Brnabićeva najavila početak izgradnje "Turskog toka" kroz Srbiju, Orban poručio da Mađarska uči od Srbije: Završena sednica dve vlade u Subotici

Brnabićeva se zahvalila na balansiranom stavu Mađarske po pitanju Kosova i rekla da su odnosi Srbije i Mađarske primer kako izgleda međusobno uvažavanje i poštovanje

  • 42

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Viktorom Orbanom, najavila je da će do kraja meseca biti izdata građevinska dozvola za deonicu "Turskog toka" kroz Srbiju. Premijer Mađarske naglasio je posle sednice dve vlade da njegova zemlja mora mnogo uči od Srbije, pre svega u oblasti ekonomije.

Brnabićeva se zahvalila na balansiranom stavu Mađarske po pitanju Kosova i rekla da su odnosi Srbije i Mađarske primer kako izgleda međusobno uvažavanje i poštovanje.

Najavila je da će uskoro i zvanično biti otvoreni radovi za izgradnju deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, koji će se dalje nastaviti do Mađarske. Prema njenim rečima, pripremi radovi su već u toku a do kraja meseci biće izdata i građevinska dozvola.

Na zajedničkoj sednici dve vlade dogovoreno je da bude otvoren još jedan granični prelaz Rabe–Kiberhaza.

Foto: Vlada RS/ Slobodan Miljević

U 2020. godini, dodala je Brnabićeva, fizički će biti proširen granični prelaz Horgoš. Trenutno se radi na tehničkoj dokumentaciji i pripremi radova, kaže premijerka.

Jedan od najvećih projekata je, kaže, izgradnja brze pruge Beograd–Budimpešta.

- Drago mi je što je Srbija krenula u izgradnju prve dve deonice Beograd – Stara Pazova i Stara Pazova – Novi Sad. Početkom 2020. kreće izgradnja treće deonice Novi Sad – Kelebija - ističe premijerka.

Foto: Vlada RS/ Slobodan Miljević

Navodi da su ekonomski odnosi između Mađarske i Srbije sve bolji i u tom kontekstu podseća da je trgovinska razmena pošle godine iznosila milijardu i 700 miliona evra. To je, kaže, za 15 odsto povećanje nego 2017.

- Jako dobra trgovinska razmena u prva dva meseca ove godine, nadam se da će biti i veća nego 2018. Mađarska je danas treći najveći ekonomski partner Srbije u EU, posle Nemačke i Italije. Radujemo se nastavku proširivanja saradnje - naglasila je premijerka.

ORBAN: UČIMO OD SRBIJE

Viktor Orban napomenuo je da je sednica dve vlade bila izvanredna.  Mađarska, kaže, voli da sarađuje sa Srbijom i Srbima jer se ostvari sve ono što je rečeno i dogovoreno.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Orban dodaje da Mađarska mnogo uči od Srbije pre svega kada je reč o ekonomiji. "Ostao sam bez daha kako Srbija napreudje u borbi sa smanjenjem državnog duga", istakao je Orban.

- Mi smo smanjili sa 80 na 70 odsto, a vi sa 70 na 50. Moramo da naučimo o tome od vas - naveo je mađarski premijer.

(Telegraf.rs/Tanju)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maka

    15. april 2019 | 15:34

    Dobri odnosi i korektna saradnja sa Madjarskom Srbiji su veoma znacajni.

  • Ana

    15. april 2019 | 15:13

    Svi se nadamo uspešnoj saradnji i postizanju dogovora.

  • Vesna

    15. april 2019 | 14:27

    Srbija krupnim koracima gradi svoju budućnost na zdravim osnovama i u odličnim međunarodnim odnosima! To je jedini put uspeha kojim se možda teže ide, ali se sigurno stiže do cilja !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA