Resetovanje dijaloga Beograda i Prištine: Veber predstavio pozadinu sastanka u Berlinu

Ukazao je da bi ovaj skup bio ujedno i prvi sastanak gde bi se za istim stolom našli ne samo Vučić i Tači, već i Haradinaj

  • 4

Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu na koji su pozvali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron mogao bi biti pokušaj „resetovanja“ dijaloga Beograda i Prištine, koji se već mesecima nalazi u ćorsokaku, ocenio je danas Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije.

Veber je, u izjavi Tanjugu, rekao da su informacije o zakazanom sastanku „tanke“, ali da se zna da će jedna od glavnih tema biti dijalog Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima Srbija će biti zastupljena predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, a prištinske vlasti Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem, dok će ostali učesnici biti na premijerskom nivou.

Ukazao je da bi ovaj skup bio ujedno i prvi sastanak gde bi se za istim stolom našli ne samo Vučić i Tači, već i Haradinaj.

- Meni se čini da ovaj sastanak predstavlja pokušaj da se smiri situacija oko Kosova i signalizira da Nemačka i Francuske žele da se pronađe rešenje. Mislim da će inicirati resetovanje dijaloga - dodao je on.

Veber kaže da ne očekuje da će dijalog biti obnovljen u narednih šest meseci, odnosno pre isteka mandata Evropskoj komisiji, ali da će se svakako vršiti pripreme za « resetovanje » i novi početak razgovora o kosovskom problemu.

Foto: Tanjug/AP

- Zanimljivo je da je ovo zajednička inciijativa Nemačke i Francuske, dve zemlje koje poslednjih godinu dana nisu bile na sličnoj liniji kada je reč politika prema Zapadnom Balkanu, odnosno proširenju EU. Ovo pokazuje da tu ima pomaka. Šta će biti konkretan sadržaj sastanka za sada nije jasno - objasnio je on.

Veber je kazao su lideri iz regiona pozvani na razmenu mišljenja, da bi ih Merkel i Makron saslušali.

Svakako očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti jedna od glavnih tema, dodajući da Nemačka i Francuska pokušavaju da izvuku iz ćorsokaka dijalog, koji se u toj situaciji našao proteklih devet meseci od kada je objavljen predlog razmene teritorija kao moguće rešenje kosovskog problema.

- Ovo je važna inicijativa kakav god bili njegovi rezultati. Ne očekujem nikakve konkretne rezultate, jer je Makron u poslednje vreme u više navrata signalizirao da bi mogao blokirati širenje EU na Zapadni Balkan, a to je i prilikom nedavne posete Beogradu potvrdila i njegov državni sekretar za evropske integracije, koja je jasno rekla da u narednom periodu neće biti napretka u ovoj oblasti - kazao je Veber.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    11. april 2019 | 15:24

    Kako bi doslo do pozitivnog ishoda, neophodno je da i kosovski predstavnici imaju misiju da iznadju kompromisno resenje i svakako da prestanu sa provokacijama koje upucuju nasoj zemlji!

  • Gagi

    11. april 2019 | 15:11

    Dijalog kada se smire siptari.

  • Roki

    11. april 2019 | 14:38

    Ne treba resetovanje, već baždarenje glavudža terorista i zločinaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA