Dačić primio đake Srpske pravoslavne gimnazije iz Zagreba: Sačuvajte ćirilicu, pravoslavlje i identitet Srba u Hrvatskoj (FOTO)

Ministar je izrazio zadovoljstvo što đaci time što u gimnaziji u Zagrebu, učeći srpski i književnost, srpsku istoriju, kulturu geografiju, uz redovan hrvatski program, razvijaju multikulturalni duh

  • 4

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primo je danas 46 učenika Srpske pravoslavne opšte gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković" iz Zagreba i tom prilikom izrazio zahvalnost Mitropoliji zagrebačkoj-ljubljanoskoj što mladima pruža mogućnost da se školuju, razvijaju multikulturalni duh i neguju odnose sa maticom.

- Zahvaljujem mitropolitu i Mitropoliji koja ulaže velike napore da u teškim vremenima, kada je mnogo lakše mrzeti nekoga nego nekoga voleti, kada je mnogo lakše počinjati sukobe i napadati nekoga nego raditi na pomirenju, nalazi načine da funkcioniše i što mladima daje mogućost da pohađaju školu i neguju odnose sa svojom maticom - rekao je Dačić.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što đaci time što u gimnaziji u Zagrebu, učeći srpski i književnost, srpsku istoriju, kulturu geografiju, uz redovan hrvatski program, razvijaju multikulturalni duh.

- Tako otvarate dijalog s vršnjacima drugih kultura, ulažući u zajedničku budućnost - rekao je Dačić đacima u Muzeju diplomatije koji kako je dodao "čuva političku istoriju našeg naroda i države Srbije u poslednja dva veka".

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

- Raduje me susret sa vama, jer ste vi nova generacija koje treba da bude most saradnje i razumevanja između Srbije i Hrvatske - rekao je ministar i đake podsetio na njihove pretke i sunarodnike - Srbe u Hrvatskoj koji su dali značajan društveni, politički, kulturni, naučni i drugi doprinos u izgradnji svake državne zajednice na prostoru Hrvatske.

- Možete da budete ponosni što se potomci Petra Preradovića, Sime Matavulja, Vladana Desnice, Branka Radičevića i Grigora Viteza, Nikole Tesle i Milutina Milankovića, Josifa Runjanina .... Save Šumanovića - rekao je ministar i u šali dodao da je možda neko od njih potomak i čuvenog zvezdinog golmana Vladimira Beare.

Dodao je da im je svima sigurno poznato da se u skoro svakom gradu u Hrvatskoj nalaze živa svetilišta SPC - manastiri Krka, Krupa, Dragović, Gomirje .. kao i saborne crkve u Zagrebu, Karlovcu, Rijeci, Pakracu ...

Ministar je poručio đacima da sačuvaju identitet - identitet Srba, Srba u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

- Osim negovanja srpskog i ćirilice, pravoslavlja ... važno je negovati i antifašizam kao jedan od najvažnijih elemenata srpskog identiteta u Hrvatskoj - rekao je Dačić.

Ministar je rekao đacima da Srbija, kao njihova matica, posebnu pažnju posvećuje obrazovanju mladih i očuvanju identiteta srpskog naroda u regionu i da zahvaljujući programu "Srbija za Srbe u regionu" u Beogradu studiraju novi studenati iz regiona. Dodao je da ih je ove godine došlo 18, od kojih je sedam iz Hrvatske.

- Nadamo se da će se upravo oni vratiti da doprinesu dobrobiti srpske zajednice u Hrvatskoj, ali i povezivanju dve države opredeljene da svoju energiju usmere ka budućnosti - rekao je Dačić.

Ministar je podsetio da je Ministarstvo obezbedilo sredstva za gimnaziju u Zagrebu kao i za Srpsko privredno društvo "Privrednik".

Dodao je i da se preko Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu izdvajaju sredstva za manifestacije, organizacije škola, edukativnih kampova i radionica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    5. april 2019 | 20:45

    Lepo si zo reko , ali ni u Srbiji ne čuvase ćirilica što je žalosno. RSrbska više upotrebljava ćirilicu nego Srbija.

  • Imenjak

    5. april 2019 | 20:37

    Pa ni u Srbiji nije obavezna cirilica za Skole Novine oglasavanje sluzbeno pisanje kamoli u Hrvayskoj i nije Cirilica nego Azbuka koju ucimo u prvom razredu

  • Stan u Bordeauxu

    5. april 2019 | 22:27

    Zasto im nisi pricao o ustaskim zlocinima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA