Promene u komandovanju Specijalnom brigadom: Saopšteno ko ih od danas šalje u akciju (FOTO)

Specijalna brigada je formirana 2006. godine

  • 8

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su Specijalnu brigadu u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu koja je od danas pod neposrednom komandom načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

Promena položaja specijalne brigade doneta je na osnovu smernica predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Aleksandra Vučića, datih na Analizi operativnih sposobnosti Vosjke Srbije za 2017. godinu, kako bi se povećala brzina reagovanja i pojednostavila linija komandovanja najeletnije brigade VS. Ovakav način komandovanja praksa je u sličnim jedinicama u većini armija u svetu.

Foto: MUP/ Darimir Banda

Ministar Vulin, je obraćajući se okupljenim pripadnicima Specijalne brigade, istakao da kada se kaže teško, kada se kaže muka, kada se kaže – biće prvi, misli se na njih, na svakoga od njih.

- Vi naslednici slavnih ratnih imena znate da ste oni na koje, kada je teško, kada je najteže, vaša država, vaš narod, vaša Vojska prvo pomisli. Vi znate da u teškim, i u najtežim časovima oni koji su koračali pre vas, i vi sa njima, nikada niste učinili pogrešan izbor. U ratovima koji su Srbiji nametnuti, ratovima koje nismo tražili, pokazali ste da ste dostojni sećanja na slavne pretke – naglasio je ministar Vulin.

Vulin - Foto: MUP/ Darimir Banda

Prema njegovim rečima, danas, stojeći pred pripadnicima Specijalne brigade svi osećaju ponos, što su sabrani, jedinstveni, sigurni i snažni i dodao da se po naređenu vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića o pripadnicima Specijalne brigade posebno računa i kada je u pitanju materijalni položaj, obuka, oprema, položaj u okviru Vojske, jer su ono najbolje što imamo.

Načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da danas bude u Specijalnoj brigadi, elitnoj jedinici naše Vojske, među istinskim i vrhunskim profesionalcima.

- Pred vama će biti postavljeni zadaci od strategijskog nivoa i karaktera, a vaša jedinica kao jedina ovakve vrste u Vojsci Srbije, posebno je organizovana obučena i opremljena da u izvršavanju svojih specijalnih borbenih i neborbenih, bezbednosno-obaveštajnih zadataka, koji proizilaze iz strategije odbrane i vojne doktrine, može sa uspehom da odgovori i suprotsavi se savremenim izazovima rizicima i pretnjama – naglasio je general Mojsilović.

Mojsilović - Foto: MUP/ Darimir Banda

Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, podsećajući da je Specijalna brigada koja je formirana 2006. godine, a u sastavu Kopnene Vojske bila do 2007. do danas, bila elitni deo Kopnene Vojske Vojske Srbije.

- Uspešno ste završili sve redovne i vanredne zadatke, koje je vaša brigada dobila od Komande Kopnene vojske, ali i sve one koje je Kopnena Vojska dobila od načelnika Generalštaba, ministra odbrane i predsednika Republike Srbije. Čestitam vam na stručnosti, hrabrosti i požrtvovanosti, kao i dostojnom predstavljanju pripadnika Vojske Srbije i podizanju njenog ugleda – poručio je okupljenim pripadinicima Specijalne brigade general Simović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bekos

    2. april 2019 | 17:25

    Jadna je vojska kojoj je Vulin ministar odbrane.

  • Dex

    2. april 2019 | 18:30

    Najveća je greška transformisanje 63.pad.brigade u formaciju bataljona....

  • Bivsi pripadnik

    2. april 2019 | 17:21

    Napokon se desilo ono sto su pricali da ce da se dogodi pre 3-4 godine ! Zasluzeno,potrebno, i pre svega mnogo ce znaciti samim ljudima u toj jedinici!Nadam da ce njihov fokus,namena i obuka pre svega posle ovoga biti veca i da ce raditi ono zasta je prevashodno njihova namena !! Kao i da ce poboljsati materijalni status pripadnika,pre svega na profesionalne vojnike,a ne da se rasipaju kao do sada!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA