≫ 

Tači za britanski Indipendent: Vučić je težak pregovarač, nisam ga ja birao

On je u intervjuu potvrdio značaj Velike Britanije za Prištinu rekavši da je će uvek ostati partner jer je "doprinela nezavisnosti Kosova"

  • 55

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je veoma težak pregovarač, izjavio je predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači u intervjuu za britanski Indipendent u kojem je potvrdio značaj Velike Britanije za Prištinu rekavši da je će uvek ostati partner jer je "doprinela nezavisnosti Kosova".

- Vučić je veoma teška osoba za pregovore, da imate dijalog sa njim - rekao je Tači ali i dodao da niti je on birao Vučića za pregovarača niti ovaj njega, nego je to realnost.

Tači kaže i da se Vučić dosta promenio od kada se prvi put pojavio u politici.

- Režim kome je nekada pripadao bio je zao, režim koji je naneo mnogo štete ne samo Kosovu, Bosni i Hrvatskoj, već i samoj Srbiji - rekao je Tači.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači na jednom od prethodnih sastanaka sa Federikom Mogerini u Briselu-Foto: Tviter@MajaEUspox

Indipendent, međutim, primećuje da se Tači suočava sa sopstvenim problemima jer Specijalni sud, osnovan 2017. godine u Hagu istražuje navode da su on i pripadnici takozvane OVK počinili ratne zločine, a na to Tači kaže da se ne ničega ne boji.

- Nećemo bežati, nećemo se stideti, suočićemo se sa tim i uveren sam da ćemo ga prevazići dostojanstveno i sa integritetom. Uvek će biti glasova koji će pokušavati da ocrne ili optuže Kosovo, bace ljagu na Kosovo i mene lično. Verujem u pravdu. Ono što ne bi trebalo da dozvolimo da se desi jeste da se istorija ponovo napiše - smatra Tači.

Istovremeno Tači optužuje međunarodnu zajednicu za duple standarde jer, kako kaže, nije bilo suđenja, podizanja optužnica za genocid koje je navodno Srbija počinila na Kosovu.

Foto: Tanjug/AP

Kako kaže, ubijeno je 15.000 civila i ponavlja tvrdnje o navodnom silovanju 20.000 Albanki.

Ipak, konstatuje britanski list, Tači je svestan tereta istorije na Balkanu.

- Najveća prepreka je prošlost, međutim ako pogledamo široko u region, posebno nakon nedavnog sporazuma između Makedonije i Grčke, glavno pitanje, mislim da je sada naš red, na Kosovo i Srbiju, da postignemo mirovni sporazum. Na kraju krajeva, dijalog nema alternative. To je jedino rešenje - smatra Tači i dodao da oni koji su se borili u ratu treba da razmišljaju o mirnoj budućnosti za naredne generacije, što je važno "i za nas i za Evropu".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nale

    16. april 2019 | 21:30

    Tezina nije u pregovaracima vec u razlogu pregovaranja a u ovom slucaju je to teritorija Srbije gde ne smemo ni malo popustiti.

  • Др

    16. april 2019 | 22:31

    Ма, знамо да би ти Чеда одговарао!

  • mihailovic

    16. april 2019 | 22:28

    ””Vučić je veoma teška osoba za pregovore, da imate dijalog sa njim- rekao je Tači ali i dodao da niti je on birao Vučića za pregovarača niti ovaj njega, nego je to realnost. ”””” REALNOST je da postojeci Ustav Srbije je JASAN:KOSOVO I METOHIJA ,CELA JE NEOTUDJIVI DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE. REALNOST je da UN R-1244 je jasna da je Kosovo i Metohija deo teritoorije Srbije.. REALNOST je da je juzna Srbija Kosovo i Metohija NATO EU vojno okupirana teritorija Srbije a pod NATO EU vojnom okupacijom nepregovara se NISAKIM a najmanje sa EU okupatorima Nemackom,Francuskom i drugima A NIGOVORA PREGOVORI sa albanskim teroristima kojima je mesto po zatvorima a ne jos da im se pregovorima DA LEGITIMITET da su neka strana. TU JE VELIKA GRESKA VLADE SRBIJE I ALEKSANDRA VUCICA a i sam DIJALOG SA ALBANSKIM TERORISTIMA JE PROTIVUSTAVAN AKT ! O cemu da se pregovara ? Status i resenje Kosova i Metohije je zacementiran Ustav Srbije.Ko nezeli Srbiju kofere i karta u jednom pravcu bez povratka u Albaniju ! Resavati iskljucivo u UN a u dijalog moze biti isjkljucivo UN,Rusija,Kina a sve drzave koje su 1999 pocinile ratni zlocin nad Srbijom protivno povelji UN,potpuno eliminisati iz UN pregovora. U UN Srbija mora da zahteva zamenu KFOR-a Kineskom armijom i vremensku tabelu da Srbija uspostavi Ustavni i teritorijalni suverenitet nad juznom Srbijom Kosovo i Metohija . Do danas imamo katastrofu gde je nealbansko stanovnistvo proterano iz NATO EU vojno okupirane juzne Srbije Kosovo i Metohije i sada se vodi neka prica o 4 opstine na severu Kosova i Metohije. Ni pedalj celog Kosova i Metohije nesme da se da NIKOME ! Bez Rusko-Srpskog vojnog saveza i Ruskih vojnih baza po celoj Srbiji Srbija je osudjena od zapada na KALUDJERICU,ni Beograd nece biti postedjen. Sto se duze okleva sa Ruskim vojnim bazama po Srbiji to Srbija ide ka sve opasnijem teritorijalnom opstanku....a tada je kasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA