≫ 

Zahtevi su jasni, ukidanje taksi, pa pregovori Beograda i Prištine: Mekalister poručio da je nastavak dijaloga zajednički cilj EU

Dijalog Beograda i Prištine biće deo konferencije u Berlinu, ali ona nije tu da zameni aktivnosti Evropske službe za spoljne poslove i Visoke predstavnice - rekao je Dejvid Mekalister

  • 81

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da očekuje da sastanak, 29. aprila u Berlinu, doprinese nastavku dijaloga Beograda i Prištine, što je zajednički cilj Evropske unije.

- Dijalog Beograda i Prištine biće deo konferencije u Berlinu, ali ona nije tu da zameni aktivnosti Evropske službe za spoljne poslove i Visoke predstavnice. Naš zajednički cilj je da dijalog bude nastavljen - rekao je Mekalister.

Meklaister kaže da će Visoka predstavnica Federika Mogerini nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, a da će sastanak u Berlinu biti doprinos nastavku razgovora i podrška ”dobrom i napornom radu” šefice EU diplomatije i njenog tima u Briselu.

Izvestilac za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da očekuje da sastanak, 29. aprila u Berlinu, doprinese nastavku dijaloga Beograda i Prištine-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Na pitanje Tanjuga o mogućem nemačkom predlogu o ”specijalnom statusu za Sever Kosova” ili tzv ”duplom suverenitetu”, predsedavajući Spoljnopolitričkim odborom Evropskog paralmenta i blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, srpskim novinarima je rekao da pozdravlja zajedničku inicijativu Berlina i Pariza da ”sagovornike dovedu za isti sto”, a da za detalje treba sačakati sastanak u Berlinu.

- Svi znamo, ne samo u Briselu, već i u Berlinu i Parizu, da nam je interes da Zapadni Balkan nastavi evrointegracionim putem. Znamo kako je važna politička i ekonomska stabilnost regiona jer održiva stabinost Balkana je od dobrobiti za ceo kontinent - poručio je on.

Upitan da li u cilju nastavka dijaloga Beograd može biti suočen sa idejom o daljim razgovorima bez ukidanja taksi, Mekalistre ocenjuje da je odluka vlasti u Prištini da uvede tarife od 100 procenata na robu iz Srbije i BiH u ovome trenutku ”glavna prepreka” .

Govoreći o tzv. ”duplom suverenitetu” Mekalister je rekao da pozdravlja zajedničku inicijativu Berlina i Pariza da ”sagovornike dovedu za isti sto”-FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

- EU, SAD i drugi partneri Kosova oduvek bili jasni u zahtevu da ova odluka mora biti povučena - ponovio je Mekalister.

Rekao je i da će berlinskom sastanku pored lidera zapadnoblakanse šestorke prisustvovati i zvaničnici Hrvatske, Slovenije, Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove s ciljem da još jednom pokažu ”jasnu posvećenost Berlina i Pariza Zapadnom Balkanu”.

- Uveren sam da će svi sagovornici iskoristiti ovu priliku da razgovaraju o opštoj situaciji u regionu, političkoj i ekonomskoj stabilnosti Zapadnog Balkan, ali i o konkretnim pitanjima kao što su međusobna infrastrukturna povezanost što je prioritet nemačke agende - zaključio je izvestilac za Srbiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • koki

    18. april 2019 | 07:54

    Zahtevi su jasni svima osim Haradinaju.

  • Jana

    18. april 2019 | 07:56

    Ukidanje nehumanih i anticivilizacionih taksi je jedini uslov nastavka dijaloga! Ako EU ima za cilja da se dijalog nastavi neka vrse pritisak na Pristinu da ukine takse

  • Tina

    18. april 2019 | 08:38

    Predsednik principe Srbije nece gaziti, jasno je rekao, prvo ukidanje taksi pa tek onda dijalog!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA