Dačić oprezan zbog izjave Hana o razmeni teritorija: Sačekajmo da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila

Prvo neka reše takse, pa onda da vidimo dalje, poručuje Ivica Dačić

  • 24

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić oprezan je u vezi s porukom komesara za proširenje Johanesa Hana da bi razmena teritorija mogla da bude deo sporazuma Beograda i Prištine i kaže da treba sačekati da Priština načini prvi potez.

- Prvo neka reše takse, pa onda da vidimo dalje. Sačekajmo i da vidimo šta će biti u Berlinu 29. aprila - kazao je Dačić za Blic.

Han je pre dva dana u intervjuu Vašington postu rekao da bi razmena teritorija mogla biti deo obavezujućeg sporazuma i naglasio pri tome da je jedini uslov za EU da svaki sporazum doprinese miru i stabilnosti regiona.

Govoreći o mogućem prilagođavanju granice, Han je rekao da bi pravno obavezujući sporazum dve strane pokrio i oblasti šire od pitanja granice i da "jedan od ključnih lemenata budućeg sporazuma mora biti poštovanje manjinskih prava".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Suzanu Grubješić, generalnu sekretarku Evropskog pokreta u Srbiji izjava Hana ne iznenađuje, jer se, objašnjava, u nedostatku drugih rešenja i s obzirom da se dijalog našao u ćorsokaku, krenulo u potragu za drugim rešenjima.

Ona u izjavi za Blic kaže da ne očekuje da će sastanak u Berlinu doneti rešenje, ali njena su očekivanja da se odblokira dijalog i ukinu prištinske takse.

- Činjenica je da bi sadašnja garnitura želela da se dođe do sporazuma, ali šta će i kako će biti, to niko ne moće sa sigurnošću da kaže -rekla je Grubješićeva.

Direktor Cetra za regionalizam smatra da je izjavu Hana "pogurala Amerika", jer, kako navodi, predugo se EU bavila bez uspeha pitanjem i, nakon što se umešala Amerika, sada, kaže, pokušava da pohvata konce.

- Pokrenuli su to pitanje kad je vladajuća garnitura već na isteku roka trajanja, iako je obećano da će se pitanje rešiti do kraja mandata - podsetio je Popov.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    17. april 2019 | 11:12

    Јао,сладак је...битно је поштовати мањинска права,укидањем права већинском народу...отимачине територије нечасним ратом је резултирала нечасним договорима...

  • Ана

    17. april 2019 | 08:26

    Toplo se nadam da politicari nece nista obecati ili dogovoriti bez glasa srpskog naroda. Mi se pitamo!!!

  • ABC

    17. april 2019 | 08:37

    A sta mi to mjenjamo? Nase dajemo da bi nase dobili. Pa ko je ovde lud???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA