≫ 

Manje demonstranata na protestu ispred Skupštine nego što je najavljeno, MUP saopštio: Prisustvovalo između 7300 i 7500 građana (VIDEO) (FOTO)

Lideri opozicije su se u dva navrata obratili prisutnim građanima iz čitave Srbije, a održana je i protestna šetnja

U Beogradu je danas održan protest opozicije  "Svi kao jedan – 1 od 5 miliona" , koji je počeo u 15 časova ispred Skupštine Srbije.

Na skupu su govorile javne ličnosti i lideri opozicije, a protest se završio nešto pre 20 sati.

20:00 - LIDERI OPOZICIJE ZAVRŠILI OBRAĆANJE, ZAVRŠEN SKUP

Vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zaheteve koje su danas popodne izneli na protestu.

Kako su rekli, predstavnici SzS, udruženja građana i strukovnih udruženja spremni su da razgovaraju sa "badležnim organima", ali ne sa predsednikom Srbije i predsednicom Skupštine Srbije.

Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavili su nove demonstracije sledeće subote.

U završnom delu skupa "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" govorili su predsednici stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju, izuzev Dragana Ðilasa.

Obraćanje lidera Dveri Boška Obradovića učesnici protesta pozdravili su skandiranjem njegovog imena, a on je uzvratio da je jedna od glavnih poruka protesta "slika ujedinjena opozicije, bez obzira na razlike" i da "neće stati" dok ne smene vlast.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Lider DS Zoran Lutovac je zadovoljan što su se udružile različite političke opcije, jer je, kaže Lutovac, "zgrada Srbije u plamenu i u takvoj situaciji ne sme se govoriti sa kim se može, a sa kim ne.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić optužio je vlast da želi da od Srbije napravi "brod ludaka sa kojeg treba da se beži", a da oni neće dozvoliti da zemlju vode, kako je rekao, ludaci.

Za Zorana Živkovića, koji nije birao reči, niti metafore, pominjući psihijatrijsku bolnicu i Padinsku skelu, posao započet 5. oktobra nije završen.

Lustracija po zakonu i nova "Sablja", "model 2019. ili 2020. najkasnije", je ono što predstoji, kaže Živković i poručuje EU da treba da prestane da podržava Aleksandra Vučića.

Borko Stefanović je, mašući okrvavljenom košuljom, poručio da će pobediti i za one koji glasaju za SNS.

Predsednik SDS Boris Tadić, dočekan zvižducima, bavio se ličnošću i karakterom predsednika Srbije, nazvavši ga "trgovcem ljudskim dušama" i neprijateljem demokratije.

- Ovo je kraj početka. Čeka nas velika i opasna bitka, jer imamo opasnog protivnika - zaključio je Tadić.

19:25 - MINISTAR POLICIJE: PROTEST BEZ INCIDENTA, PRISUTNO IZMEĐU 7.300 i 7.500 ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je na konferenciji za medije da je današnji protest opozicije protekao bez incidenata i da je na njemu na početku bilo između 7.300 i 7.500 ljudi.

- Svako ko je hteo da dođe u Beograd mogao je, kako je želeo - istakao je Stefanović.

Foto: Tanjug/ MUP

19:15 - POČELO OBRAĆANJE LIDERA OPZICIJE

Učesnici protesta "1 od 5 milona" posle šetnje vratili su se pred zgradu Narodne skupštine, gde je improvizovan Dnevnik, a zatim su počeli da im se obraćaju lideri opozicije.

Prva se okupljenima obratila poslanica Ljupka Mihajlovska, potom lider Dveri Boško Obradović, a zatim Vuk Jeremnić.

Scenario posle najavljenih govora nije poznat.

19:00 - UČESNICI PROTESTA SE VRATILI PRED SKUPŠTINU

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" prošetali su od Narodne skupštine, ulicom Kneza Miloša, do Vlade Srbije, i zatim se, preko Slavije i Bulevara kralja Aleksandra, vratili na početnu poziciju, ispred republičkog parlamenta.

Na čelu kolone su bili lideri SzS Dragan Ðilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Boborko Stefanovih, Janko Veselinović, Zoran Živković.

Foto: Nikola Tomić

Šetnja demonstranata protekla je bez incidenata, uz nekoliko upaljenih baklji, kod vlade, na Slaviji, kod Pravnog fakulteta.

Okupljeni su usput uzvikali "Izlazite napolje" i pozivali građane da im se pridruže.

Nije bilo stranačkih obeležja, već samo zastava Srbije i transparenata.

Okupljenima će se, kako je najavljeno, ispred Skupštine, na kraju obratiti neko od lidera SzS i potpisnika dokumenta "sporazum sa narodom".

18:40 - STEFANOVIĆ: OČIGLEDNO SU IMALI PROBLEM SA ODZIVOM

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović preneo je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao nameru da se, povodom zahteva opozicije, obrati građanima, ali je od toga odustao kada je čuo poruke sa skupa.

Odustao je da se obrati, jer na te poruke i govore možete samo da se nasmejete - kazao je Stefanović.

Izrazio je nadu da će se šetanja završiti mirno.

18:00 - ZORANA MIHAJLOVIĆ POZVALA LIDERE DA SE UZDRŽE OD NASILJA

Članica Predsedništva SNS, Zorana Mihajlović rekla je danas da je Srbija demokratska zemlja u kojoj svako ima pravo da iskaže svoje mišljenje, pa i nezadovoljstvo, ali na miran način, bez nasilja.

17:19 - UČESNICI PROTESTA KRENULI U ŠETNJU KA VLADI SRBIJE

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" krenuli su u protestnu šetnju od Skupštine, Ulicom Kneza Miloša, do Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na čelu kolone su lideri SzS Dragan Ðilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Boborko Stefanović, Janko Veselinović, Zoran Živković.

Okupljeni će proći kraj zgrade Vlade Srbije, odakle će se preko trga Slavija vratiti do Skupštine, gde će se, kako je najavljeno, obratiti neko od lidera SzS i potpisnika dokumenta "sporazum sa narodom".

17:00 - GOVORNICI PONOVO UPUTILI ZAHTEVE VLASTI

Opozicija je zatražila formiranje zajedničke komisije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova.

Drugi zahtev je izbor novog sastava REM-a, kako je saopšteno, na ravnopravnim osnovama, na predlog odborničkih grupa vlasti i opozicije.

Treći zahev je izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijama informativnog programa RTS i RTV, koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličenosti, a koje bi ravnopravno delegirala i vlast i opozicija.

Organizatori protesta su, kako je rečeno, spremni za razgovor i dogovor sa nadležnim državnim organima oko ostvarenja svih tih zahteva, koji su pročitani na protestnom skupu ispred Narodne Skupštine.

- U narednim danima ujedinjena opozicija će izabrati svoje prestavnike za sve tri radne grupe. U delegacijama opozicije za pokretanje dijaloga za ove tri teme biće predstavnici ne samo opozicionih političkih stranaka, pokreta, udruženja građana već i predstavnici strukovnih udruženja - poručeno je na protestu.

Foto: Nikola Tomić

16:10 - PROFESOR ČEDOMIR ČUPIĆ: SRBIJU TREBA OSLOBODITI

Govornici su poručili da su oni temelj za slobodno društvo, da vode borbu koja se ne može, niti sme izgubiti, uz poruku jednog od govornika - "ili oni ili mi".

Najbrojnije i najoštrije kritike, ali i uvrede, bile su usmerene na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, njegovu politiku i ličnost, a pratilo ih je odobravanje učesnika protesta koji su ispunili prostor između Skupštine, glavne pošte i Trga Nikole Pašića.

Gotovo svi govornici na Vučićevu adresu upućivali su primedbe da je zamenio sve institucije u zemlji i prebacivali mu da je kriv za podele u društvu, za položaj sela i poljoprivrede, za strane investicije, odlazak mladih i dolazak migranata...

Prvi govornik profesor Čedomir Čupić rekao je da Srbiju treba "osloboditi", a da otpor nema cenu.

Foto: Nikola Tomić

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je u kampanji „Budućnost Srbije", a Srbija, kaže Čupić, sa njim Srbija nema budućnost, niti budućnost zemlje sme da zavisi od jednog čoveka.

Bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević pozvao je Vučića da podnese ostavku jer krši Ustav i zato što, kako je rekao, učestvuje u vršenju sve tri vlasti: zakonodavne, izvršne i sudske, da donosi i ukida zakone, najavljuje promenu državne granice, saopštava ko jeste a ko nije učinilac krivičnih dela i drugo.

Crkva će uvek biti uz one koji traže istinu i pravdu, poručuje sveštenik Nenad Ilić, čije pismo je pročitala njegova supruga Anastasija Ilić, majka jutjubera Bake praseta.

- Crkva se ne bavi i ne treba da se bavi stranačkom politikom, ali kada nepravda i laž postanu očigledni, crkva ima obavezu da stane u zastitu vernog naroda - naglasio je on.

Kazao je da se obraća prisutnima kao "sveštenik koji je u dijaspori", koja, kako kaže, sve više raste.

Foto: Nikola Tomić

Malinar iz ivanjičkog kraja Milan Jakovljević govorio je, kaže, u ime nezadovoljnih srpskih poljoprivrednih proizvođača, koji navodi da su sela u Srbiji u izumiranju, a da ih, kako kaže, Vučić priprema da ih prepusti migrantima, kao svojim budućim biračima.

- Ostala su još 1.204 srpska sela, planirate li da se i ona isprazne i napune vašim glasačima? - rekao je on.

- Zašto se tera srpska omladina u tuđinu? Umesto da od poljoprivrede žive seljaci, od nje su se obogatili vaši bližnji. Ne postoji trenutak kada srpski seljaci nisu slagani - rekao je on.

Novinar Srđan Škoro je pozvao, kako je rekao, časne oficire i policajce da se priključe narodu, profesore da prekinu nastavu i počnu da predaju na ulicama, glumce i režisere da dođu na trgove, novinare, SANU, crkvu da pomogde da "vaskrsne Srbija".

Foto: Nikola Tomić

Rekao je i da je će 13. april jednog dana biti dan republike i dan slobodne Srbije.

- Ili oni ili mi - poručio je Škoro. Student Pravnog fakulteta Stefan Novaković, koji je bio uhapšen tokom upada demonstranata u RTS 16. marta, rekao je da se Srbija danas probudila, da neće da sluša laži o boljem životu, dok se, kako kaže, u Srbiji umire od gladi.

Glumac i lider PSG Sergej Trifunović rekao je danas da na protestu "1 od 5 miliona" ima preko 100.000 ljudi, da učesnici protesta stvaraju društvo i sistem, dok je na račun vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića izneo niz optužbi i izrekao niz psovki.

Foto: Nikola Tomić

Na početku obraćanja "obratio se" ministru unutrašnjih poslova porukom da ga "pozdravlja 8.000", aludirajući na procenu MUP da ima oko 7.500 ljudi ispred Skupštine.

Naveo je da on i mnogi drugi već više od 20 godina provode na ulici, da tu brane dostojanstvo, čuvaju svoju državu, pošto, kako kaže, nijedna vlast ne zna šta je država i narod, koji je, navodi, uvek spremna da ga proda.

- Ali, kunem vam se životom da će ovo ovde da stane, ovo vam je poslednja ulica - kazao je Trufunović.

Osnovni zadatak učesnika protesta je, rekao je on, da prošire "talas slobode", da oslobode straha sve koji su odustali, koji su nezadovoljni, nepoverljivi.

- Ukrali su nam slobodu, lažu nas i pljačkaju i nazivaju nas neprijateljima Srbije i kupuju za jednu ''crvenu''. Dostojanstvo u Srbiji košta 1.000 dinara. Ali, on nema cenu", kaže on, uz psovke na račun vlasti i Vučića.

Vučiću je pripisao rečenicu da za jednog Srbina treba ubiti 100 muslimana, da nema "dana radnog staža", da danas izvodi žandarmeriju na decu, da crta mete građanima, poziva na građanski rat...

- Kompromisa nema, do poslednje kapi krvu boriću se za lustraciju - zaključio je Trifunović.

Foto: Nikola Tomić

Posle obraćanja Vojkana Mladenovića, predstavljenog kao borac sa Košara, pročitano je "pismo" za predsednika Srbije na temu Kosova i Metohije.

U pismu ga optužuju za potpis Briselskog sporazuma, koje je, kažu, dovelo do povlačenja srpskih instiucija sa KiM.

Poručili su i da Kosovo nije Vučićeva lična imovina, već da pripada narodu i zapitali ga ima li nameru da nešto potpiše na u Berlinu, gde će se sastati sa Tačijem, Haradinajem, Ramom, Merkel i Makronom.

Poslednji govornik, Siniša Kovačević pozvao je građane Srbije da dignu zastave: "Sa tim zastavima i sa ovakvim ljudima ne bojte se ničega", naglasio je Kovačević.

Hvala vam što se očistili Srbiju i što ste se sabrali u Beogradu, rekao je ironično Kovačević.

On se zahvalio okupljenima što su danas na skupu:

- Napravićemo od ove zemlje zemlju kojom ćete se ponositi. Ovoc će biti ''biser zemlja'', ovo je ''biser narod''. Zemlja u kojoj ćemo promeniti sve, sistem, način mišljenja, u kojoj će sve ponovo biti zidano od temelja i koja se ne može ostaviti onima koji je ne vole, nemaju zakletvu, koji su prevaili nekolikoputa u životu", rekao je Kovačević i poručio:

- Ovo je bitka i borba koja se niti sme, niti se može izgubiti, niti će se izgubiti. Ovo je, dragi prijatelji, borba za čast i obraz Srbije i prestonice", rekao je Kovačević.

Posle ovih obraćanja, učesnici protesta krenuli su u šetnju ka Vladi Srbije, preko Slavije, nazad do Skupštine.

15:50 - MUP IZDAO PROCENU O PROTESTU: ISPRED SKUPŠTINE IZMEĐU 7.300 I 7.500 GRAĐANA

Iz čitave Republike Srbije na skupu je prisutno između 7.300 i 7.500 učesnika, a tačan broj Ministarstvo unutrašnjih poslova će saopštiti u narednim satima, navodi se u saopštenju.

15:39 - PALMA: VLAST SE NE OSVAJA NA ULICI

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da se vlast ne osvaja na ulici, već na izborima i dodao da Srbija nije Venecuela i da nikada to neće biti.

Foto: Tanjug/RADE PRELIC

15:35 - MANJE DEMONSTRANATA NEGO ŠTO JE NAJAVLJENO

Ispred Doma Narodne skupštine okupilo se manje demonstrana nego što su organizatori najavljivali, javljaju reporteri sa terena.

15:25 - POČEO PROTEST ISPRED SKUPŠTINE

Posle intoniranja himne "Bože pravde" glumac Nenad Hadži Maričić je recitovao pesmu "Naši dani" Vladislava Petkovića Disa.

15:06 - MARTINOVIĆ NAJAVIO DA POSLANICI VLADAJUĆE KOALICIJE OSTAJU U SKUPŠTINI "DA JE ČUVAJU"

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas će poslanici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine i da će je čuvati od onih koji bi hteli da "nasiljem, pretnjama i ucenama da preuzmu institucije i uzmu vlast u Srbiji".

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović izjavio je danas će poslanici vlasti ostati u Domu Narodne Skupštine-Foto: Tanjug/RADE PRELIC

15:03 - DRAGAN ĐILAS I BORIS TADIĆ ISPRED SKUPŠTINE SRBIJE

Lider Saveza za Srbiju, Dragan Đilas, i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, nalaze se ispred Skupštine Srbije.

Na plato ispred Skupštine, uz baklje i povike “Čiji grad - naš grad” stigle su i pristalice Lokalnog fronta.

15:00 - GENERALNI SEKRETAR SKUPŠTINE SRBIJE: DAO SAM SAGLASNOST MUP-U DA UĐE U PARLAMENT

Generalni sekretar Skupštine Srbije Srđan Smiljanić saopštio je danas da je dao saglasnost da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uđu u zgradu parlamenta, jer, kako je naveo, "imamo zakonsku obavezu da zaštitimo ljude i ovo zdanje od potencijalnog nasilnog upada".

Kako se navodi u njegovom saopštenju, u skladu sa članom 71. stav 2. Zakona o Narodnoj skupštini, poslove unutrašnjeg obezbeđivanja i održavanja reda u zgradi i prostorijama Narodne skupštine obavljaju pripadnici Službe obezbeđenja Ministarstva unutrašnjih poslova, uz saglasnost generalnog sekretara.

14:50 - BALŠA BOŽOVIĆ: POLICIJA OKUPIRALA ZGRADU PARLAMENTA

Poslanik DS Balša Božović rekao je danas novinarima u Skupštini Srbije da je MUP "okupirao zgradu" parlamenta, a tvrdi da o tome nije obavešten skupštinski sekretarijat.

14:30 - ŽIVKOVIĆ: OVO JE DETALJAN PLAN OPOZICIJE ZA DANAŠNJI PROTEST

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas je da će na protestu opozicije u Beogradu u prvih sat vremena govoriti javne ličnosti, a zatim će šetnja ići do Vlade, Slavije i nazad do Doma Narodne skupštine.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

14:15 - MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA: KOME SMETA POLICIJA U SKUPŠTINI?

12:50 - GRAĐANI IZ SVIH KRAJEVA SRBIJE PRISTIŽU U BEOGRAD

Stotine automobila i jedan autobus krenuli su oko podne iz Novog Sada ka Beogradu, na građanski protest "Svi kao jedan – jedan od pet miliona". Građani su krenuli i iz Kragujevca, Kruševca, Niša, Topole, Aranđelovca, Čačka, Ivanjice, Majdanpek ...

Oni su se uputili ka centru grada, gde će se priključiti ostalim građanima koji su već ispunili plato ispred Skupštine Srbije.

12:30 - STEFANOVIĆ: POLICIJA NE ZAUSTAVLJA AUTOBUSE I NE BRANI GRAĐANIMA DA DOĐU NA PROTEST

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, oglasio se povodom tvrdnji da policija zaustavlja autobuse i druga vozila, kojima građani iz drugih delova Srbije dolaze na protest u Beograd i rekao da je u pitaju neistina.

12:00 - POLICIJA U SKUPŠTINI SRBIJE

U Skupštini Srbije nalazi se veliki broj pripadnika MUP-a Srbije.

Iako nema zvanične potvrde o tome zašto su tu, obezbeđenje iz Skupštine je potvrdilo da su za danas predviđene pojačane mere bezbednosti, preneo je N1.

KAKO SU POČELI PROTESTI?

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Foto: Marko Jovanović

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Organizatori protesta su formulisali i svoje zahteve, a među njima su jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Video: Građani stižu pred Skupštinu Srbije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    13. april 2019 | 17:03

    ОФКа тренутно води 1:0

  • Zemunac

    13. april 2019 | 19:48

    Lepo je rekao Ršumović: "Pismen narod čita, nepismen sluša. Pismen razmišlja svojom glavom, nepismen tuđom". Da podržim iste lopove koji su me već pokrali i nekoga ko hoće vlast samo zbog svoje lične koristi, nikad.

  • Tirinti

    13. april 2019 | 15:05

    Policijo udri bagru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA