje, pokazuje najnovije istraživanje

  • 64
Nestanak struje za vreme bombardovanja 1999. Foto: S. Pikula

Saradnju Srbije i NATO podržava trećina građana, ali se članstvu naše zemlje u tom vojnom savezu protivi 79 odsto građana, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

To je pokazalo nedavno istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i NATO Instituta za evropske poslove, čije teme su bile podrška članstvu Srbije u NATO, razlozi bombardovanja i prihvatanje izvinjenja, kao i ocena i korist sradnje Srbije i NATO.

Prema mišljenju najvećeg broja građana, razlozi bombardovanja Srbije odnose se na vojne, političke i ekonomske interese SAD-a i Zapada, iako je, kako se navodi, do 2018. godine, glavni uzrok, po mišljenju ispitanika, bila politika Slobodana Miloševića.

Foto: Profimedia/AFP

Članstvo Srbije u NATO podržava tek 10 odsto ispitanika, ali je za saradnju 31 odsto ispitanika - u nešto većem procentu muškarci i ispitanici iz Vojvodine i Beograda, dok 61 odsto ne podržava - nešto više žene i ispitanici iz centralne Srbije, dok 8 odsto ne zna da odgovori.

Među ispitanima, 32 odsto se izjasnilo da zna da Srbija od 2015. ima najviši status zemlje partnera NATO i da je imala 109 zajedničkih vojnih vežbi sa NATO i zemljama članicama NATO u poslednjih sedam godina.

Intenzivnu saradnju Srbije sa NATO u poslednjih sedam godina skoro polovina ispitanika - 49 procenata, ocenjuje negativno i to su u nešto većem procentu muškarci, kao i ispitanici sa završenom osnovnom školom.

Manje od trećine, 29 odsto ispitanih ovu saradnju procenjuje kao pozitivnu, a 22 odsto ne zna da odgovori na to pitanje.

Takođe, mala je razlika između onih koji smatraju da je, nakon 20 godina od bombardovanja, vreme da dođe do pomirenja - 43 odsto smatra da je vreme da do pomirenja dođe, a 46 odsto da nije, dok 11 odsto ne zna da odgovori na ovo pitanje.

Izvinjenje NATO-a zbog bombardovanja prihvatilo bi 30 odsto građana, šest odsto ne zna, dok je 64 procenata onih koji ne bi prihvatili izvinjenje, i među njima je više žena, stanovnika Zapadne Srbije i Šumadije, dok sa porastom godina starosti raste broj ispitanika koji ne bi prihvatili izvinjenje zbog bombardovanja.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kada je reč o oceni odnosa Srbije i NATO, najviše ispitanih dalo je najnižu ocenu - 1, a najmanje ocenu 5, pa je prosečna ocena - 2,13.

- Odnos između Srbije i NATO 38,3 odsto ispitanika ocenjuje ocenom 1, 21,5 procenata daje ocenu 2, trećina ocenu 3, 4,9 odsto ocenu 4, a tri procenta ocenu 5. Prosečna ocena iznosi 2,13 - navodi se u saopštenju.

Takođe, primećeno je da nešto više prosečne ocene daju žene, ispitanci starosti do 45 godina, kao i stanovnici Zapadne i Istočne Srbije.

Takođe, 22 odsto građana smatra da Srbija može da ima koristi od članstva u NATO-u i takav stav prisutniji je kod muškaraca, građana starosti do 30 godina, srednjeg i visokog obrazovanja i svih regiona, osim Zapadne Srbije.

Po tom pitanju 15 odsto građana nema jasan stav, dok je 63 odsto onih koji smatraju da članstvo u NATO-u neće doneti nikakvu korist Srbiji, a među građanima koji dele ovaj stav više je starijih od 30 godina, onih sa završenom osnovnom školom, kao i građana regiona Zapadna Srbija.

Kada je u pitanju procena broja stradalih od posledica NATO bombardovanja, najveći broj ispitanika - njih 45 odsto, navodi odgovor “između 2.000 i 5.000“.

Institut je, u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom, istraživanje sproveo od 8. do 14. marta, na reprezentativnom uzorku od 1.207 ispitanika.

VIDEO: Najgori mesec u godini

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    23. mart 2019 | 15:18

    Odakle nekome pravo da trazi da oprostimo?!?

  • Dex

    23. mart 2019 | 13:15

    Kakvo crno pomirenje sa zlikovcima nema pomirenja,oni sto su nam ubijali decu kasetnim bombama i osiromasenim uranijumom,njima da oprostim ? Nikada ..!!!!

  • 👤

    23. mart 2019 | 14:00

    Седамдесет осам дана активног бомбардовања, 3500 убијених од којих 79 деце, разарање инфраструктуре, штета од неколико стотина милијарди долара, коришћење оружја забрањеног свим конвенцијама и међународним уговорима, окупација дела територије Србије, сиже су оног што се десило од 24. марта до 11. јуна 1999. Ипак оно што је такође битно је да тај рат траје и данас. Траје и континуирани геноцид над српским народом уз помоћ осиромашеног уранијума који по Србији и данас узима животе и то, нажалост, највише дечије. Читам изјаве америчких, британских, немачких званичника како и данас бране овај злочин и кажу да је био оправдан. Читали смо исто и то да је Слоба НАТО-у нудио две опције, али да алијанса није хтела ни да чује за њих. Произилази да данас НАТО ипак жели Србију у свом "чланству", али без Срба. Како стоје ствари, за то се темељно побринуо још 1999. И ми причамо о неком помирењу. Не, никад ни опростити ни заборавити!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA