Haradinajevi potezi uzdrmali odnose Prištine sa SAD i drugim "naklonjenim državama": Šta se zapravo krije iza odluke o uvođenju taksi?

- U političkom smislu, nametnute takse su konj za borbu premijera Ramuša Haradinaja da ostane na vlasti - rekao je politički analitičar Rasim Aljija

  • 44

Nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije su "konj za borbu" premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaj, za opstanak na vlasti, izjvio je danas politički analitičar Rasim Aljija za prištinski Zeri.

Aljija je to rekao komentarišući tvrdnju ministarstva za trgovinu da je "oko pola milijarde evra uvoza iz Srbije i nekoliko izvoznih proizvoda s Kosova" srušilo trgovinski bilans sa Srbijom u šta niko nije mogao da veruje da će se dogoditi jednog dana.

Prema tim tvrdnjama Priština je na tržište centralne Srbije plasirala tri puta više proizvoda nego što je bio plasman srpske robe na tržištu kosovske teritorije.

I sve to zahvaljujući nametnutoj sto odsto uvećanoj stopi na proizvode iz centralne Srbije, ali i odluke Beograda da Prištini ne uvede kontramere.

Nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije su "konj za borbu" premijera privremenih prištinskih institucija, Ramuša Haradinaj, za opstanak na vlasti-Foto: Tanjug/AP

- U političkom smislu, nametnute takse su konj za borbu premijera Ramuša Haradinaja da ostane na vlasti - rekao je Aljija.

Prema njegovim rečima, Haradinaj će nastaviti da koristi nametnute takse na proizvode iz Srbije sve do trenutka kada više neće imati šta više da izvuče iz toga za upotrebu na unutrašnjem planu, dok mu na spoljnom planu to služi kao poluga za pregovore", rekao je Aljija.

Iako je, kako kaže, jasno da su uvećane takse uzdrmale odnose sa Prištini naklonjenim država, ne veruje da će to još dugo trajati.

- Jer, na spoljnopolitičkom planu, sasvim je jasno da je odnos sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima Kosova uzdrman - rekao je Aljija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    16. april 2019 | 19:41

    NAdamo se da će se Priština dozvati pameti i ukinuti takse.

  • Љубомир Смедеревац

    16. april 2019 | 20:31

    Крије се то да је Харадинај само играчка у рукама запада, првенствено Америке и Велике Британије и да игра како они свирају. Када им не буде више потребан пустиће га низ воду.

  • željko85

    16. april 2019 | 20:42

    Jasno ej već mesecima da ako padnu takse pada i Haradinaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA