Razgraničenje sa Albancima i to što pre! Vulin poručio: Kad utvrdimo gde je linija, lakše ćemo je braniti

Ministar je naglasio da je u pitanju njegov lični stav o načinu za rešavanje kosovskog pitanja, a ne stav Aleksandra Vučića, Vlade ili Skupštine

  • 56

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima i to što pre, jer kada utvrdimo gde je linija, kako kaže, moći ćemo i da je branimo.

Ovo je Vulin rekao u intervjuu za "Novosti" ističući da je u pitanju njegov lični stav o načinu za rešavanje kosovskog pitanja, a ne stav Aleksandra Vučića, Vlade ili Skupštine.

- Nesporan je zločin koji je učinjen prema našoj zemlji i narodu, ali sada je na nama da li ćemo imati hrabrosti i snage da se već jednom okupimo, ujedinimo i pokušamo da rešimo srpsko nacionalno pitanje - kaže Vulin.

On upozorava i da "velika Albanija dolazi", a pitanje je kako kaže, da li ćemo sad da je zaustavimo ili da je čekamo u centralnoj Srbiji.

Vulin upozorava i da "velika Albanija dolazi", a pitanje je kako kaže, da li ćemo sad da je zaustavimo ili da je čekamo u centralnoj Srbiji-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Velika Albanija se već formirala, samo je pitanje koliko delova drugih država će zahvatiti. Ulaskom Severne Makedonije u NATO svi Albanci sa izuzetkom dve opštine u centralnoj Srbiji, živeće u jedinstvenom bezbednosnom i političkom prostoru u okviru NATO. A životom svih Albanaca rukovodi se iz Tirane - naveo je on.

Govoreći o razgraničenju, Vulin kaže da bi u slučaju takvog rešenja ono moralo da bude potvrđeno na referendumu.

- Neke velike sile bi to podržale, neke ne bi, a na nama je da učestvujemo u toj utakmici - kaže Vulin.

On smatra i da Aleksandar Vučić pokazuje veštinu i hrabrost koju decenijama nije pokazivao nijedan srpski državnik.

- On uspeva da se izbori sa svim tim suprotnostima i da zadrži Srbiju na prostoru KiM. Hrabrost Vučića da uopšte radi na tome je nezabeležena. Niko pre njega nije uopšte hteo da se petlja sa tim - naglasio je Vulin.

Vulin smatra i da Aleksandar Vučić pokazuje veštinu i hrabrost koju decenijama nije pokazivao nijedan srpski državnik-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Povodom kontraargumenta ideji razgraničenja da bi time u budućoj kosovskoj državi ostao veći deo Srba nego što ih živi na severu, Vulin kaže: "Nisam nacrtao granicu, samo želim da se odvojim od Šiptara".

- Verujem da je to najbolje rešenje. Ako bismo se razdvojili od Šiptara, nakon sporazuma bismo imali više mogućnosti da pomognemo Srbima koji žive u većinskim šiptarskom prostoru nego što imamo sada i u većinskom srpskom prostoru na KiM - naveo je on.

Konflikt sa kosovskim Albancima, kako kaže, nije i ne može da bude zamrznut.

- Što pre se otkinemo od Šiptara, pre ćemo početi da živimo. Ako nećemo, pa srećno nam celovito i nezavisno Kosovo - naglašava on.

Na pitanje koliko je realna opasnost od upada KBS na sever KiM, Vulin kaže da uvek postoje planovi kosovskih vlasti da izazovu nerede i nevolju na severu KiM i tako iznude reakciju Beograda i da onda pozovu u pomoć velike sile.

Što pre se otkinemo od Albanaca, pre ćemo početi da živimo, a ako nećemo, pa srećno nam celovito i nezavisno Kosovo, rekao je Vulin-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Ipak, dodaje, mnogi planovi Prištine su promenjeni zato što je viđen odlučan stav našeg predsednika i države da ćemo zastititi naš narod.

- Mogu samo da kažem da nikada više neće biti ni "Bljeska" ni "Oluje" ni martovskog pogroma - poručuje Vulin.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ministar odbrane smatra da je to jedini i pravi put.

- Nećemo da budemo deo NATO. Ne samo zato što su nas bombardovali već i zato što nećemo drugima da činimo ono što su radili nama. A da bismo ostali neutralni moramo da budemo vojnički moćni - istakao je on.

Nećemo da budemo deo NATO, ne samo zato što su nas bombardovali već i zato što nećemo drugima da činimo ono što su radili nama-Foto: mod.gov.rs

Vulin je najavio i da do kraja godine stižu tenkovi T-72 i helikopteri Mi-17 i X-145.

Kada je reč o eventaulnim vanrednim parlamentarnim izborima u junu, Vulin kaže da bi voleo da se oni održe jer misli da bi se time "izbeglo da narodnu energiju trošimo na zaustavljanje fašista koji upadaju u institucije i tuku žene".

- Smatram da su izbori dobri, lekoviti, da će oterati fašiste sa ulica. I tada će opozciija, osim mržnje prema Vučiću, morati biračima da predstavi i neki program i otvoreno kaže šta misli o Kosovu i drugim vaznim pitanjima. Ali zato oni i beže od birališta - zaključio je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    7. april 2019 | 17:06

    O cemu vi pricate ? To sto ste sada izjavili kao MINISTAR ODBRANE VOJSKE SRBIJE je najgrublje krsenje Ustava Srbije i VELEIZDAJA ! Jel ste procitali postojeci Ustav Srbije KOME STE MORALI DATI ZAKLETVU PRE STUPANJA NA DUZNOST MINISTRA ODBRANE?, stoji jasno KOSOVO I METOHIJA JE NEOTUDJIVA TERITORIJA SRBIJE ! Srbija ima priznate UN poveljom spoljne granice sa Albanijom,to su granice koje morate kao ministar odbrane znati u po pola noci. Da li je to glavna ideja tvog sefa Aleksandra Vucica ? Ni pedalj Srpske zemlje Kosova i Metohije albanskim teroristima! Sve albanske teroriste sa njihovim vodjama u Albaniju !

  • SUŽIVOT NARODA

    7. april 2019 | 16:36

    Razgraničenje Srba i Albanaca je odlično rešenje pod uslovom da se obezbede odlični uslovi za Srbe koji ostanu da žive sa Albancima (ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, 15% udela u javnim preduzećima na KiM, eksteritorijalnost za srpske svetinje,..)

  • Сварог

    7. april 2019 | 21:54

    Није твоје да га делиш!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA