≫ 

"Možemo oprostiti, ali najgnusniji zločin 20. veka nikada nećemo zaboraviti": Na Kosovu odata pošta nastradalima u NATO agresiji (FOTO) (VIDEO)

Građani su minutom ćutanja odali poštu nastradalima, a zvuk sirene za vazdušnu opasnost podsetio je na dan kada je pre 20 godina počelo bombradovanje SR Jugoslavije

  • 20

Širom Kosova i Metohije danas se raznim manifestacijama obeležava 20. godina od početka NATO bombardovanja SRJ. U Kosovskoj Mitrovici su pored glavnog gradskog mosta na Ibru vence na spomenik “Beli Anđeo” predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, ispred Srpske liste Miljana Nikolić, kao i delegacija iz Republike Srpke koju je predvodio predsednik odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Na početku skupa građani su minutom ćutanja odali poštu nastradalima, a zatim je zvuk sirene za vazdušnu opasnost podsetio sve nas na dan kada je pre 20 godina počelo bombradovanje SR Jugoslavije.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da su obrisi  NATO intervencije vidljivi i nakon dve decenije.

- Slobodarski narod se i dve decenije kasnije bori za najvažniju reč, za slobodu - poručio je on.

U Kosovskoj Mitrovici su vence na spomenik “Beli Anđeo” položili predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, Miljana Nikolić (SL) i delegacija iz RS-Foto: Telegraf

Miljana Nikolić obratila se sugrađanima rečima da je ovo "najgnusniji zločin dvadesetog veka u kom je stradao narod, zverski uništena jedna država i kada je svet pokazivao silu nepravedno ubijajući našu decu".

Nešto ranije su i u Zvečanu položeni venci na spomenik trinaestorici poginulih stanovnika sa područja opštine Zvečan, Ivan Todosijević, predsednik provremenog organa opštine Zvečan istakao je da je ovo “tužan dan za Zvečan, dan kada se svi sećamo nastradalih građana iz ove opštine koji su dali svoj zivot braneći svoju zemlju.

- Možemo oprostiti, ali zaboraviti nikada nećemo - poručio je Todosijević porodicama poginulih kojima je lokalna samouprava uručila novčanu pomoć.

Milorad Arlov je pozdravljajući sve prisutne izrazio da “svaka bol koja se desi srpskom narodu na Kosmetu boli i naše ljude u Republici Srpskoj” i istakao da je “Republika Srpska uvek uz svoj bratski narod na Kosmetu”.

Širom Kosova i Metohije danas se raznim manifestacijama obeležava 20. godina od početka NATO bombardovanja SRJ-Foto: Telegraf

U 18:00 časova u Velikoj sali Doma kulture u Zubinom Potoku, biće održana i akademija na kojoj će nastupiti Hor „Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, Divna Ljubojević, kao i  ansambl „Melodi“ i glumci Đorđe Marković i Marija Bergam.

EKIPI TV MOST ZABRANJEN ULAZAK U CRKVU SVETOG DIMITRIJA

Ekipi Televizije Most danas je onemogućeno da uđe u crkvu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su došli da isprate posetu delegacija nekoliko opština iz Republike Srpske Srbima na Kosovu i Metohiji, navodi ta televizija.

TV Most na sajtu navodi da je njihovog novinara i snimatelja na vratima crkve zaustavio sveštenik i rekao da, kako prenose, TV Most nema blagoslov episkopa Raško-prizrenskog Teodosija za ulazak u crkvu, kao i da im je do daljeg onemogucen ulazak u eparhijske hramove.

Ekipi Televizije Most danas je onemogućeno da uđe u crkvu Svetog Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice-Foto: Wikipedia/Tiia Monto

Kako su naveli, mesni sveštenik nije dao nikakvo objašnjenje ove odluke.

- Rekao je samo da moramo da pošaljemo izvinjenje vladiki Teodosiju i zatražio je da naša ekipa napusti crkvu - navodi TV Most i dodaje da je ovo prvi put da toj televiziji predstavnici SPC zabrane ulazak u hramove, i to baš na dan kada se obeležava 20 godina od pocetka NATO agresije.

Čelnici ovog medija su uputili odmah pismo vladiki Teodosiju sa pitanjima da li je tačno da je to njegova odluka i koji je razlog za tako nešto.

- Nadamo se da cemo uskoro saznati o čemu se radi i da ce naša televizija u najbržem roku ponovo imati mogucnost da prati sva dešavanja u crkvenim hramovima na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA