Haradinaj suviše jak za EU? Poslanik Evropskog parlamenta priznao: Budimo iskreni, nismo našli rešenje za takse koje je Priština uvela

Nepravedno je držati evropsku budućnost Srbije kao taoca nesposobnosti EU i jednostrane akcije Prištine - rekao je Andor Deli, mađarski poslanik u Evropskom parlamentu

  • 34

Andor Deli, mađarski poslanik u Evropskom parlamentu i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SAPC) EU-Srbija kazao je treba priznati da EU do sada nije pronašla rešenje za situaciju u vezi sa taksama od 100 odsto koje je Priština nametnula za robu iz Srbije.

- Uprkos činjenici da je ova jednostrana mera dovela do zastoja u dijalogu, Vlada Srbije i građani Srbije ostali su čvrsto predani evropskom putu - poručio je Deli u govoru na današnjem, desetom po redu sastanku EU-Srbija SAPC u Strazburu, primetivši da je poznato da je napredak u poglavlju 35 preduslov za otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

U tom je smislu napomenuo da je nepravedno držati evropsku budućnost Srbije kao taoca nesposobnosti EU i jednostrane akcije Prištine.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Podsetivši da se ove godine održavaju evropski izbori, Deli je rekao da su oni važni ne samo za budućnost EU kao celine, već i za evropsku perspektivu zapadnog Balkana i da će narednih pet godina biti izuzetno značajne za vodeće zemlje u regionu, kandidate za EU, Srbiju i Crnu Goru, kao i da u tom periodu treba uraditi veliki posao kako bi se postigao rok za pristupanje 2025. godine.

Zato je u interesu celog regiona da one imaju što širu i iskrenu podršku za proširenje, a uloga narednog EP-a će biti ključna, istakao je evropski parlamentarac.

- Ovo je naš poslednji sastanak u ovom sazivu Evropskog parlamenta i ponosan sam, i svi treba da budemo ponosni na činjenicu da su Evropski parlament i naša delegacija, kao njegov sastavni deo, bili najkonkretnijii zagovornik politike proširenja kroz ceo naš mandat - zaključio je Deli.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    27. mart 2019 | 22:59

    Niko ne zili istinski da pritisne Pristinu da ukine takse.

  • Vesna

    27. mart 2019 | 22:27

    Uopšte se ne radi o tome da li je Haradinaj "toliko jak" već jednostavno o tome da EU nije uspela da pronađe način da primora Prištinu da ukine takse, to govori o nesposobnosti EU.

  • Petarleskovac

    27. mart 2019 | 22:39

    Svet se ikrenuo naopacke kadjedan terorista ovk moze da zeza ove iz Eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA