≫ 

Ratnom zločincu nije mesto na Javnom servisu! Inicijativa mladih oštro o Šainoviću, SPS ga brani: Javnost poznaje samo jednu stranu događaja iz devedesetih

Incijativa je ocenila i da mediji poput Radio televizije Srbije treba više glasova da daju porodicama žrtava, nego onima koji "slave, relativiziju i umanjuju ljudske gubitke"

  • 43

Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je danas od Nikole Šainovića, koga je Haški tribunal osudio za ratne zločine da se izvini žrtvama i da počne da govori o ličnoj odgovornosti umesto što negira svoja dela.

Incijativa je ocenila i da mediji poput Radio televizije Srbije treba više glasova da daju porodicama žrtava, nego onima koji "slave, relativiziju i umanjuju ljudske gubitke".

- Najviši predstavnici vlasti, političke partije i pokreti, državni organi, javne institucije i javni servis, mediji i izdavačke kuće u vlasništvu države, udruženi su poslednjih meseci u intenziviranoj kampanji promocije i legitimacije ratnih zločinaca u javnom prostoru u Srbiji - saopštila je Inicijativa maladih za ljudska prava, posle jučerašnjeg gostovanja Šainovića na RTS, koji je u emisiji "Upitnik" predstavljen kao "akter vremena i pregovarač u Rambujeu".

Incijativa ukazuje da je u toku emisije spomenuto da je osuđen za ratne zločine, ali da nije bilo reči, ni pitanja o njegovoj odgovornosti za civilne žrtve zločina na Kosovu.

Foot: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Šainović nije hroničar vremena već osuđeni ratni zločinac koji, ukoliko je već na Javnom servisu, što po sebi predstavlja problem, mora biti pitan o zločinima i svojoj odgovornosti. Sve ostalo predstavlja negiranje zločina i ruganje žrtvama u zajedničkom sadejstvu RTS-a i Nikole Šainovića - navodi se.

Nikola Šainović je bivši potpredsednik Vlade SRJ, koga je Haški tribunal pravosnažno osudio na 18 godina zatvora, za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu tokom 1999. godine. Posle odslužene dve trećine kazne, on se vratio 2015. godine u Beograd gde je imenovan za člana Glavnog odbora SPS-a, a trenutno je na funkciji člana predsedništva ove partije.

- Podrška i slavljenje ratnih zločinaca podrazumeva podršku zločinačkoj politici i pravdanje i slavljenje počinjenih zločina. Ratni zločinci nisu naši heroji i moraju da zaćute, da bi se progovorilo o žrtvama - ocenili su iz Incijative.

OGLASIO SE SPS: DUGO JE U JAVNOSTI BILA PRISUTNA SAMO JEDNA STRANA SLIKE O DEVEDESETIM

Povodom ovih navoda Inicijative oglasio se i SPS, koji je u saopštenju poručio da je "dovoljno dugo u javnosti bila prisutna jednostrana slika o događajima iz devedesetih godina, u kojima je samo jedna strana imala pravo da govori, a istina je bila zadata kategorija".

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Socijalistička partija Srbije se zalaže za transparentnost u javnom diskursu i smatra da bi svi elementi istorije trebali da budu dostupni javnosti, kako bi građani mogli da zauzmu realan kritički stav. Što se tiče gostovanja visokog funkcionera SPS-a, Nikole Šainovića u emisiji “Upitnik”, svako ko je pogledao emisiju je mogao da zaključi da on nikada, ni tokom gostovanja na javnom servisu, ni tokom drugih javnih nastupa, nije preskočio temu ratnih zločina, negirao ili omalovažavao žrtve, niti smanjivao potrebu za odgovornošću - piše u saopštenju.

Socijalisti smatraju, kako se navodi, da nema potrebe za glorifikacijom, niti za negiranjem žrtava, bilo srpske, bilo albanske nacionalnosti.

- Takođe, nema potrebe da se unapred ograničava pravo na javnu reč, a dužnost i obaveza SPS-a i u budućnosti će biti da potpuna istina izađe na videlo, a ne da se javnosti plasiraju delimične istine - navodi se u pismu Službe za informisanje GO SPS.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stane

    27. mart 2019 | 21:46

    ŠTA JE DECO,VIDELI STE KAKO SU PROŠLI OTPORAŠI,PUNI LOVE KO ŽBROD JER SU RADILI PROTIV SVOJE ZEMLJE.BOLJE DIŽITE GLAS PTOTIV PUŠTANJA GOTOVINE,HARADINAJA,ORI,A...ZAMENILI STE TEZE A U STVARI STE MNOGO GLUPI

  • stane

    27. mart 2019 | 21:50

    JELI OMLADINO PROČITAJTE KAKO SU STRADALI GADAFI I SADAM A NJIHOVE DRŽAVE SU UNIŠTENE ZAUVEK,E ZA TO SE VI ZALAŽETE,BOLJE OBRIŠITE SLINE

  • Brana

    27. mart 2019 | 22:15

    Ovo su mladi gejevi i deca folksdojcera,srpska deva nisu sigurno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA