≫ 

Hrvatski obaveštajci prisluškivali Slovence, a u BiH vrbovali salafiste: Da li vršljaju po Srbiji?

Nema spora niti iko može da ima dilemu da su hrvatske službe prisutne i u Srbiji i u celom regionu - kažu za naš portal vojni analitičari

  • 11
Hrvatski obaveštajci prisluškivali Slovence, a u BiH vrbovali salafiste Foto ilustracija: Shutterstock

Region tresu špijunske afere. Naime, slovenački portal 24ur.si objavio je pre dva dana da iza prisluškivanja slovenačkog predstavnika u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom iz Ministarstva spoljnih poslova Simone Drenik 2015. godine stoji Davor Franić, sekretar i šef kabineta direktora hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) Daniel Markić. Međutim, Franić poznat kao "mehaničar Davor", akter je afere "Špijuni" s pokušajem vrbovanja selefija za prebacivanje oružja u BiH. U vezi sa tim postavlja se otvoreno pitanje da li je SOA pustila svoje "pipke" i sa ove strane Dunava i Drine.

Slovanački premijer Marjan Šarec, je komentarišući navode medija, da je Hrvatska prisluškivala slovenačke sudije tokom arbitražnog postupka, istakao da "zabrinjava da je to način funkcionisanja u Evropskoj uniji".

Marjan Šarec je to rekao novinarima, nakon što se sastao sa šefom slovenačke tajne službe SOVA Rajkom Kozmeljom.

Šarec - Foto: Profimedia

Šarec je rekao da je u zatvorenom delu zasedanja Vlade direktor SOVA izneo svoja saznanja o tvrdnjama da je hrvatska tajna služba (SOA) prisluškivala Slovence i da je tu operaciju vodio Davor Franić, šef kabineta dirktora SOA Daniela Markića.

Franić se pominjao i kao ključna osoba u aferi koju je lansirao portal Žurnal, koji tvrdi da je SOA pokušala regrutovati selefije iz BiH za inscenirane operacije na teritoriji susedne države.

- Franić, navodno, na savesti ima čitav niz afera i pretećih akcija po nalogu hrvatskog državnog vrha - piše o njemu vodeći slovenački portal 24ur.com.

Ako je slovenački premijer zabrinut tako, zbog delovanja hrvatske službe, a dve zemlje su zajedno i u EU i NATO, šta onda treba da očekuje Srbija?

- Nema spora niti iko može da ima dilemu da su hrvatske službe prisutne i u Srbiji i u celom regionu - ističe za naš portal Vlade Radulović, vojno-politički analitičar.

Vlade Radulović - Foto: mc.rs

On kaže da nas njihovo prisustvo ne treba da brine, jer je to u opisu posla obaveštajnih službi. S druge strane, napominje, da nama treba da bude fokus kako radi naš bezbednosni aparat.

- Na njima je da pokušavaju da vršljaju, a nama je bitno da naš bezbednosni aparat na vreme to otkrije, predupredi i da se efikasno suprostavi tome - ukazao je Radulović.

- Nesumnjivo da Hrvatska želi da ima posebnu ulogu na Balkanu. Uvek je Hrvatska imala ambiciju da neproporcijalno okolnostima, populaciji i realnom značaju, ima veći uticaj - kaže za Telegraf.rs, Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Radić - Printskrin: Telegraf

On napominje da je Hrvatska u NATO i EU.

- Oni jako dobro koriste te instrumente za jačanje svoje pozicje unutar regiona. Nastoji da potvrdi svoje prisustvo i u tom kontekstu, verujem da se jako trude da razviju obaveštajno delovanje na prostoru regiona, uključujući i Srbiju - istakao je Radić.

Kako nam je rekao, u tom smislu, sfere interesovanja hrvatskih obaveštajaca su pre svega ekonomski interesi.

- Hrvatske firme su jako prisutne u Srbiji. Ali, tu su i ona i klasična pitanja, stanje vojnog potencijala Srbije, kao politička scena u našoj zemlji. Činjenica je da mi nismo član ni EU ni NATO, i to Hrvate dovodi u privilegovan položaj i samim tim ti mogu da prikupljaju informacije da utvrde taj položaj - napomenuo nam je ovaj analitičar.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mika

    5. april 2019 | 18:35

    Oni bi zarad njuškanja po tuđoj kući, nos gurnuli i u prorez sedalnog dela.

  • Linz

    5. april 2019 | 20:01

    Ako je istina, nije ni cudo jer hrvati suradjuju sa Nemackom tajnom sluzbom BND. Vracaju im se stari virusi izgleda.

  • Mako

    5. april 2019 | 19:05

    Pa zar oni nisu njihovo " cvjeće".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA