≫ 

Uspešan sastanak balkanske četvorke u Rumuniji: Pišu pismo podrške za Srbiju u EU, Vučić najavio nove projekte (FOTO) (VIDEO)

Vučić se zahvalio Danćili što će sa ostalim premijerima uputiti pismo EU, Merkelovoj i Makronu u kojem izražavaju podršku evropskom putu Srbije

  • 39

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Bukurešt, gde se danas sastao sa predsednicima vlada Rumunije Viorikom Danćilom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Bugarske Bojkom Borisovom.

Vučić je nešto pre 16 sati sleteo na aerodrom Henri Koanda u glavnom gradu Rumunije.

ZAVRŠENA POSETA RUMUNIJI

Vučić se sastao i sa potpredsednikom Turske Fautom Oktajom, sa kojim je razgovarao o saradnji Srbije i Turske. Oni su se sastali po završetku kvadrilaterale u Bukureštu, a bilateralnim sastankom sa potpredsednikom Turske završena je jednodnevna poseta predsednika Srbije Rumuniji.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije

Predsednik Vučić izrazio je zadovoljstvo zbog više nego dobrih odnosa dve zemlje i intenzivnog političkog dijaloga i unapređenje saradnje u svim oblastima.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o predstojećoj poseti predsednika Erdogana Srbiji tokom koje bi dva predsednika trebalo da otvore radove na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo.

Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije

- Smatramo da trilateralni mehanizam saradnje Srbija-Turska-BiH ima značajan potencijal i omogućava intenziviranje i konkretne saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa. Pored toga, ovaj format predstavlja još jedan važan korak u jačanju stabilnosti, bezbednosti i razvoja u regionu" - istakao je predsednik Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE: FOKUS NA EKONOMSKOM POVEZIVANJU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon bilateralnog sastanka sa premijerkom Rumunije Viorikom Danćilom, da su razgovarali o izgradnji autoputa Pančevo - Temišvar, koji je, kaže, od ogromnog značaja za razvoj obe države i za građane Srbije i Rumunije.

- Veoma je važno da napravimo taj autoput, jer će to značiti naše bolje ekonomsko povezivanje, kao i bolje kontakte poslovnih ljudi, ali i svih građana obe zemlje - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Danćilom.

On je ukazao da bi taj put bio posebno značajan za Rumune, koji žive u južnom i istočnom Banatu, i za Srbe u banatskom delu Rumunije, za sve one koji, kaže, predstavljaju most između dve zemlje.

- Taj autoput Pančevo-Temišvar biće od velikog značaja za naš razvoj, a skratiće, na primer, za 300-350 kilometara put od Rumunije do Venecije, gde je živeo i danas živi i radi veliki broj Rumuna. To ekonomsko povezivanje još više će unaprediti saradnju naših zemalja. Trgovinska razmena između Srbije i Rumunije približila se cifri od 1,6 milijardi evra, i uskoro će moći da pređe dve milijarde, što bi učinilo da jedni drugima postanemo neuporedivo važniji - rekao je Vučić.

Kako je dodao, rumunska premijerka je pričala o planovima za istraživanje nalazišta gasa u Crnom moru sa američkom kompanijom Ekson. Poželeo im je u tome uspeha.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Jedna od tema razgovora bili su i graničnci prelazi i železnica, ali, ističe, najvažnije je izgradnja autoputa.

Vučić se zahvalio Danćili što će sa ostalim premijerima uputiti pismo EU, Merkelovoj i Makronu u kojem izražavaju podršku evropskom putu Srbije.

- Veliko hvala, u Srbiji ćete uvek imati iskrenog prijatelja - rekao je Vučić.

On je takođe podsetio i da je Rumunija glasala za podršku Srbiji u Interpolu, ali ne samo to:

- Ona se borila, tražila reč i borila za dnevni red koji odgovara Srbiji i građani u Srbiji to treba da znaju. Mi ćemo vam uzvratiti ljubavlju, lojalnošću i korektnošću - rekao je Vučić.

Vučić je izneo podatak da je prošle godine Srbiju posetilo 75.000 rumunskih turista, što je povećanje od 18 odsto, kao i da se broj turista iz Srbije u Rumunije povećava iz godine u godinu.

- Verujemo da možemo zajedno da napredujemo, i čak prema trećim zemljama, dalekoazijskim, da promovišemo naše zemlje zajedno, uz neke pakete olakšica - rekao je Vučić.

On je konstatovao da dolazi iz teritorijalno najmanje zemlje, među balkanskom četvorkom, i zahvalio na gostoprimstvu i prijateljstvu rumunskom narodu.

Kako je rekao, kažu da Rumuni samo sa dve teritorije nisu ratovali - jedna je Crno More, a druga Srbija.

- Srpski narod oseća iskreno i istinito prijateljstvo prema rumunskom narodu i državi i verujem da u budućnosti možemo mnogo toga da napravimo - rekao je Vučić.

PREMIJERKA RUMUNIJE: SRBIJA IMA NAŠU PODRŠKU

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednica Vlade Rumunije Vjorika Danćila poručila je nakon bilateralnog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da ta zemlja daje punu podršku Srbiji ka njenom evropskom putu.

- Uverili smo predsednika Republike Srbije u našu podršku tokom rotirajućeg predsedavanja, podršku dajemo takođe stavu Srbije i poziciji Srbije, i želimo da budemo zagovornici politike koja bi istakla napredak koji Srbija čini ka Evropskoj uniji - rekla je Danćila na zajedničkoj pres konferenciji.

Predsednica rumunske vlade kaže da je sa predsednikom Srbije razgovarala i o projektu autoputa Pančevo-Temišvar, jer, napominje, taj projekat bi doprineo daljem unapređenju odnosa dve zemlje.

- Istovremeno, razgovarali smo o saradnji u oblasti energetike, a važan korak jeste da se počne sa eksploatacijom na platformi Neptun.

Danćila ističe i da je u potpunosti ubeđena da će posle današnjih razgovora, sledeći sastanak, koji će se održati u Grčkoj, dati rezulate i kada je reč o infrastrukturi i energetici.

Zahvalila se Vučiću i na tome što je, kako je rekla, uvek dostupan i otvoren za dijalog.

- I na kraju, mada ne manje važno, i za njegovo prijateljstvo koje pokazuje prema Rumuniji - rekla je Danćila.

VUČIĆ I DANĆILA NA BILATERALNOM SASTANKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Vlade Rumunije Viorikom Danćilom, koja je domaćin današnjeg sastanka balkanske četvorke.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

Nakon bilateralnog sastanka, predviđene su izjave Vučića i Danćile.

POČELO OBRAĆANJE NA KONFERENCIJI, VUČIĆ NAGLASIO: VAŽNO DA NASTAVIMO SARADNJU

Predsednik Vučić otkrio je o čemu su razgovarali na sastanku.

- Razgovarali smo o energetskim pitanjima i šta možemo da uradimo na međusobnom povezivanju. Zamolio sam za podršku Srbiji na evropskom putu - rekao je predsednik Vučić na zajedničkoj press konferenciji posle sastanka.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

On je dodao da su na veoma ozbiljan i odgovoran način sagledavali sve o čemu smo govorili na prethodnim sastancima i dogovarali nastavak infrastrukturnih radova.

Vučić je istakao da će sa rumunskom premijerkom nastaviti razgovore o izgradnji autoputeva koji treba da povežu Srbiju i Rumuniju, kao i o izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda Pančevo - Rešica, kao i o izgradnji reverzibilne elektrane Ðerdap 3, odnosno o izradi studije izvodljivosti za taj projekat.

Predsednik Srbije je podvukao da će za manje od tri meseca biti završen istočni krak Koridora 10, a za manje od dva - južni krak prema Severnoj Makedoniji.

- To je važno za povezivanje sa Grčkom i Severnom Makedonijom - podvukao je Vučić.

On je naveo i da su danas najviše vremena proveli u razgovorima o energetskim pitanjima i diversifikaciji energetskih izvora, kao i šta je to što četiri države zajedno mogu da urade na međusobnom povezivanju, gasovoda i svih ostalih energetskih izvora.

Foto: Tanjug/AP

Vučić je dodao da je važno da sve četiri zemlje nastave sa saradnjom i u drugim oblastima, kulturi i itd.

- Obavestio sam o situaciji na Zapadnom Balkanu sve prijatelje i zamolio za podršku na evropskom putu. Verujem da će ona biti jednako snažna ili još snažnija u budućnosti - rekao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo što je učestvovao na sastanku i zahvalio na gostoprimstvu, te dodao da to što se predstavnici četiri zemlje često viđaju ne govori da takvi sastanci nemaju svoj značaj, već to, naprotiv, govori da posraju sve važniji i sve sadržajniji.

CIPRAS: MI SMO PRIJATELJI

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da sve članice tog formata snažno podržavaju Srbiju na putu ka EU, kao i dijalog Beograda i Prištine.

- Imali smo priliku da razgovaramo o razvoju u našem regionu i o evropskoj budućnosti Srbije. Od prvog dana kada smo oformili ovaj kvadrilateralni format želeli smo da podržimo Srbiju da stigne do Evrope. Mi smo prijatelji Srbije i treba da joj pružimo ohrabrenje na evropskom putu - rekao je Cipras na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Rumunije i Bugarske i predsednikom Srbije.

Foto: Tanjug/AP

Kako kaže, tri zemlje ovog formata podržavaju napore za dijalog između Beograda i Prištine.

Cipras, međutim, kaže da taj dijalog nije potpomognut inicijativama iz Prištine.

BORISOV: VAŽNO DA SRBIJA BUDE DEO EU!

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas popodne da je spreman da potpiše pismo podrške Srbiji na evropskom putu.

Borisov je istakao je da je veoma važno da Srbija kao susedna zemlja Bugarskoj bude deo EU.

- Spreman sam da potpišem pismo podrške Srbiji - poručio je Borisov.

Foto: Tanjug/AP

On je kazao da je i tokom predsedavanja Bugarske EU ta zemlja podržavala Srbiju na evropskom putu, kao i drugim balkanskim zemlljama.

- Mi zaista cenimo Srbiju. U Srbiji su uložili dosta napora u otvaranje 16 pregovaračkih poglavlja sa EU - naglasio je Borisov.

Borisov je dodao da je doneta odluka  da se potpiše u junu ugovor za zajedničku kompaniju koja će graditi gasni interkonektor "balkanski tok", izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov.

On je ekao da je reč o gasnom interkonektoru kapaciteta pet milijardi kubnih metara gasa.

- Predložio sam da to bude ''balkanski tok'', da ne pravimo razliku između naših zemalja. Imaćemo taj tok i dobijaćemo tečni gas i gas iz Izreala i takođe ruski gas preko Turskog toka - naglasio je Borisov.

Kaže da je pozvao predsednika Srbije Vučića da zajednički i sa Srbijom naprave ceremoniju otvaranja tog projekta i da će se to dogoditi u narednih nekoliko meseci.

Vučić je rekao da će Srbija svakako biti deo projekta, koji bugarski premijer naziva "balkanski tok", iako je reč o pretežno ruskom gasu iz Turskog toka, i najavio da radovi počinju za koji dan.

Energetska mapa Balkana se sada potpuno menja, istakao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

- Borisov kao ozbiljan, mudar, pametan političar, da ne bi nešto nazivao Južnim ili Turskim tokom, naziva ga ''balkanskim'' - rekao je Vučić i objasnio:

- To je hab u Bugarskoj koji prima ruski gas iz Turskog toka, ali i preko interkonektora deo tečnog gasa iz luke Aleksandropulis, i u budućnosti nešto od gasovoda Ist Med, koji ide od Izraela i Kipra do Grčke. Ali, Borisov je pametan i naziva ga ''balkanski tok'', da Amerikaci ne bi zamerili. Ali, radeći na Ist medu, nisu ljuti ni Amerikanci, ni Rusi ".

Ali, mi znamo koji je to gas, dodao je Vučić. To je 90 odsto ruski gas, a 10 odsto - sve ostalo, kaže on.

On je dodao da su on i Borisov razgovarali o još dva gasovoda - Ist Medu i kako bi mogao da se snabdeva gasom južni deo zemlje novim gasovodom koji bi se povezao za Zaječarom, i gasovodu koji ide iz Konstance.

- Ali, videćemo kako će to u budućnosti da teče, prvo da završimo ''balkanski tok''.

- Mi učestvujemo u tome, u to nema sumnje. Za koji dan počinjemo radove i mašine su već izašle na teren - rekao je Vučić.

Kako je istakao, potpuno se menja energetska mapa Balkana.

- Mi koji smo trošili malo gasa sada industrijski jačamo i trošimo više i u skladu sa tim biće nam potrebniji. Tamo gde imate gasa imate mogućnost za razvoj industrije, za veće bogatstvo - zaključio je Vučić.

POČEO KVADRILATERALNI SASTANAK

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

U palati Snagov počeo sastanak kvadrilaterale.

Vučića i delegaciju Srbiji je u palati Snagov dočekala premijerka Rumunije Danćila. 

Foto: Tanjug/AP

Jedna od tema razgovora četiri lidera je kako povezati region putevima, prugama i gasovodima...

Foto: Predsedništvo Srbije

CIPRAS: PRESPANSKI SPRAZUM MODEL ZA SVE REGIONALNE SPOROVE

Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da je Prespanski sporazum model za rešavanje drugih regionalnih problema i dodao da će sporazum potpisan između Grčke i Severne Makedonije pojačati stabilnost i ekonomski rast u regionu Balkana, prenosi grčki list Katimerini.

Govoreći tokom posete Bukureštu, gde se sastao sa svojim rumunskim kolegom Vjorikom Dančilom, Cipras je rekao da Grčka i Rumunija podržavaju ambicije Severne Makedonije za učlanjenje u Evropsku uniju, kao i drugih država na Balkanu.

Vadim Ghirda

On je rekao da će Atina i Bukurešt pomoći zemljama kandidatima u ispunjavanju kriterijuma za učlanjenje u Evropsku uniju. 

Cipras u Bukureštu učestvuje na sedmom kvadrilateralnom sastanku između Grčke, Rumunije, Srbije i Bugarske.

Grčki premijer pozdravio je planove regionalne saradnje koji idu u smeru jačanja regionalne stabilnosti, uz istovremeno jačanje izgleda za evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Foto: Tanjug/AP

Osim sastanka predstavnika Visokog saveta za saradnju Rumunije, Srbije, Grčke i Bugarske, predviđeno je i da se predsednik Srbije sastane sa potpredsednikom Turske Fuatom Oktajom.

Sastanci će, kako saznaje Tanjug, biti održani u Palati Snagov u blizini Bukurešta.

Zatim će uslediti zajednički sastanak predsednika Srbije Vučića sa premijerima Rumunije, Bugarske i Grčke.

Foto: Predsedništvo Srbije

Istovremeno će biti održan i sastanak potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović sa ministrom infrastrukture i transporta Grčke Hristosom Spircisom, ministrom transporta Rumunije Rzvanom Kukom i ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Bugarske Ivajlom Moskovskim.

Nakon kvadrilaterale i sastanka ministara, na konferenciji za medije obratiće se premijekra Rumunije Danćila, predsednik Srbije Vučić, premijer Bugarske Borisov i premijer Grčke Cipras.

Predsednik Srbije će posle konferencije imati bilateralni sastanak sa premijerkom Rumunije, a zatim i bilateralni sastanak sa potpredsednikom Turske Fuatom Oktajom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srna

    30. mart 2019 | 06:36

    Važno da Srbija ima dobru saradnju sa svim zemljama. Sve pohvale za naseg predsednika

  • Dakki

    30. mart 2019 | 07:34

    Ovakvi sastanci su važni za ceo region

  • Filip

    29. mart 2019 | 19:54

    Pa imamo predsednika koji mnogo ulaze rada i truda da svom narodu obezbedi bolju budućnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA