≫ 

Srbija želi jaču saradnju sa karipskim zemljama: Posetom Nikaragvi, Dačić završio "turneju" po Južnoj i Centralnoj Americi (FOTO)

Srbija je pokrenula niz aktivnosti na obnavljanju bilateralne saradnje sa mnogim državama Latinske Amerike i Kariba - rekao je ministar spoljnih poslova

  • 0

Potpredsednik Vlade Srbije i šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, učestvovao je na 24. sastanku Saveta ministara Asocijacije karipskih država (ACS), u Nikaragvi, i u obraćanju poručio da će naša zemlja s dužnom pažnjom proučiti danas predstavljene projekte i u dijalogu sa tom organizacijom sagledati optimalne načine jačanja saradnje sa karipskim zemljama.

Ukazujući na obeležavanje značajnog jubileja ACS - 25 godina zajedničkog rada i zalaganja na ostvarivanju boljeg, srećnijeg i sadržajnijeg života za građane karipskih zemalja kroz izgradnju čvrstih veza, Dačić je rekao da iako geografski udaljeni, Srbija još uvek pamti odlične odnose koje je nekada Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija imala sa tim državama.

Zbog toga, istakao je, Srbija želi da obnovi ranije veze i prijateljstva sa narodima karipskih zemalja.

Dodao je da je Srbija pokrenula niz aktivnosti na obnavljanju bilateralne saradnje sa mnogim državama Latinske Amerike i Kariba, a pre 17 godina inicirala je i uspostavljanje institucionalne saradnje sa regionalnim organizacijama, kao što su Organizacija američkih država, Karipska zajednica (CARICOM) i, konačno, ACS.

Zadovoljstvo nam je što smo među zemljama sa kojima delimo iste vrednosti, kao što su poštovanje međunarodnog prava i njegovih principa-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova: Igor Stanić

- Zadovoljstvo nam je što smo među zemljama sa kojima delimo iste vrednosti, kao što su poštovanje međunarodnog prava i njegovih principa i što sada, u okviru Asocijacije karipskih država, možemo sa njima da razvijamo saradnju i na konkretnim projektima - rekao je ministar.

Istakao je da je posebno zadovoljstvo Srbije što je imala priliku da budemo domaćini generalnom sekretaru Džun Somer, krajem maja prošle godine, a razgovori koje smo tada vodili doprineće utvrđivanju oblasti i iznalaženju modaliteta saradnje, na osnovu tada potpisanog Okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i Asocijacije karipskih država.

- Uvereni smo da postoji niz oblasti u kojima bismo našli zajednički interes, a ja bih sada izdvojio samo nekoliko - rekao je Dačić, a kao jedan od najboljih načina za obnavljanje i uspostavljanje jačih veza između naroda naša dva regiona, bolje međusobno upoznavanje i razumevanje različitih običaja i životnih navika, je svakako saradnja institucija kulture, ali i obrazovanje.

- Poznato je da upravo studenti koji imaju priliku da se obrazuju u nekoj drugoj zemlji postaju neprocenjiva spona za budućnost. Mi to najbolje znamo, jer je Beograd u poslednjih pedeset godina bio domaćin studentima iz najrazličitijih krajeva sveta, ranije kroz Pokret nesvrstanih zemalja, a sada i kroz program ''Svet u Srbiji'', i oni su sada naša veza sa tim regionima - rekao je.

Ivica Dačić učestvovao je na 24. sastanku Saveta ministara Asocijacije karipskih država (ACS), u Nikaragvi-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova: Igor Stanić

Dačić je istakao da, iako isključivo kontinentalna zemlja, u poslednjih nekoliko godina sve više stranaca posećuje Srbiju i njene brojne kulturne i zabavne sadržaje, ali i prirodne lepote.

- Verujem da postoji prostor za iznalaženje modaliteta za prevazilaženje velike distance između naših regiona i njihovo približavanje kroz turističku ponudu, a spremni smo i da sa državama ACS razmenimo iskustva u ovoj oblasti - rekao je Dačić.

Govoreći o klimatskim promenama i njihov uticaj na živote svih stanovnika planete ZemlJe je velika tema i podstiče zabrinutost svih nas.

Srbija je, kazao je, već iskusila njihove posledice prilikom katastrofalnih poplava koje su nas zadesile maja 2014. godine.

Vlada Republike Srbije će sa dužnom pažnjom proučiti projekte koji su danas predstavljeni, poručio je šef srpske diplomatije-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova: Igor Stanić

- Ako je promena klime mogla da izazove takve poremećaje u jednoj kontinentalnoj zemlji, onda možemo u potpunosti da razumemo veoma opravdanu zabrinutost karipskih, naročito ostrvskih, zemala za svoj opstanak - naveo je.

Ukazaoje i da je Srbija tokom pomenutih katastrofalnih poplava stekla značajno iskustvo na planu blagovremene zaštite od elementarnih nepogoda, kao i u otklanjanju posledica velikih razaranja i spremni smo da prenesemo to iskustvo karipskim partnerima.

- Vlada Republike Srbije će sa dužnom pažnjom proučiti projekte koji su danas predstavljeni i u dijalogu sa ovom uvaženom organizacijom sagledati optimalne načine da se pomogne i jača saradnja sa karipskim zemljama - kazao je Dačić, koji je još jednom zahvalio Nikaragvi, kao domaćinu, na srdačnom gostoprimstvu.

NA SASTANKU SA MINISTROM SPOLJNIH POSLOVA GRANADE

Prvi potpredsednik Vlade Srbije na marginama Osmog sastanka šefova država ili vlada članica Asocijacije karipskih država, sastao se sa ministrom spoljnih poslova Granade Čarlsom Piterom Dejvidom.

Tokom sadržajnog razgovora dva ministra su dogovorili dalje unapređenje bilateralne saradnje započete tokom nedavne posete ministra iz Grenade Beogradu, kao i razvoja daljih partnerskih odnosa u brojnim oblastima od obostranog interesa sa posebnim akcentom na obrazovanje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef diplomatije Grenade je istakao veliki značaj programa saradnje u obrazovanju "Svet u Srbiji" u okviru kojeg pet mladih osoba sa Grenade stiče svoje univerzitetsko obrazovanje u visokoškolskim ustanovama Srbije.

Nakon sastanka, dva ministra su potpisali Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Grenade o ekonomskoj saradnji i Memorandum o razumevanju između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva omladine, sporta, kulture i umetnosti Grenade o saradnji u oblastima omladine i sporta.

Sagovornici su zajednički zaključili da će ova dva sporazuma ali i niz drugih koji će biti uskoro zaključeni doprineti daljem snaženju veza između dve države i njenih građana.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA