≫ 

Mali je ovaj trg za sve one koji žele bolju budućnost Srbije: Poruka sa najvećeg skupa podrške Aleksandru Vučiću (FOTO) (VIDEO)

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da se na skupu u kampanji “Budućnost Srbije” očekuje oko 170.000 ljudi

U Beogradu se danas od 18 sati održava miting u okviru kampanje "Budućnost Srbije", na kome će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Pored njega, na skupu će govoriti još nekoliko političara, a planirana su i tri kraća koncerta za posetioce, kojih bi, kako najavljuju iz SNS, moglo da bude više od 100.000.

20:15 - KONCERTOM OLIVERA MANDIĆA ZAVRŠEN SKUP

Skup ispred Doma Narodne skupštine u okviru kampanje "Budućnost Srbije", završen je nastupom pop pevača Olivera Mandića.

Mandić je izveo pesmu koju je sam komponovao, posebno za ovu priliku, "Majko, Srbijo".

19:36 - ALEKSANDAR VUČIĆ IZAŠAO PRED GRAĐANE

Predsednik Srbije izašao je ispred građane Srbije, praćen aplauzima i skandiranjima njegovog imena.

On je zamolio Srbe koji su pešice došli sa KiM, kako bi prisustvovali skupu, da se popnu na binu, stanu pored njega i zatražio od okupljenih da ih pozdrave aplauzom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Hvala svima koji su došli večeras u Beograd, ja znam da nikada više neću govoriti pred većim brojem ljudi, hvala vam na ovome - pozdravio je okupljene na početku.

Napomenuo je da neće govoriti o političkim protivnicima, već o "našoj Srbiji".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Hoću da se zahvalim našem narodu koji je došao iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske. Hvala vam, jer smo pokazali da jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa niko ne može da rasturi. Pripadamo istom rodu, istom narodu i to niko ne može da nam oduzme. Imamo isti jezik i istu kulturu. - istakao je Vučić.

19:29 - ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE: SRPSKO-MAĐARSKI ODNOSI NIKAD BOLJI

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je večeras na skupu "Budućnost Srbija" u Beogradu da su Srbi i Mađari danas prijatelji, da odnosi dve zemlje nikad nisu bili ovako dobri kao danas.

"Poštovani gospodine predsedniče, dragi srpski prijatelji, dobar dan vam želim. Dozovilite da se zahvalim Vučiću i SNS na pozivu. Čast je biti ovde. Do pre nekoliko godina je bilo nezamislivo da mađarski ministar spoljnih poslova bude gost u kampanji vladajuće stranke. To što danas stojim ovde pokazuje da sve stvari možemo da rešimo ako verujemo u to", rekao je Sijarto, koji je govor održao na srpskom jeziku.

Sijarto se odazvao pozivu za učešće na skupu, iako je danas Veliki petak pred Uskrs, za vernike koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

Prema njegovim rečima, srpsko-mađarski odnosi ne tako davno su predstavljali teško pitanje, a do promena je došlo zahvaljujući ličnim naporima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sadašnji predsednik Srbije, premijer Mađarske, lideri Fidesa i SNS i Savez vojvođanskih Mađara - svi su oni zajedno tome doprineli. Hvala im za to - poručio je Sijarto i dodao da je vreme da se prepozna da je mnogo više argumenata za saradnju Srbije i Mađarske, nego protiv.

Sijarto, koji se okupljenima u više navrata obratio sa "dragi prijatelji", primetio je i da Evropa sve više jača, i naveo da je razlog za to jednostavan - vlade se, kaže, vode nacionalnom politikom i to uprkos svim pritiscima.

- Jakoj srednjoj Evropi, potrebna je snažna Srbija. Svima je jasno da je Srbija sve jača i jača, a da je, između ostalog, jača i to što oni koji je vode nisu zanemarili nacionalne interese. Zbog toga sam siguran da ćemo, mi Mađari i Srbi, biti u budućnosti sposobni za velika dela - rekao je Sijarto.

Šef mađarske diplomatije je ukazao i da je politička stabilnost izuzetno značajna vrednost i za Mađarski i za Srbiju.

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJE

- Velika je to vrednost u današnjim vremenima, što se vidi i iz toga što mnogi žele da je odzmu od nas, spoljašnjim uplitanjem, izazivanjem nemira, gomilom laži. Ovakvih pokušaja je nedavno bilo u Mađarskoj, ali su svi bili bezuspešni. Siguran sam da će tako biti i u Srbiji - poručio je on.

Dodao da Mađari veoma cene predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer na zajednicu vojvođanskih Mađara gleda kao na "izvor energije", što Srbija obezbeđuje više prava mađarskoj nacionalnoj zajednici od svih suseda. Na sličan način, kazao je, Mađarska je ponosna na srpsku zajednicu u toj zemlji, svesna srpskog indentiteta, koji je obogaćuje.

Sijarto je poručio da je Srbija zaslužila da što pre bude članica EU.

- Da je do nas, već biste postali članica Unije. Neprihvatljivo je da Srbiji drže lekcije i time veštački usporavaju pregovore o pridruživanju. Vi ste prava, ponosna, evropska nacija, što ste više puta dokazali. Vašim pristupanjem, EU će biti jača i na tome ćemo godinama pred nama zajedno raditi sa vama i predsednikom Vučićem - naveo je Sijarto.

19:20 - DODIK: VELIČANSTVEN PRIZOR KOJI GOVORI O JEDINSTVU SRBA

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je okupljene građane i zahvalio se predsedniku Vučiću na pozivu.

- Ovo je veličanstveni prizor koji govori o jedinstvu Srba. Došao sam da isporučim ljubav iz Republike Srpske za srpski narod i rukovodstvo, koja stalno jača - rekao je on.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je okupljene građane i zahvalio se predsedniku Vučiću na pozivu-PREDSEDNISTVO SRBIJE

- Srbija je zemlja u koju smo mi zagledani. Hvala Vučiću što je pokrenuo mnoge projekte u Srpskoj! Hvala gospodinu Vučiću za nešto posebno: rođen sam ispod Kozare, nedaleko je Jasenovac. Tamo nas je pobijeno preko 500 hiljada. Bivši komunistički režim nam nije dao da se o tome priča. Kada sam pre 10 godina dolazio da to obeležimo na pravi način, ovde u Beogradu su mi tada rekli da to nije dobro, da je bolje da "ne vređamo Hrvate". Kada sam prvi put pričao s Vučićem, odmah je rekao: idemo u to - kazao je on.

- Danas jasno izražavam podršku Srbiji i njenom rukovodstvu. Ovo je veličanstvena slika o kojoj ću svedočiti ceo život. Hvala Srbiji koja je moćna i jaka, okrenuta miru i slozi. Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija i neka živi srpska sloga - završio je Dodik.

19:11 - VETERAN SA KOŠARA SE OBRAĆA GRAĐANIMA 

Penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski obratio se građanima ispred Skupštine, nakon što je pušten film "Košare" o stradanju srpskih vojnika na KiM.

Mi vojnici najbolje znamo šta donose strahote rata. Treba učiniti sve da nam budućnost gradi rad, a ne rat", rekao je Dimčevski i poručio da građani žele jedinstvenu i hrabru Srbiju kao što su bili njeni borci sa karaule Košare.

Naveo je da će srpski junaci i danas, ako bude potrebno, braniti Srbiju istom hrabrošću, odlučnošću i junaštvom kao što su to činili pre dve decenije jer, ističe, pravda je našoj strani, i ona božja i ona ljudska.

U svom izlaganju obratio se direktno predsedniku Vučiću, kome je zahvalio što je prvi zvaničnik Srbije koji je zbivanja iz 1998. i 1999. nazvao pravim imenom - agresija, i što je prvi među srpskim zvanicima pomenuo i odao počast mučenicima sa Košara i drugih područja gde se ratovalo.

Penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski obratio se građanima ispred Skupštine, nakon što je pušten film "Košare" o stradanju srpskih vojnika na KiM-Foto: Predsedništvo Srbije

- Hvala Srbiji što ovih dana na najdostojanstveniji način odaje počast svojim borcima, deci i svim građanima koji su za agresora bili legitimni ciljevi, a oni koji se predstavljaju kao lažni borci sa Košaraca i oni koji omalovažvaju našu žrtvu i borbu jednako su licemerni i zlonamerni kao i oni koji su agresiju nazivali ''Milosrdni anđeo" - rekao je Dimčevski.

Pre njegovog obraćanja predstavljen je prikaz filma sa Košara, a Dimčevski kaže da ima izuzetnu čast da u ime svojih boraca sa legendarnih Košara podeli sa svim garđanima sećanje na hrabre junake koji su položili mlade živote na oltar otadžbine, za našu Srbiju.

- Bila je to najveća bitka tokom NATO agresije 1999. koja je ušla u anale ratova. Košare su naša vojnička i duhovna vertikala, primer kako se brani otadžbina u krajnje nepovoljnim borbenim, prostornim, vremenskim i kilimatskim uslovima. Junaci sa Košara, mladići koji su tada imali 18, 19 i 20 godina bili su snaga naše herojske borbe - rekao je on.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ispričao je da su, kada je situacija izgledala gotovo bezizlazna, vojinici i starešine sa Košara iskazali odlučnost, hrabrost, umešnost, solidarnost i nadasve junaštvo.

- Od početka bitke na Košarama od 9. aprila do 10. juna neprijateljske fiormacije uporne i svim snagama i sredstvima uključujući bombardovanje tepih bombama pokušali su da slome našu odbranu i stvore uslove za kopnenu agresiju i prodor u dubinu KIM. U krajnje nepovoljnom odnosu snaga znali smo da se branimo za sve građane, Srbiju, naše svetinje koje su branili i sačuvali naši preci još od 1389. To ne smemo nikada zaboraviti - rekao je Dimčevski.

Naveo je da su junaci sa Košara po cenu života branili pravo na život, ljudsko dostojanstvo i krvlju naših očeva i predaka stvorenu slobodu.

Kako je rekao, u borbama na karauli Košare život je položilo 108 vojnika i njihovih starešina.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Njih Srbija nikada neće zaboraviti. Boli nas to što smo ratovali protiv naših saveznika iz svetskih i balkanskih ratova - rekao je on i naveo da boli i to što su neki naši susedi koje smo oslobađali u prethodnim ratovima omogućili agresoru da deluje sa njihove teritorije.

- Kao istinski hrišćani oprostićemo im, ali nemojte od nas tražiti da to zaboravimo - poručio je.

Rekao je da je na svetu sve prolazno, samo je večna naša Srbija.

- Sa verom u Boga i zajedničku bolju budućnost, živela Srbija - završio je svoj govor Dimčevski.

18:58 - IVICA DAČIĆ IZAŠAO PRED GRAĐANE

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izašao je pred okupljene građane ispred Skupštine Srbije, pozdravio ih i našalio se sa njima rekavši da neće pevati večeras.

- Ne znam da li je Bora Čorba otpevao pesmu koja bi najbolje legla ovima od prošle subote "Ostani đubre do kraja" - rekao je Dačić.

Rekao je da ovaj skup pokazuje da Aleksandar Vučić uživa ogromnu podršku naroda, da je Srbija stabilna jaka i složna, da želi mir, kompromis i pomirenje, ali i da je jaka i da štiti svoj narod i interese. Takve Srbije, kazao je, treba da se plaše samo srpski neprijatelji.

Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, izašao je pred okupljene građane ispred Skupštine Srbije, pozdravio ih i našalio se sa njima rekavši da neće pevati večeras-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je kazao da skup nije poruka za opoziciju u Srbiji, već za sve u svetu i okruženju.

- Ne pomišljate da Srbiju možete da ucenjujete, ne pomišljajte da možda kojim slučajem mislite da je Srbija slaba i nejedinstvena pa da zato vršite pritisak da priznamo Kosovo ili da se ukine Republika Srpska. Nema predaje, bez obzira na pritiske - istakao je Dačić i dodao "ne igrajte se vatrom".

Rekao je da opozicija u Srbiji nema nikave šanse i da je to što Vučić još nije raspisao izbore dokaz samo njegove odgovornosti prema državi i nacionalnim interesima.

- Vučić opoziciju štiti sam od njihovog poraza i debakla. Evo ja ću da ga zamolim da prestane da ih štiti - kazao je Dačić.

18:52 - PU BEOGRAD: NA SKUPU IZMEĐU 140.000 I 150.000 LJUDI

Na skupu u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, koji se danas održava u glavnom gradu, prisutno je između 140. 000 i 150. 000 ljudi, izjavio je načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

Stanić je u izjavi Tajugu istakao da skup protiče bez bilo kakvih incidenata.

18:36 - GRAĐANIMA SE OBRAĆA PREMIJERKA ANA BRNABIĆ

Premijerka Ana Brnabić pozdravila je građane i zahvalila im na podršci i poverenju.

-  Danas smo se okupili ovde da pokažemo da Srbija nije podeljena zemlja, da je Srbija jedna, jednaka, jedinstvena, da je zemlja normalnih i pristojnih ljudi - poručila je ona i naglasila da Srbija neće podržati pretnje, uvrede, podele, vešala i motorne testere, podele na botove i sendvičare, krezube i takozvanu gradjansku elitu.

Danas smo se okupili ovde da pokažemo da Srbija nije podeljena zemlja, da je Srbija jedna, jednaka, jedinstvena, da je zemlja normalnih i pristojnih ljudi-Foto: TANJUG / RADE PRELIĆ

Brnabić je rekla da je aktuelnoj vlasti prioritet napredak države, ali da tako nije u centralnoj opštini u Beogradu, u Starom Gradu, gde je na vlasti opozicija, jer je njenom predsedniku najvažnije da "krade saobraćajne znake".

- Oni nemaju plan, njima je važno samo da dodju na vlast, kako tako, mi nismo kao oni - rekla je premijerka, pominjući Vuka Jeremića, Dragana Djilasa, Sergeja Trifunovića, Boška Obradovića.

Prema njenim rečima, posle takvih je "zemlja ostala devastirana", pa su trebale godine da se oporavi.

- Njima je jedini plan da su protiv Aleksandra Vučića, mi nismo kao oni, mi ne mrzimo nikog - izjavila je Brnabić.

18:35 - PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO NA PLATO ISPRED SKUPŠTINE

Aleksandar Vučić izašao iz Skupštine i došao na plato, gde će se kasnije obratiti građanima-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izašao je iz Skupštine i stigao na plato gde će se kasnije obratiti okupljenima. On se u društvu Milorada Dodika i ministara Vlade Srbije pozdravljao sa građanima koji su stigli na miting.

18:30 - TRG NIKOLE PAŠIĆ POTPUNO ISPUNJEN GRAĐANIMA

Andreja Kesić i Irina Antić, zamenik glavnog urednika Studio B-Foto: Privatna arhiva

18:00 - MILAN KOVAČEVIĆ IZ SRBICE DOŠAO NA SKUP U BEOGRADU

Među Srbima sa Kosmeta koji su došli u Beograd na skup u okviru kampanje predsednika je i Milan Kovačević iz sela Banja, u opštini Srbica, koji je u januaru prošle godine tokom razgovora meštana sa predsednikom Vučićem u Lapljem selu, predsednika upoznao sa problemima koji muče i njega i ostale Srbe na KiM.

Vučić mu je tada obećao, a zatim i uputio pomoć, dve krave i pet ovaca, koje su donirali ljudi u saradnji sa Kancelarijom za KiM, kako bi Milan ostao i radio na svom imanju.

- Mnogo toga se promenilo od tada, pomogli su mi da renoviram kuću, dobio sam traktor, želim da se bavim stočarstvom i poljoprivredom i sada imam sve - rekao je Kovačević koji je na skup došao sa šajkačom, kako se, i inače, često pojavljuje.

17:20 - PRED GRAĐANE ISPRED SKUPŠTINE IZAŠAO BORA ĐORĐEVIĆ

Bora Ðorđević sa Ribljom čorbom nastupio je u 17.15 časova na koncertu pred skup Budućnost Srbije u Beogradu, a prva pesma koju su izveli bila je "Radiću šta god hoću".

Frontmen benda Bora pozdravio je okupljene ispred Skupštine, kojima se i dalje pridružuju kolone građana iz svih pravaca.

Frontmen benda Bora pozdravio je okupljene ispred Skupštine, kojima se i dalje pridružuju kolone građana iz svih pravaca-Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Bora Ðorđević je izrazio zadovoljstvo što baš danas nastupa.

- Drago nam je da danas sviramo ovde za budućnost Srbije - rekao je Ðorđević koji je nastup nastavio pesmom "Jedino moje".

17:10 - NEPREGLEDNA KOLONA NA BRANKOVOM MOSTU

Više od sat vremena Brankovim mostom, koji je zatvoren za saobraćaj, prolazi nepregledna kolona građana koja se iz pravca Novog Beograda uputila na skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Zbog velike mase koja ide mostom, policija je, zbog bezbednosti, odlučila da reguliše "protok" ljudi, tako što propušta određen broj ljudi, uz kraće pauze između dve grupe.

Građani nose transparente na kojima piše "Svetosavlje - srpski put u Evropu!", "Budućnost Srbije Aleksandar Vučić", "Kraljevo uz Vučića", "Republika Srpska je uz Vučića!", "Hercegovina za Srbiju i Vučića!", "Doboj voli Aleksandra Vučića", "Knić uz Vučića"...

Ispred kolone je išao kamion Željka Mitrovića, okićen šarenim balonima i cvećem, na kome piše "Stop nasilju samo ljubav", a sa zvučnika se pušta muzika.

16:55 - ZATVORENE ULICE KNEZA MILOŠA I TAKOVSKA

Za saobraćaj su sada već zatvorene Ulice kneza Miloša i Takovska, blokirana je Mostarska petlja, a vozila se upućuju na Autokomandu.

16:49 - ISPRED SKUPŠTINE VEĆ STIGLI I POJEDINI POLITIČARI

16:45 - POČEO KONCERT ACE LUKASA U CENTRU GRADA

Pozitivna atmosfera i dobre muzičke vibracije sa bine ispred Narodne skupštine obeležile su danas nešto posle 16.00 časova, početak koncerta, kao muzičke "prethodnice" današnjem političkom skupu predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Budućnost Srbije".

Foto: Tanjug

Koncert je "otvorio" Aca Lukas, regionalna mega zvezda, ali porukom da je on danas Aleksandar Vuksanović, koji ima pravo da pruži podršku Vučiću i da je prvi put na nekoj bini a da nije "glavni".

16:40 - STEFANOVIĆ: ZA PAR SATI PRVE PROCENE KOLIKO JE TAČNO LJUDI DOŠLO NA MITING

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

16:25 - VELIKO INTERESOVANJE DOMAĆIH I STRANIH MEDIJA

Za izveštavanje sa skupa ispred Doma Narodne skupštine, u okviru kampanje "Budućnost Srbije" akreditovano je 80 medijskih kuća, a u svakoj ekipi je u proseku pet članova, rečeno je Tanjugu u pres službi Predsedništva.

Miting će pratiti mediji iz Srbije, regiona i Evrope uključujući i ruske i kineske medijske kuće.

16:00 - SELAKOVIĆ: OČEKUJEMO 170.000 LJUDI

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da se na skupu u kampanji “Budućnost Srbije” očekuje oko 170.000 ljudi.

16:00 - GRAĐANI IZ SVIH DELOVA SRBIJE PRISTIŽU U BEOGRAD

Građani iz svih delova Srbije polako pristižu u srpsku prestonicu na skup predsednika Aleksandra Vučića u okviru kampanje "Budućnost Srbije", sa kojeg će, kako je najavio, poslati poruku jedinstva.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

U parku na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice u Beogradu, grupa ljudi iz Zapadne Srbije pridružila se građanima iz Zemuna, odakle će zajedno krenuti ispred Doma skupštine Srbije.

Građani nose zastave Srbije, kao i zastave SNS sa nazivom mesta iz kojeg dolaze.

Građani nose zastave Srbije, kao i zastave SNS sa nazivom mesta iz kojeg dolaze-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Saobraćaj, za sada, nije zastavljen u ulicama Kneza Milioša i Nemanjinoj.

15:41 - BRANKOV MOST ZATVOREN ZA SAOBRAĆAJ

Veliki broj građana krenuo je oko 15 sati iz pravca Novog Beograda, preko Brankovog mosta, na skup ispred Narodne skupštine na kome će se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Brankov most je zatvoren za saobraćaj, a u blizini se mogu videti i pripadnici policije.

Neki od njih nose srpske zastave i stranačka obeležja SNS.

15:35 - SERGEJ TRIFUNOVIĆ: AKO OLIVER MANDIĆ ZAPEVA I ZASVIRA UŽIVO, POTPISUJEM ZA SNS

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović kaže da bi pristupio Srpskoj naprednoj stranci, ukoliko poznati muzičar Oliver Mandić zapeva i zasvira uživo. Naime, Mandić će danas nastupiti na mitingu "Budućnost Srbije" ispred republičkog parlamenta.

15:07 - OKUPLJANJE GRAĐANA KOD PALATE SRBIJA

Veliki broj građana iz cele Srbije pristiže na plato ispred Palate Srbija, na Novom Beogradu, odakle će krenuti ka centru, gde se kasnije danas održava skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Građani ispred Palate Srbija - TANJA VALIC

Građani nose zastave Srbije, transparente.

Grupa mladih organizovano je stigla na miting iz Republike Srpske, iz Trebinja, a nose transparente "Aco, volimo te", "Republika Srpska je uz tebe", "Trebinje je uz tebe".

Građani ispred Palate Srbija - TANJA VALIC

Na put su krenuli sinoć i putovali su 10 sati.

15:05 - PU BEOGRAD: PRIVREMENA OBUSTAVA SAOBRAĆAJA U VIŠE ULICA ZBOG MITINGA

Zbog najavljenog velikog broja učesnika skupa u okviru kampanje "Budućnost Srbije", koji se očekuju iz svih delova Srbije, saobraćaj će privremeno biti obustavljen u više ulica, saopšteno je iz Policijske uprave Beograda.

14:43 - "INTERESOVANJE ISTO KAO ZA NAJVEĆE ZVEZDINE UTAKMICE"

Dragan Džajić, počasni predsednik Crvene zvezde, izjavio je gostujući na televiziji Pink da očekuje da današnji skup, u okviru kampanje “Budućnost Srbije”, bude sličan onome kada igra Zvezda.

14:18 - GRADSKI ČELNICI SA SRBIMA SA KiM: BEOGRAD JE VAŠA KUĆA

Srbi sa Kosova i Metohije koji su pešačili do Beograda kako bi prisustvovali skupu "Budućnost Srbije - Aleksandar Vučić" sastali su se danas u Beogradu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, pomoćnikom gradonačelnika Aleksandrom Markovićem i članom Gradskog veća Dragomirom Petronijevićem.

13:59 - POZNATI SPORTISTI I UMETNICI POZVALI NA SKUP

Na današnjem skupu „Budućnost Srbije“ politici predsednika Aleksandru Vučiću podršku daće i vrhunski sportisti i umetnici. Oni su tim povodom uputili i video-poruke građanima.

13:06 - GRAĐANI IZ ZAPADNE SRBIJE NA PUTU KA BEOGRADU

Dvadeset autobusa iz Gornjeg Milanovca na putu je ka Beogradu gde se danas održava skup "Budućnost Srbije".

Milanovčani kažu da će, pored autobusa, dosta njihovih sugrađana krenuti svojim automobilima, prenosi Pink.

Razlog dolaska na skup je podrška predsedniku Vučiću.

- Aleksandar Vučić je uradio sve što je rekao da će da uradi, sada mnogo bolje živim nego ranije, penzije su nam na vreme i dobili smo povećanje - rekao je jedan Milanovčanin koji dolazi danas u Beograd.

TV Pink prenosi da je više od 10 autobusa krenulo put Beograda iz Užica, Nove Varoši i Priboja.

Prema rečima jednog od okupljenih građana, oko 700 ljudi je krenulo iz Bajne Bašte, a pridružili su im se i građani Višegrada, kako bi svi zajedno krenuli u Beograd da pruže podršku skupu.

Građani se okupljaju i u Čacku i Kraljevu kako bi krenuli za Beograd.

Na skup u glavnom gradu krenuli su i Srbi iz Crne Gore.

- Smatramo da je jedinstvo srpskog naroda garant prosperitetne Srbije. Slažemo se sa našim narodom u Srbiji oko teme Kosova i hoćemo da damo podršku Vučiću. Ima veliku podršku i u Crnoj Gori i smatramo ga zaštitnikom Srba ovde - poručuju oni.

13:03 - DAČIĆ DOVODI 15.000, A PALMA 5.OOO LJUDI NA MITING U BEOGRAD

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će na današnji skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije" u Beogradu SPS i Jedinstvena Srbija dovesti oko 20.000 pristalica i ocenio da će se u Beogradu okupiti više od 100.000 ljudi.

Dačić - Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanović

12:51 - IZ RASINSKOG OKRUGA STIŽE 6.000 LJUDI

Iz Rasinskog okruga na miting predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu krenuće 6.000 ljudi u 120 autobusa, rečeno je danas agenciji Beta u kruševačkom odboru Srpske napredne stranke.

Predsednik tog odbora Predrag Vukićević kazao je da iz Kruševca na miting kreće 80 autobusa.

- Odlazak je organizovala stranka, a predsednici stranačkih mesnih odbora će biti u autobusima sa svojim odborima, odnosno sa svojim članstvom, to je poenta - rekao je Vukićević.

On je dodao i da mnogi neće krenuti, jer neće biti dovoljno mesta u autobusima, pa će neki od njih možda poći svojim kolima.

- Jasno je narodu šta je i ko je budućnost Srbije i to nisu oni koji su ovu zemlju uništili do 2012. godine - kazao je Vukićević.

12:48 - IZ KRAGUJEVCA KRENULO 16 AUTOBUSA

Iz Kragujevca je danas krenulo ukupno 16 autobusa u Beograd na miting predsednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Među autobusima je tri dabl-dekera i sedam kombija.

12:12 - SA KONČULJA VRAĆENI AUTOBUSI

Osam autobusa sa Srbima iz tri opštine sa Kosova i Metohije, južno od Ibra, koji su pošli za Beograd na skup „Budućnost Srbije“ vraćeni su sa administrativnog prelaza Končulj, saopštio je predsednik privremenog organa opštine Vitina Srđan Nikolić.

Nikolić je rekao da je odbijanje da se propuste autobusi pravdano time da vozači nisu imali adekvatnu adsminstraciju za autobuse čiji su vlasnici Albanci.

Iz Kosovskog Pomoravlja krenula su 24 autobusa, a ljudi iz onih autobusa koji su vraćeni najverovatnije će nastaviti put kombijima ili privatnim automobilima.

- Mogu da nas vrate, da nam brane da idemo, ali jedno treba da znaju - ne mogu da nam zabrane da volimo našu Srbiju i našeg predsednika - navodi se u saopštenju predsednika privremenog organa opštine Vitina.

12:11 - PRIPREME PRI KRAJU

Ispred Skupštine Srbije privode se kraju pripreme za današnji skup u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Ispred parlamenta montirana je velika bina, a postavljena su i tri velika LED ekrana.

U toku je postavljanje medijskih ekipa koje će pratiti skup, kao i tonske probe.

Za saobraćaj je zatvoren Trg Nikole Pašića, kao i deo Dečanske i Vlajkovićeve ulice.

Najavljeno je i da će u centru Beograda biti postavljeni veliki ekrani, na kojima će svi koji dodu na skup moći da prate dešavanja, a koji će se nalaziti od Doma sindikata pa do Bulevara, Kneza Miloša...

11:27 - SA KiM VEĆ KRENULO 133 AUTOBUSA

Iz Gračanice su jutros ka Beobradu krenula 23 autobusa sa građanima koji žele da prisustvuju mitingu "Budućnost Srbije", kažu u Srpskoj listi.

Prema njihovim informacijama, do sada su 133 autobusa prešla administrativnu liniju na više prelaza, Brnjaka, Jarinja, Merdara, Končulja, a očekuje se da će uskoro još 22 krenuti put Beograda.

Ni Srpska lista, ni Kancelarija za KiM nemaju informacije da su neki autobusi zaustavljeni ili vraćeni sa administrativnih prelaza, kako su preneli neki mediji.

Srpska lista procenjuje da bi u Beograd trebalo da dođe oko 7.500 ljudi sa Kosova i Metohije.

- Od mitinga očekujem da prođe mirno pre svega. Idemo da bi smo podržali predsednika Vučića, jer boljeg predsednika do sada nismo imali - rekla je jedna putnica pred polazak za Beograd iz Gračanice, prenose lokalni mediji.

10:14 - GRUPA MLADIH IZ DOBOJA STIGLA U BEOGRAD: DRINA NAS SPAJA, A NE RAZDVAJA

U Beograd je rano jutros stigla grupa mlađih ljudi, Srba iz Doboja, kako bi dali podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na današnjem skupu "Budućnost Srbije".

- Došli smo da podržimo predsednika Vučića, zato što brine o ljudima u Republici Srpskoj. Naša poruka je da nas Drina spaja, a ne razdvaja - rekla je jedna od njih za Pink televiziju.

10:11 - GLIŠIĆ: NEMOGUĆE JE PRISILOM DOVESTI 100.000 LJUDI U BEOGRAD

Funkcioner SNS-a Darko Glišić izjavio je da je nemoguće prisilom dovesti više od 100.000 ljudi koliko se danas očekuje u Beogradu na skupu u okviru kampanje "Budućnost Srbije", kako to tvrdi opozicija, i rekao da ljudi dolaze iz cele Srbije, ali i regiona jer veruju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je rekao da su građani shvatili da je danas ključni trenutak za Srbiju i da svojom masovnošću i pristojnošću žele da pokažu da je većinska Srbija, ali i Srbi van Srbije, uz predsednika.

- Predsednik je poslednjih nekoliko godina popravio spoljno- politički i ekonomski položaj Srbije, ali i položaj Srba koji žive van Srbije. Zbog toga će na skupu danas biti ne samo građani iz Srbije već i iz zemalja okruženja u kojima žive Srbi - naglasio je Glišić za TV Pink.

 
 
 
View this post on Instagram
Vidimo se sutra u Beogradu! #BudućnostSrbije #theFutureofSerbiaA post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

Zvaničnom delu mitinga prethodiće dvosatni koncert Ace Lukasa i "Riblje čorbe", a posle obraćanja zvaničnika, skup, kako je najavljeno, biće završen koncertom Olivera Mandića.

Skup, na kome se ocekuje ogroman broj građana, zvanično bi trebalo da počne u 18 časova, a pre predsednika Vučića građanima će se obratiti i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, premijerka Srbije Ana Brnabić, šef srpske diplomatije Ivica Dačić i jedan od heroja sa Košara, penzionisani potpukovnik Dragutin Dimčevski.

Kako je Vučić ranije najavio, sa njim će se na binu popeti grupa Srba sa Kosova i Metohije, koja je pešice krenula sa administrativnog prelaza Jarinje ka Beogradu.

Predsednik Aleksandar Vučić je pozvao, kako je rekao, normalnu i pristojnu Srbiju da se danas okupi za budućnost zemlje.

- Da pozovemo građane na ujedinjenje, a ne političke partije, jer to ne bi bilo dobro za demokratiju - rekao je juče Vučić posle sastanka sa Srbima koji su peške stigli sa KiM u Beograd na miting.

Vučić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zvaničnom delu mitinga prethodiće dvosatni koncert Ace Lukasa i "Riblje čorbe", a posle obraćanja zvaničnika, skup, kako je najavljeno, biće završen koncertom Olivera Mandića.

Postavljanje bine ispred zgrade parlametna počelo je još u sredu ujutru, a očekuje se, da će to biti jedan od najvećih političkih skupova u Srbiji u poslednjih 50 godina.

Zbog ovog skupa, Trg Nikole Pašića, Dečanska (od Trga Nikole Pašića do Terazijskog tunela) i Vlajkovićeva (od Kosovske do Dečanske) zatvorene su već od sinoć u 22 sata i tako će ostati danas do ponoći.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    19. april 2019 | 20:05

    Danas su srbi pokazali da smo ujedinjeni a hrvati i haradinajevci nek samo pisu ovde neke negativne komentare!

  • PETAR 1

    19. april 2019 | 19:38

    Sve ali bas sve televizije sa nac. frekvencijom spontano i bez pritiska prenose ovo desavanje. Cudno.....!!!!!!

  • Brana

    19. april 2019 | 20:25

    Jel Sergej uzeo clansku kartu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA