Kažu da su nezavisni, a govore na mitinzima opozicije: Suzana Vasiljević o stavovima pojedinih novinara u Srbiji

Strašne su slike koje dolaze. Oni su divljali sa bakljama, šta ste vi, Kju kluks klan - upitala je Vasiljević

  • 42
Suzana Vasiljević, savetnica za medije premijera Srbije Foto: Milena Đorđević

Savetnica za medije predsednika Republike Suzana Vasiljević kaže da na medijskoj sceni u Srbiji postoji potpuna polarizacija, na medije koji su za i koji su protiv vlasti, kao i da ima novinara koji za sebe tvrde da su nezavisni, a učestvuju na mitinzima opozicije.

- Imate novinare koji za sebe tvrde da su nezavisni, a idu na mitinge opozicije, na proteste na kojima se izražava želja za smenu vlasti. Vi tu nastupate, više niste novinar, idete na protest sa kojeg se šalje politička poruka - rekla je Vasiljević za televiziju Prva.

Vasiljević je odbacila optužbe da je targetirala medije kada je u jednoj emisiji pokazala spisak onih koji za sebe tvrde da su nezavisni, te dodaje da je jedan član Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine burno reagovao na njen nastup, a sam je dve nedelje ranije izašao na miting opozicije.

Ona navodi da svetski mediji, poput BBC i Njujork tajmsa, imaju novinarske kodekse u kojima se izričito navodi da ne smeju da iznose svoje političke stavove na društvenim mrežama, da učestvuju na političkim skupovima, pa čak i da imaju i nalepnice na autu koja pokazuje njihovo političko opredeljenje.

Smatra da bi pravila ponašanja i kodekse trebalo da urede sami novinari i njihova udruženja, te dodaje da država ne može da uvede kazne za nepoštovanje novinarskog kodeksa, jer bi to bilo shvaćeno kao da kažnjava novinare.

Na pitanje da li je nekada zvala medije i uticala na uređivačku poltiiku, Vasiljević je odgovorila odrečno.

Upitana o zahtevu opozicije za oslobađanje medija, Vasiljević pita da li se mediji oslobađaju tako što se sa testerom ulazi na drzavnu televiziju, tako što odbornici ispred Skupštine grada prete šamarima, novinarke nazivaju pogrdnim imenima.

- Strašne su slike koje dolaze. Oni su divljali sa bakljama, šta ste vi, Kju kluks klan - upitala je Vasiljević.

Na pitanje kako će država da sankcioniše takvo ponašanje i da li jedna pravila važe za obične građane, a druga za političke protivnike aktuelne vlasti, Vasiljević kaže da se stvorila atmosfera da su oni "sveta krava koju niko ne sme da pipne", jer će, ako budu privedeni, biti krvoprolića.

Kaže da odgovor na pitanje koja je granica posle koje će država reći da zakoni treba da se poštuju treba da daju državni organi koji se time bave, MUP i Ministarstvo pravde.

Vasiljević - Foto: Milena Đorđević

ISTORIJSKA PRESUDA

Vasiljević je ocenila da je prvostepena presuda za ubistvo novinara Slavka Ćruvije istorijska i da predstavlja ogroman pomak.

Vasiljević je za Prvu televiziju, na konstataciju da se još ne zna ko je nalogodavac, rekla da ne treba zaboraviti da je prošlo 20 godina od tog ubistva, da se rad na tom slučaju nastavlja i da je važno da je pokazana politička volja da se do kraja reši.

- Važno je da postoji politička volja i po prvi put je od 2012. postojala politička volja da se na tom i drugim slučajevima radi - rekla je Vasiljević.

Ona je ocenila da se 20 godina na tom slučaju radilo na različite načine, navodeći da je od 2007. do 2011. postojao veliki zastoj, jer se državni organi time nisu ozbiljno bavili.

Kada je 2012. godine promenjena vlast, formirana je i Komisija za istragu ubistva novinara koja je, kaže Vasiljević, mnogo pomogla u rešavanju Churuvijinog slučaja.

- Oni su bili ti koji su insistirali da se na tome radi, da krene istraga, da se uradi rekonstrukcija slučaja. Bila sam prisutna u različitim periodima kada su tražili da se dokazi ponovo izvode, da se prođe kroz svaki papir - rekla je Vasiljević i istakla da i Reporteri bez granica i druga međunarodna novinarska udruženja ocenjuju presudu kao istorijsku.

Vasiljević, koja je kao novinar BBC uradila poslednji intervju sa Ćuruvijom u martu 1999. godine za film "Sloba i Mira, njihov svet", kaže da je Ćuruvija uglavnom pričao o Miri Marković i njihovom odnosu.

- To je bio čudan odnos. . . Da li možete da budete prijatelji sa političarima na vlasti, do koje mere novinar treba da bude prijatelj sa političarima na vlasti. . . Ne mogu o tome da pričam, ne znam, oni (sagovornici u filmu) nisu pričali o detaljima, govorili su o odnosu koji je postojao, ali je prestao da bude prijateljski odnos - rekla je Vasiljević.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saki

    8. april 2019 | 10:48

    Kada ima volje sve se može. Država čini sve da se svaki zločin reši a počinilac kazni.

  • Maja

    8. april 2019 | 10:48

    Zavisi da li u nezavisno od toga koliko im opozicija plati

  • Sara

    8. april 2019 | 10:25

    Pa zar N1 ne radi za opoziciju!!?? Zar je to tajna??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA