≫ 

Potvrđen susret Vučića i Putina u Pekingu: Predsednici Srbije i Rusije se sastaju 26. aprila

Ivica Dačić je sastanak najavio tokom konferencije za novinare

  • 41

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Rusije Vladimir Putin sastati 26. aprila u Pekingu tokom Drugog foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“.

Dačić je sastanak najavio tokom konferencije za novinare na kojoj su se on i Sergej Lavrov obratili javnosti posle održanog sastanka.

- Politički odnosi Srbije i Rusije su veoma dobri, oni su na strateškom nivou. Poseta predsednika Putina je bila od izuzetnog značaja. Već je dogovoren termin susreta predsednika Vučića i Putina na samitu u Kinu. To će biti 26. aprila, a 29. je sastanak u Berlinu, koji je zakazala Angela Merkel uz prisustvo predsednika Francuske Makrona - rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije i ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov, sastali su se danas u Moskvi gde su razgovarali o bilateralnoj saradnji, ali i razmenili mišljenja o najvažnijim temama od značaja za dve zemlje, kao i o saradnji na međunarodnom planu.

Šef ruske diplomatije potvrdio je da Moskva insistira na realizaciji rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja podrazumeva direktan dijaloga Beograda i Prištine i poštovanje celovitosti Srbije.

- U tim okvirima, mi ćemo na svaki mogući način doprinositi nalaženju rešenja. A koje konkretno rešenje Rusija može da podrži? Ističem da smo mi po izjavama predsednika Vladimira Putina, na nivou Ministarstva spoljnih poslova više puta isticali da ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka - rekao je Lavrov na zajedničkoj konfreneciji za novinare nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

Dačić je naveo da je u današnjem susretu dogovoren susret Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Pekingu, uoči sastanka lidera regiona na inicijativu Nemačke i Francuske, u Berlinu 29. aprila.

- Srbija nije sposobna za zaštiti svoje državne interese bez pomoći Ruske Federacije - rekao je Dačić.

Naveo je da Srbija bez pomoći prijatelja, medju kojima je "Rusija najveći prijatelj" i članica Saveta bezbednosti UN, ne može da zaštiti svoje interese.

Dačić je ukazao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom rešenju Kosova bez konsultacija sa Rusijom.

Video: Sastanak delegacija Srbije i Rusije u Palati Srbija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    17. april 2019 | 12:04

    Ne sumnjam da ce predstojeci sastanak Vucica i Putina biti u korist Srbije.

  • Mare

    17. april 2019 | 14:31

    Sa Rusijom i Kinom za ospstanak Srbije sami ne mozemo protiv fasizma koji je oko nas.Rast ekonomije i za jaku Srbiju ziveli....

  • Dakki

    17. april 2019 | 11:34

    Svaki sastanak Vucica i Putina je veoma vazan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA