≫ 

Američki ambasador došao u Kosovsku Mitrovicu na sastanak sa Srpskom listom: Poznati detalji razgovora (FOTO)

Rakić je Kosneta upoznao sa bezbednosnom situacijom u samom gradu

  • 5

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet sastao se sa predstavnicima Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici.

Kosneta su lideri Srpske liste predvođenim predsednikom i potpredsednikom Goranom Rakićem i Igorom Simićem dočekali kod centralnog mosta na Ibru.

Kosnet sa liderima Srpske liste - Foto: Telegraf.rs

Kako saznajemo, Rakić je Kosneta upoznao sa bezbednosnom situacijom u samom gradu. Pojasnio mu je da u gradu postoje ukupno četiri mosta, a da se preko tri obavlja motorni saobraćaj, dok je centralni pešački i da se njegov status tretira tačkom pet Briselskog sporazuma.

Centralni gradski most je zatvoren za motorni saobraćaj. Njegovo otvaranje je uslovljeno katastarskim razgraničenjem severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice.

Američki ambasador u poseti Kosovskoj Mitrovici - Foto: Telegraf.rs

Američki ambasador je sa domaćinima prošetao pešačkom zonom, koja vodi od mostu na Ibru, simbola ovog podeljenog grada, do spomenika Knezu Lazaru.

Potom su seli u jedan od kafića, gde je održan sastanak.

S Kosnetom su razgovarali o potrebi da se takse na robu iz centralne Srbije ukinu i da se što pre nastavi dijalog, a što bi smanjo tenzije i otvorilo prostor za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Foto: Telegraf.rs

Ambasador Kosnet je nakon sastanka ocenio da je susret bio produktivan.

- Kosovski Srbi zaslužuju predstavnike koji će ih aktivno predstavljati u institucijama i boriti se za njihova prava - napisao je Kosnet posle sastanka na Tviteru.

Poseta ambasadora Kosneta dogovorena je pre dve nedelje tokom sastanka u Prištini, kada je predsednik Srpske liste pozvao ambasadora da poseti Severnu Mitrovicu i uveri se da tu žive pošteni i dobri domaćini, a ne kriminalci, "kako to neki žele da predstave", navodi se u saopštenju SL.

Rakić je upoznao ambasadora sa političkom i ekonomskom situacijom na terenu i istakao da je potrebno što pre pronaći kompromisno rešenje koje bi otvorilo put ekonomskom razvoju za sve građane.

Sagovornici su se saglasili da niko nema pravo da preduzima jednostrane poteze i da ugrožava mir građana, a svako ko ugrozi mir će za to snositi odgovornost.

Poseta ambasadora Kosneta, inače, dogovorena je pre dve nedelje tokom sastanka u Prištini, kada je predsednik Srpske liste pozvao ambasadora da poseti Severnu Mitrovicu i uveri se da tu žive pošteni i dobri domaćini, a ne kriminalci, "kako to neki žele da predstave", navodi se u saopštenju SL.

I.S. (Telefgraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    29. mart 2019 | 13:27

    Kosovo i Metohija je deo teritorije Srbije i nije niti ce ikada biti drzava ! Sta trazi u Srbiji 2 americka ambasadora ? Zasto vlada Srbije ne reaguje u UN ?, ili jedno prica narodu Srbije a iza ledja drugo radi sto je ravno veleizdaji Srbije

  • Zar je bitni

    29. mart 2019 | 18:01

    Americki Ambasador je Skat i on se nalazi u Beogradu. Taj moze da bude samo konzul i to na okupiranoj srpskoj teritoriji. Nista vise...

  • srki

    29. mart 2019 | 18:31

    Ambasador sad traži razgovore koje albanci neće

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA