100 odsto zarade za roditelje teško obolelog deteta, otvaranje bolovanja do 60 dana kod izabranog lekara i pitanja poslanika: Nastavak rasprave u Skupštini

Prema tom predlogu, takođe je predviđeno da pacijenti koji neopravdano ne dođu na skrining pregled učestvuju u troškovima daljeg lečenja, ako kasnije obole

  • 3

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće danas načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti zdravstva koji donose brojne novine, među kojima su one da roditelji tokom lečenja deteta od nekog teškog oboljenja imaju pravo da tokom bolovanja primaju sto odsto zarade do punoletstva deteta.

Ova novina predviđena je Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju. Prema tom predlogu, takođe je predviđeno da pacijenti koji neopravdano ne dođu na skrining pregled učestvuju u troškovima daljeg lečenja, ako kasnije obole.

Predviđeno je i da izabrani lekar može da otvori bolovanje 60 dana, umesto dosadašnjih 30, kao i da će i lekari specijalisti moći da upute pacijente na bolničko lečenje.

Kad je reč o Predlogu zakona o zdravstvenoj zašiti, predloženo je prebacivanje primarne zdravstvene zaštite na državni nivo, osim apoteka koje ostaju u nadležnosti lokalne samouprave.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku zakonima, ocenjujući da oni omogućavaju nastavak reformi i doprinose kvalitetnijem zdravstvu, dok deo opozicije, uglavnom okupljen u Savezu za Srbiju, i dalje bojkotuje parlament.

Poslanici će kao i svakog četvrtka postavljati pitanja članovima vlade, koji će imati priliku da im odgovore već u 16 časova.

Institutom poslaničkih pitanja predviđeno je da ministri poslanicima odgovaraju u Skupštini Srbije svakog poslednjeg četvrtka u mesecu.

Pored toga, u Domu Narodne skupštine danas će biti održana i Posebna sednica na kojoj će se srpskim poslanicima obratiti predsednik parlamenta Gruzije Irakli Kobahidze.

U međuvremenu će se predstavnici srpskog parlamenta sastati i sa poslanicima nemačkog Bundestaga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. mart 2019 | 09:08

    TO ZNACI DA CE SRBIJA BITI JEDNA OD HUMANIJIH DRZAVA U SVETU!!! BRAVO!!! SAMO NEZNAM KOLIKO JE TO ODRZIVO EKONOMSKI NA DUZE VREME!!! TO NEMAJU NI NAJBOGATIJE ZEMLJE U SVETU -MORATE DA PLACATE ZDRAVSTVENO OSIGURANJE SAMI KOJE JE ZA FAMILIJU POLA MESECNE PLATE JEDNOG CLANA!!

  • Samo to

    28. mart 2019 | 09:01

    Jel se pominje Posta i povecanje plata!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA