Čuveni Rasel Li snimio dokumentarac o vezama Jeremića i Hoa

Film o malverzacijama Hoa objavljen je na portalu Radio-televizije Hongkong (RTHK.hk) i u njemu se Metju Rasel Li posebno zainteresovao za ulogu Jeremića, koga je čak jednom intervjuisao u liftu sudnice

  • 33

Poznati istraživački novinar Metju Rasel Li snimio je dokumentarnu emisiju "Veza Hongkonga, lista Patrika Hoa", u kojoj se lider Narodne stranke, bivši šef sprske diplomatije i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić stavlja u centar korupcijskog skandala, kao glavna veza između afričkih lidera i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hongkonga, biznismena Patrika Hoa, koji je osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije.

Kako prenosi Kurir, film o malverzacijama Hoa objavljen je na portalu Radio-televizije Hongkong (RTHK.hk) i u njemu se Metju Rasel Li posebno zainteresovao za ulogu Jeremića, koga je čak jednom intervjuisao u liftu sudnice.

Metju Rasel Li, koji je dugo izveštavao iz UN, suđenje Hou pratio je svakodnevno, a filmu navodi da su se, kada je Jeremića svedočio, pojavili brojni problemi, jer je Jeremić dok je bio predsedavajući Generalne skupštine UN radio za kineski konglomerat CEFC.

Kako se navodi u filmu, on je uzimao od njih novac, razmenjivao mejlove, radio mnoge stvari za njih.

- Za mene je zaista iznenađujuće da su se svi tužioci toliko fokusirali na Patrika Hoa i iskoristili Jeremića samo za svedočenje kako bi pokazali veze Hoa, dok je zapravo sam Jeremić uradio mnogo goru stvar. Pitao sam ga u liftu ''Kako možete da radite za privatnog biznismena dok ste predsednik Generalne skupštine UN'', a on mi je odgovorio ''Ja nisam optuženi ovde'' - rekao je Rasel Li.

On je dalje ispitivao mejlove koji su prikazani u sudu, a koje su razmenjivali Jeremić i Ho, navodeći da se ne slaže s Jeremićem da nije počino zločin.

- Vidi se da je Jeremić dok je bio predsednik Generalne skupštine UN, radio za kinesku kompaniju CEFC, kao i da je obećavao Patriku da će biti govornik u UN na panelu s predsednicima Turske i Južne Afrike - zaključuje Rasel Li.

Navodi se da je CEFC (Čajna enerdži kompani limited) poklonila ukupno 5,3 miliona dolara Vuku Jeremiću, odnosno 3,97 miliona njegovom centru CIRSD-u, kao i 1,33 miliona dolara PR agenciji Vuka Jeremića.

Kada su novinari otišli na adresu koja je navedena za CEFC, ispostavilo se da na tim adresama ne postoji nikakva firma i da je na njoj privatni stan, u kome niko nije imao nikakve informacije o kompaniji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruza

    2. april 2019 | 10:05

    Eto Jeremicu novih problema, koji se samo gomilaju ispred njegovih vrata.

  • Vule

    2. april 2019 | 10:12

    Sada je došlo vreme da Jeremija postane glavni glumac. Ima druga Trifketa za primer ! Ha ha ha !

  • Gligorije

    2. april 2019 | 10:03

    Pa ko živi u Americi, nmora da ima i snimljeni film po zasluzi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA