EU postavila jasan zahtev Prištini, ukidanje taksi, pa povratak dijalogu: Ovo je istorijski trenutak za rešavanje problema

Evropska unija i sve države članice su mnogo puta pozvale Kosovo da odmah povuče takse (na srpsku robu) kako bi se vratili dijalogu

  • 35

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar izjavila je danas da je istorijski trenutak da Beograd i Priština reše problem “jednom za svagda”, navodeći da status kvo nije rešenje.

Norčič Štamcareva je na konferenciji Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije rekla i da “svi dobro znaju” da put Beograda i Prištine ka Evropskoj uniji zavisi od uspostavljanja normalizacije odnosa, jer, kako je dodala, Unija ne želi da nestabilnost u regionu.

- Evropska unija i sve države članice su mnogo puta pozvale Kosovo da odmah povuče takse (na srpsku robu) kako bi se vratili dijalogu. Smatramo da za dijalog ne postoji alternativa. Ove takse stoje Kosovu na putu ka EU - rekla je ona.

Norčič Štamcareva je istakla da je proširenje ka Zapadnom Balkanu sada važnije nego ikada i da je u interesu Unije da obezbedi stabilnost i prosperitet u svom direktnom susedstvu.

Evropska unija i sve države članice su mnogo puta pozvale Kosovo da odmah povuče takse (na srpsku robu) kako bi se vratili dijalogu-Foto: Tanjug/AP

- Naš cilj je da izbegnemo uvoženje nestabilnosti, a da izvezemo stabilnost. Ako investiramo u Zapadni Balkan, investiramo u stabilnost i bezbednost cele Evropske unije - rekla je Meteja Norčic Štamcar.

Kako je rekla, sa strateškog aspekta ne bi bilo mudro da EU napravi prostor koji bi drugi međunarodni akteri mogli da iskoriste, a koji nisu u saglasnosti sa stavovima EU.

Ona je istakla da je na Zapadnom Balkanu neophodan proces transformacije u kome će društva napredovati, navodeći da se to već dešava, ali da posao još uvek nije završen.

- Može da se kaže da su svi naši partneri napredovali tokom ovih godina, ali različitim brzinama i intenzitetom. Srbija i Crna Gora su najdalje otišle u tome. 2018 godine je Severna Makedonija dobila zeleno svetlo i napredovala, kao i Albanija. Nadamo se da će u junu 2019. godine na sastanku saveta svi dobiti zeleno svetlo - rekla je Norčić Štamcareva.

Ona je dodala da u reformama takođe napreduju BiH i Kosovo i Metohija.

Sada je istorijski trenutak da Beograd i Priština reše problem jednom za svagda, rekla je zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- Mi sada radimo na važnim instrumentima kao što su pisanje godišnjih izveštaja za svaku zemlju i videćemo kako će se to odraziti na zaključke koji će biti doneti u junu - navela je Norčić Štamcareva.

Podvukla je da proces evropskih integracija zavisi od zasluga svake zemlje pojedinačno, ali da sve one treba da se bave problemima koji postoje u vladavini prava i borbi protiv korupcije.

- Neophodno je da se ostvari napredak u borbi protiv korupcije, borbi protiv pranja novca - dodala je ona.

Takođe, ukazala je da sve zemlje u regionu moraju još više da rade na pomirenju i na rešavanju nasleđa prošlosti.

- Sva otvorena bilateralna pitanja se moraju rešiti pre pristupanja jer EU ne želi da uvozi bilateralna nerešena pitanja - istakla je Norčić Štamcareva.

Ukazala je i da, ukoliko region ne napreduje zajedno, i svaka zemlja pojedinačno ne može napraviti veliki napredak ka EU.

- Region mora da pokaže da je spreman da preuzmu kontrolu nad svojom sudbinom, da prevaziđe probleme i da bude deo zajedničke budućnosti u EU. EU je spremna da nastavi s političkom i finansijskom podrškom našim partnerima sa Zapadnog Balkana - zaključila je zvaničnica Delegacije EU.

Ona je poručila i da su parlamenti stubovi demokratije i da tu treba da se odvija debata.

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    15. april 2019 | 12:04

    Samo što na ovo oni opet neće da reaguju.

  • Relja

    15. april 2019 | 12:03

    Takse se moraju ukinuti sto pre, inace dijaloga i sporazuma izmedju Beograda i Pristine nece biti.

  • jana

    15. april 2019 | 11:55

    Kad ukinu nehumane takse lako ce se nastaviti dijalog!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA