≫ 

Da li je bliska saradnja Srbije i Kine prepreka na putu ka EU? Evo šta kažu u Briselu

To su ti dvostruki standardi - navodi Dačić

  • 12

Bliske veze Srbije sa Kinom ne nailaze u Briselu na neko oduševljenje, rekao je danas šef diplomatije Ivica Dačić i poručio da na to ne treba da se obaziremo, nego da gledamo svoje interese.

Na otvaranju međunarodne naučne konferencije “Pojas i put: Srbija i Inicijativa 16+1”, Dačić je rekao da Briselu ne smeta kada potpisuje sporazume sa Kinom, ali i im smeta kada Srbija ima dobre odnose sa Kinom.

- Nema to veze sa Kinom. Njima ne smeta da oni sa Kinom potpisuju velike sporazume, njima ne smeta da oni Kini budu najveći ekonomski partneri, ali im smeta da mi ovako mali, jadni, siromašni imamo neke specifične veze sa Kinom. To su ti dvostruki standardi - navodi Dačić.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanović

Ne treba da se obaziremo na to, nego da gledamo naše ineterse, kaže on.

- Nastavićemo sa bliskim vezama sa Kinom. Srbija je najveći prijatelj Kine u Evropi - poručio je Dačić i naveo da je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja sa Kinom ima bezvizni režim.

Naglasio je da Srbija sa Kinom ima odlične bilateralne veze i odnose, te da ih veže tradicionalno, čelično svevremensko prijateljstvo ispunjeno međusobnim poštovanjem sa željom da se odnosi dalje razvijaju u svim oblastima.

Za Srbiju je rekao da je jedna od važnih tačaka novog Puta svile, a da će njen simbol biti brza železnička pruga Beograd - Budimpešta.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanović

Podsetio je da je svojevremeno kada je bio predsednik Vlade, u Bukureštu sa premijerima Kine i Mađarske potpisao zajednički memorandum o izgradnji pruge Beograd - Budimpešta na kojoj će se vozovi kretati velikom brzinom, koja nije uobičajena u Srbiji.

- Kada sam to obelodanio izašao sam na naslovnoj strani u svemirskom odelu, sa naslovom kako ja pričam neke bajke i kako mene železničari i ostali stručnjaci upozoravaju da ne pričam gluposti. Prošlo je pet, šest godina od toga, danas više niko ne priča da su to bajke - rekao je Dačić.

Naglasio je da taj projekat danas izgleda mnogo verovatniji i dostupniji nego u vreme kada je potpisan pre šest, sedam godina.

Foto: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanović

Podsetio je da su Crnogorci u vreme SSSR govorili da "nas i Rusa ima 300 miliona".

- Mogu da kažem da nas i Kineza ima 1,4 milijarde, ali Kina mora da zna da mi nismo kao Crnogorci, nećemo nikada da posle tako dobrih i kvalitetnih odnosa da okrenemo leđa našim prijateljima - kaže Dačić.

VIDEO "U Beograd sam došao kao student": Ambasador Kine objasnio zašto voli Srbiju

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ponosna Srpkinja! 🇷🇸

    19. april 2019 | 16:03

    Nek oni gledaju svoja posla, a mi se Kosmeta, Rusije i Kine nećemo nikada odreći!

  • Aca

    19. april 2019 | 13:32

    Zabole nas sta kazu Kinezi su nasa braca!!!!

  • denko

    20. april 2019 | 10:48

    ja nemam problem da vozim Zaporozac ili Moskvic ali u eu sa ustasama nikad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA