≫ 

Bečki "Standard" o predstojećem sastanku u Berlinu: Merkel namerava da predloži specijalni status za sever Kosova

Samit se, navodi list, održava na inicijativu kancelarke Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, a pozvani su premijeri celog regiona uz šefove vlada Slovenije i Hrvatske, kao i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i privremenih prištinskih vlasti Hašim Tači

  • 44

Cilj predstojeće regionalne konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu je da se "sahrani" plan o razmeni teritorija, tvrdi bečki dnevnik "Standard", i dodaje da kabinet nemačke kancelarke Angele Merkel namerava da predloži specijalni status za sever Kosova.

- Kancelarka namerava sada da predloži da sever Kosova dobije jednu vrstu specijalnog statusa, to je utemeljeno i u ideji Zajednice srpskih opština, čije je formiranje dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013., ali do sada nije primenjeno - naglašava list.

Samit se, navodi list, održava na inicijativu kancelarke Merkel i predsednika Francuske Emanuela Makrona, a pozvani su premijeri celog regiona uz šefove vlada Slovenije i Hrvatske, kao i predsednici Srbije Aleksandar Vučić i privremenih prištinskih vlasti Hašim Tači.

Podseća se da je Nemačka striktno protiv ideje promene granica, što su podržali visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar Johanes Han i savetnik u američkoj administraciji Džon Bolton, ali i Austrija i Mađarska što je, ukazuje list, dijametralno suprotno dosadašnjoj politici zapada.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

- Moj utisak je da je dijalog izgubio na snazi, pa u tom smislu neće ni biti razmene teritorija - naglašava ekspert za Balkan Ivan Krastev.

"Standard" tvrdi da je ideja razmene teritorija pre svega kod Srba južno od Ibra izazvala veliki strah od progona, kao i da su SAD, u međuvremenu, prema diplomatskim krugovima odustale od ove ideje, jer je spoznato da bi to bilo povezano sa pravnim i bezbednosnopolitičkim teškoćama. Članovi Nacionalnog bezbednosnog saveta vratili su se iz Evrope u Vašington zabrinuti, i prenose sada da je možda lako razmenjivati šume i polja, ali ne mesta u kojima žive ljudi.

U Berlinu, prema listu, svakako smatraju da je važnije da se postigne dobar sporazum između Beograda i Prištine, nego brzi dogovor, a taj stav deli i Francuska, kojoj je na Balkanu pre svega važno da se uspostavi veća vladavina prava.

"Standard" ističe da sporazum treba da dovede do normalizacije dve države u okviru procesa približavanja EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako tvrdi list, želi za priznanje Kosova da dobije nešto i u tome je podržan od pojedinih Evropljana, što bi vodilo ka konceptu teritorija za status.

Aleksandar Vučić, kako tvrdi "Standard", želi za priznanje Kosova da dobije nešto i u tome je podržan od pojedinih Evropljana, što bi vodilo ka konceptu teritorija za status-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na skupu u Berlinu biće upućen jasan signal za obustavu tih težnji Mogerinijevoj, navodi list prenoseći izjavu nemačkog poslanika Manuela Saracina da su granice na Zapadnom Balkanu nedodirljive.

- Nedavna presuda protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića nas je bolno podsetila šta se dešava kada političari slede politiku etnički čistih teritorija. Ta ideja je ruganje žrtvama ratnih zločina i opasna po mir u Evropi - naglašava on.

Bivši austrijski diplomata, koji je učestvovao u izradi Ahtisarijevog plana Albert Roan, kaže da se u izradi tog dokumenta, koji je osnova kosovskog Ustava, polazilo od toga da je u 21. veku moguće pretpostaviti da ljudi na Balkanu mogu da prevaziđu razmišljanja Srednjeg veka, i da su sposobni da žive u multietničkim društvima.

Roan smatra da to što se uopšte uzima u obzir razmena teritorija ima veze sa novom američkom administracijom. Dodaje da bi Ahtisarijev plan bio „uništen“ razmenom teritorija, i da bi tada bila dovedena u pitanja manjinska prava, kao i kompletna konstrukcija.

(Telegraf.rs/Standard)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RICINUS

    17. april 2019 | 12:54

    Germanska navlakuša da daju specijalan status severnog dela kosova a da Srbija potpiše priznanje.... Od te mutljavinu nema ništa jasno reći bez uvijanja samo priznanje vlasti srbije ili vraćanje delove kosova plus kompezacija razmena teritorije sa albanijom... Ako nemože čekati i Srbija će vratiti svoju teritoriju kad tad...

  • Miki

    17. april 2019 | 14:17

    Ovdje se pregovara o Sjeveru Kosova i Metohija zaboravljajuci da je cijelo Kosovo i Metohija Srpsko, kao da je sve drugo otpisano pa se borimo za taj sjever. Ja ne znam sta ovi nasi idu tamo...

  • Jova

    17. april 2019 | 12:53

    Dokle god mi nemamo čvrst stav o tome šta želimo da uradimo sa kosovom raznorazni belosvetski samoprodeklovani čuvari mira će nam predlagati svoje zamisli o tome šta ćemo raditi sa našom teritorijom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA