≫ 

Deca sa Kosova došla u Beograd: Đurić ih dočekao kod Hrama Svetog Save (FOTO)

Osim Hrama predviđeno je da deca kasnije danas posete fudbalski stadion Crvene zvezde "Marakanu", a tokom boravka u Beogradu i Kalemegdansku tvrđavu, Zoološki vrt, stadion Partizana

  • 10

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić dočekao je danas ispred Hrama Svetog Save pedesetoro dece iz Kosovskog Pomoravlja, koji će za vikend boraviti u Beogradu, u organizaciji Kancelarije.

Učenicima viših razreda osnovnih škola „Petar Petrović Njegoš" i „Sveti Sava" iz Gnjilana, „Marko Rajković" iz Vitine i „Veljko Dugošević" iz Raniluga, Đurić je poželeo dobrodošlicu i lep boravak u Beogradu, a nakon toga su obišli Hram Svetog Save.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Osim Hrama predviđeno je da deca kasnije danas posete fudbalski stadion Crvene zvezde "Marakanu", a tokom boravka u Beogradu i Kalemegdansku tvrđavu, Zoološki vrt, stadion Partizana.

U Sportskom centru „Banjica" za osnovce sa Kosova i Metohije biće odigrana revijalna fudbalska utakmica, najavljeno je ranije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ðurić je deci sa KiM poželeo dobrodošlicu i podsetio da je Beograd njihov glavni grad.

- Srbija je njihova država koja će nastaviti da im pruža podršku za ostanak i opštanak - rekao je Ðurić.

Ðurić je podsetio da na Univerzitetu u južnoj srpskoj pokrajini ima više od 10.000 studenata i da je četvrti po veličini studentski centar, a po kvalitetu usluga u samom vrhu.

- Želim da pozovem na solidarnost čitavu Srbiju oko podrške nasem narodu na Kosovu i Metohiji, ovu poruku nikad nije dovoljno često ponavljati, a da bi se pomoglo i opstalo na Kosovu potreban je uporan i kontinuiran rad -rekao je Ðurić.

Terzić je ukazao da je Kraljevo grad koji je simbol propasti i svega što se dešavalo u tranziciji od 2000. godine i u tom smislu apostrofirao uništenje i pljačku Magnohroma, Fabrike vagona, Kablar...

- Ovi mladi ljudi koji su se okupili žele da svojom snagom i prkosom pokažu da ne žele da se takvo vreme vrati već da Srbija bude ozbiljna, pristojna i normalna zemlja i u tome će naravno i uspeti - poručio je Terzić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naveo da će se zato nastaviti sa realizacijom 149 projekata koji podrazumevaju ne samo obnovu postojećih, već i izgradnju novih škola do septembra.

- Očekujem da ćemo u preko 100 srpskih škola na KiM imati nove savremene učionice i mislim da je to najbolji signal da država Srbija ne samo da brine o sadašnjem trenutku, već da zajedno kao narod vodimo računa da nas tamo bude i u budućnosti - rekao je Ðurić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Tamo gde su Srbi na KiM, tamo je i Srbija - poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Ističući da su mališani sa KiM najdraži gosti, poželeo im je lep i prijatan boravak u Beogradu.

- Na KiM se svako jutro budi hiljade srpske dece i naša obaveza je da o njima brinemo i da sa njima učimo i podsetimo se šta je to Svetoslavlje - rekao je Ðurić.

Ivan Janković iz sela Gornje Kusce kaže da je prvi put u Beogradu i da se raduje što će moći da poseti Marakanu, Zooloski vrt i sva mesta koja inace do sada nije imao priliku da vidi.

- Mnogo sam srećan i veoma mi se dopada Beograd, sve je sređeno, lepo i čisto - rekao je dečak.

Kako kaže, u mestu u kome živi problem mu predstavlja to što se sa drugarima ne sme do kasno zadržavati napolju jer je mešovita sredina i nije sasvim bezbedno.

To nedostaje i njegovoj drugarici Biljani Ðorđević iz Šilova koja kaže da je u Beogradu sve drugacije u odnosu na tamošnji život .

- Imam društvo, družimo se mi ali ipak ne možemo ostati do kasno uveče kad padne mrak, živimo u mešovitim sredinama pa je opasno da se do kasno zadrzavamo, a toga ove nema . Radujem se sto ćemo posetiti Hram na Vračaru, Marakanu - rekla je Ðorđević i dodala da se nada da će se sa drugarima tokom vikenda lepo provesti u glavnom gradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kirsumlija

    13. april 2019 | 17:06

    Djuric potrcko br.1

  • Vesna Rovčević

    13. april 2019 | 16:27

    Taman da ostanu. Jer kad potpišemo "razgarničenje" života na KiM im više nema.

  • slađa

    13. april 2019 | 16:31

    Prijatan i nezaboravan boravak deci sa KiM u Beogradu. Nijedno srpsko dete sa KiM ne treba u svojoj zemlji da se oseća kao "opštinsko dete", već kao dete svoje Srbije. Država će se potruditi da pomogne što više, naročito kroz sistem obrazovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA