Prištinski mediji: Merkel i Makron u Berlinu predlažu okvir za sporazum o Kosovu

Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, odlaze u Berlin bez međusobno usaglašenih stavova

  • 31

Dokument u čijim će okvirima biti postignut sporazum Beograda i Prištine biće predložen na sastanku u Berlinu 29. aprila koji su sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, piše portal gazetaexpress.com.

Na sastanak u Berlinu pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani na nivou predsednika i premijera dve zemlje.

- Sporazum neće obuhvatiti podelu, ali neće biti ni najbolji za Kosovo. Ima mnogo mogućnosti da će Srbiji dozvoliti suverenitet u delovima teritorije Kosova -  naveo je portal.

U odgovoru za portal, Vlada Nemačke je potvrdila da je cilj Merkel i Makrona stabilnost Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije.

- Stabilnost i dobra kretanja u regionu su od velikog značaja za kancelarku i predsednika. Oni streme da sa pozvanima razgovaraju o posebnim izazovima s kojima se suočava region, posebno o odnosima Kosova i Srbije - kaže se u odgovoru portparola Vlade Nemačke.

Predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, odlaze u Berlin bez međusobno usaglašenih stavova.

Savetnica kosovskog premijera Meljiza Haradinaj napisala je da lideri i opozicija Kosova treba da usaglase stavove pred taj sastanak.

- Pošto sada imamo punu pažnju kancelarke Merkel u dijalogu, u kojem je ona i domaćin sastanka 29. aprila, krajnje je vreme da institucionalni lideri, Državna delegacija i kosovska opozicija usaglase jedinstven stav pred putovanje za Berlin. Samo će tako Kosovo biti jače u odnosu na Srbiju i ozbiljnije pred međunarodnim izazovima - navela je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da su šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han izgubili godinu dana zbog izjava o korekciji granica na Balkanu i da bi sporazum do sada najverovatnije mogao da bude postignut da se o tome nije govorilo.

(Telegraf.rs/gazetaexpress.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    16. april 2019 | 14:44

    Srbiji ne treba nista sto nije njeno, Srbiji treba njen deo, njena okupirana teritorija Kosovo i Metohija .

  • Rada

    16. april 2019 | 14:44

    Od priznanja nema nista. Da se razumemo!!

  • Nadica

    16. april 2019 | 14:43

    Sta god predlozili nece,o dozvoliti da izgubimo ono sio je nase.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA