≫ 

Ušli smo u Bondstil i postavili dva pitanja komandantu: Ovo su njegovi odgovori (VIDEO) (FOTO)

Ekipa portala Telegraf.rs obišla je najveću američku bazu na Balkanu

  • 13

Bondstil. Od početka izgradnje pre 20 godina i završetka sukoba na Kosovu i Metohiji ova baza izazivala je dosta kontroverzi. Dovoljno je reći da je to najveća američka baza, koja je izgrađena posle Vijetnamskog rata. Ekipa portala Telegraf.rs posetila je ovo vojno postrojenje nedaleko od Uroševca, gde smo bili u prilici da prvi postavimo pitanja komandantu Roju Makaregu.

Interesovalo nas je da li SAD u maligne uticaje od spolja, koji ugrožavaju Kosovo i Metohiju računaju i Srbiju, ali i kakva će biti sudbina Bondstila.

  • General Tod Volters rekao je u Kongresu prošle nedelje da su američke snage prisutne na Kosovu, kako bi je zaštitile od malignih pretnji od spolja. Šta su maligni uticaji od spolja? Srbija, Rusija ili neko drugi?

- Znate, vratiću se na našu misiju ovde. Naša misija se ovde nije promenila od 1999. godine. Sve je u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Mi smo ovde da bismo obezbedili sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu. To je naša misija ovde. Multinacionalna borbena grupa Istok i KFOR nastaviće da rade na tome. To je naša misija.

- Ne mogu da komentarišem političke izjave. Znate, to nije moja uloga kao komandanta. Mogu samo da komentarišem ono što je moja odgovornost ovde.

Komandant Bondstila pred srpskim novinarima - Foto: Telegraf
  • Kažete da se vaša misija nije promenila, ali je najavljeno da će američka vojska pomoći Kosovskim bezbednosnim snagama. Zar to nije različito od Rezolucije 1244 i da li je plan da se Bondstil prepusti Kosovskim bezbednosnim snagama?

- Znam šta želite da kažete. U decembru je donet zakon o tranzciji KBS. Naš mandat se nije promenio. Postoji komunikacija između KBS i štaba NATO-a, koja se razmatra i preispituje. Naš mandat se nije promenio.

U stvari, u tranziciji KBS mi ne učestvujemo. Multinacionalna borbena grupa Istok ne učestvuje u tome. Ako vam treba više informacija o tranziciji, preporučujem da potražite od NATO službu za odnose sa javnošću.

Prilično sam siguran da bi pukovnik Graso i major Rosi mogli da vam daju dobre odgovore i da o tome mogu da pričaju ceo dan.

Makareg - Foto: Telegraf

Makareg, koji dolazi sa Havaja govorio je i o saradnji sa Vojskom Srbije, posebno u vezi zajednički patrola duž administrativne linije.

- Od kada sam stigao ovde sredinom novembra, imamo sjajnu saradnju sa Vojskom Srbije. To je veoma profesionalna armija. Imamo sjajnu saradnju. U stvari prošle nedelje sam bio u Vranju, gde sam se sreo sa generalom Stopa, mojim kolegom komandantom 4. brigade Kopnene vojske, koja je moj partner.

Svaki dan imamo tim koji komunicira sa Vojskom Srbije. Imamo 20 zajedničkih patrola tokom meseca. To su sinhronizovane patrole naše Borbene grupe i Vojske Srbije.

Naša saradnja je sjajna. Imamo sjajne odnose sa Vojskom Srbije.

Bondstil - Foto: Telegraf

Na pitanje da li ima pretnji duž administrativne linije, komandant Bondstila je bio izričit.

- Nema pretnji. Znate, mi imamo veliku interakciju i komuniciramo svaki dan i sinhronizovani smo.

VIDEO: Telegraf u glavnom štabu i komandi Kfora: Postavili smo 3 ključna pitanja komandantu o bezbednosti Srba na Kosovu

(Marko Ivas/marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    10. april 2019 | 08:42

    Pa ako je sve u redu i nema problema, onda sto ne odete sa Kosova?

  • Тодорић

    10. april 2019 | 08:58

    Хвала господину што је обавестио нашу власт да Нато сарађује са кбс.Нато на нашој територији...окупирао Косово које је по рез1244 и нашем уставу НЕДЕЉИВИ део наше територије.Шта ће Нато окупатор у Србији и ко то игнорише и зашто? Уме ли неко од новинара да постави РЕАЛНО БОЛНО питање: како се кфор усуђује да врши дужност заштите свију,а истовремено то да чини из БЕСПРАВНЕ градње,на отетим имањима Срба,који не могу да се врате јер им кфор смета посед?Зар то није КАРИКАТУРАЛНО и лажна изјава,додатно?

  • Veteran

    10. april 2019 | 08:03

    Šta vi tražite na Kosovo, kakav vi mir održavate, ma ludi smo bez vas, da nemate cilj vi ne bi bili tu, naši su napravili grešku trebalo je dati Rusima da prave bazu što ni sada nije kasno u nekim delovima duž granice sa Kosovom, ali naši hrle ka evropi pa im to smeta, dok mi uđemo u Eu ima godina i godina da prodje..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA