Priznanje Florens Artman Hrvatima: Šešelj je takva glavobolja postao Hagu, da su hteli tog slučaja da se reše

U intervjuu hrvatskom mediju dotakla se i Miloševića, ali je govorila i o načinu na koji je otrov mogao da stigne do Praljka u sudnici

  • 15

Otrov za osuđenog zločinca Slobodana Praljka unela je ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer on nije mogao to u pritvoru da poseduje, rekla je za hrvatske medije Florens Artman, bivša portparolka i savetnica tužiteljke na Međunarodnom tribunalu u Hagu. To svakako baca sumnju na njegov advokatski tim, eventualno nekoga iz ambasade, uglavnom nekoga ko je imao pristupa Praljku pre ulaska u sudnicu, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, da je poživeo, Milošević bi bio osuđen i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu i za genocid i to bez obzira na sve što se desilo unutar tužilaštva, od odlaganja rada na istrazi pa do pokušaja Džefrija Najsa da ukloni iz optužnice genocid, Sarajevo i Srebrenicu s tačke optužnice i zatim sva svedočenja koja bi dokazala umešanost JNA u rat u BiH.

Slobodan Praljak, Foto: AP/Tanjug

UMRO PRIRODNO OD SRČANOG UDARA, NEPRIRODNO IZAZVANOG

- Iz Srbije su došli lekari s ruskim lekarima i prisustvovali obdukciji. On je umro prirodno od srčanog udara koji je neprirodno izazvan. Uzimao je lekove za smanjivanje pritiska i morao je pred čuvarima pritvora da ih proguta, a tajno je uzimao lekove koji su neutralizovali učinak prvobitnih i čije se prisustvo ne može videti na ispitivanjima. Lek je donesen iz Srbije, ali su o njegovom učinku informaciju sigurno imali ruski lekari.

Na pitanje šta će se desiti sa živima kojima je suđeno u Hagu, puštenima, neosuđenima, pre svega sa Vojislavom Šešeljem.

ŠTA ĆE BITI SA ŠEŠELJEM?

- Nakon što je bio pušten zbog zdravstvenog stanja, proces je nastavljen, ali u međuvremenu je zanemaren, zahvaljujući glavnom sudiji Žanu Klodu Antonetiju, koji je sad predsednik Apelacionog veća i koji je pravio probleme i onda i danas, svesno minirajući rad Tribunala od trenutka kad se pojavio. Šešelj je sudu postao takva glavobolja, taj celi predmet bio je glavobolja i hteli su toga da se reše. I kao zatvorenik im je bio problematičan. I u predmetu protiv Šešelja bio je poseban problem pritiska na svedoke, za jednog čoveka znam da je bio godinu dana u kućnom zatvoru kako ne bi svedočio, a bio je odličan svedok. Ili bi dolazili na sud i nisu govorili ništa što je bilo predviđeno, jer optužnicu gradiš na osnovu iskaza, a onda neko dođe i kaže da to nije rekao. Bez obzira na to što bi bilo nezadovoljstva zbog konačne presude, jer je njemu ostavljena neka mogućnost da utiče na svedoke, na više predmeta, u njegovom slučaju baš vidljivo, uz sve te slabosti, da je bio neki drugi sudija, Šešelj bi bio osuđen.

Vojislav Šešelj, Foto: Marko Jovanović

Kako je rekla Artmanova, uvek su joj govorili da je opsednuta Miloševićem.

- Tribunal je na kraju dokazivao da sam u pravu bila bez obzira na to što nije Miloševiću izrečena presuda. Ali malo je nedostajalo da bude drukčije, u trenutku kad sam stigla u Hag još nije bilo nikakvog predmeta protiv Miloševića. Bilo je to polovinom oktobra 2000. godine, iste godine kad je Milošević pao u Srbiji, u Hagu još nije bilo predmeta protiv njega u vezi BiH. Pisanje optužnice načelno nije problem, ona se može napisati i za 15 dana kad imaš sve složeno, ali nije bilo ništa složeno.

IZBAČENA IZ SRBIJE

Prema njenim rečima, dobila je pritisak kad je pokrivala rat u BiH zbog članaka koje je pisala na temu učešća Vojske Jugoslavije u ratu u BiH. Dobila sam odmah pritisak, rekao mi je jedan od francuskih oficira UN-a u Sarajevu kako treba da napustim BiH jer sam u opasnosti.

- Milošević me je, na primer, nakon tog članka izbacio iz Srbije - rekla je Artmanova za Express.

(Telegraf.rs / Izvor: express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko Vrbas

    20. april 2019 | 14:47

    Nego gospodjo, šta kažete za Gotovinu, Orića, Tačija i ostale iz te klape?

  • Jacs

    20. april 2019 | 15:36

    Šešelj je previše pametan za njih, zato su imali glavobolju!

  • Bgd

    20. april 2019 | 14:35

    Ova gadura bolje da cuti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA