≫ 

Održan protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu: Objavljena imena eksperata koji će biti predloženi za pregovore o medijima i izborima (FOTO)

Lideri Saveza za Srbiju najavili su da će na današnjem protestu biti predstavljen zajednički tim sastavljen od stručnjaka, za razgovor sa predstavnicima vlasti o oslobađanju medija i stvaranju uslova za fer i poštene izbore

  • 86

Dvadeseti po redu protest, koji od prošlog vikenda nosi naziv  "Jedan od pet miliona - svi kao jedan", održan je večeras u Beogradu. Počeo je okupljanjem građana kod Terazijske česme u Beogradu, od 18 časova, a kako je ranije rečeno iz opozicije, skup se održava posle odbijanja predstavnika vlasti da razgovaraju o tri ključna opoziciona zahteva.

Formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za dogovor o fer i poštenim izborima, izbor novog sastava REM-a koji bi bio predložen na ravnopravnoj osnovi vlasti i opozicije, i izbor tehničkog rukovodstva RTS u prelaznom periodu kako bi "mediji konačno, a pre svega javni medijski servisi, bili slobodni i za drugačije mišljenje i za debatu".

- Te tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke - rekao je Branislav Lečić koji se obratio građanima ispred Terazijske česme.

Branislav Lečić govorio je večeras na protestima kod Terazijske česme-Printscreen/Youtube/TV Šabac

On je naveo da su odabrali tim ljudi, koji čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, Dr Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja, koji će učestvovati u pregovorima, dok je Dragan Đilas na Tviteru poručio da su ovo "ljudi koje će uz još mnoge pojedince i predstavnike različitih udruženja predložiti za ekspertske timove".

Kako je rečeno na protestu, NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu.

Lečić je potom pozvao Vučića da se vrati u "koordinate zakona i vladavine prava pod kontrolom stručnjaka", a posle toga građani su Ulicom kralja Milana krenuli u šetnju ka zgradi Radio-televizije Srbije.

Protestu su prisustvovali opozicioni političari Dragan Ðilas, Boško Obradović, Boris Tadić, Zoran Živković, predsednik opštine Stari grad Marko Bastać...

Ispred zgrade Javnog servisa održan je četvrti "Slobodni dnevnik", u kom su se čitale "vesti slobodne Srbije". Posle toga, građanima se obratio jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Janko Veselinović.

Građanima se obratio jedan od osnivača Saveza za Srbiju, Janko Veselinović-Printscreen/Youtube/TV Šabac

On je rekao da će, ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi, 4. maja formirati "slobodnu zonu" u blizini Skupštine, ukoliko, kako je rekao, vlast ne pristane na dijalog o zahtevima opozicije.

- U toj zoni biće i slobodni narodni parlament, odbornici iz cele Srbije - rekao je Veselinović na kraju protesta, ali nije objasnio šta slobodna zona tačno znači i podrazumeva. Najavio je i da će "obeležiti" godišnjicu rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici, te da će narednu subotu, dan pred Uskrs, obeležiti "humanitarnim akcijama širom Srbije"

Posle Veselinovićevog govora, zapaljene su baklje ispred RTS-a, posle čega je protest završen, a građani su polako počeli da se razilaze.

KAKO SU POČELI PROTESTI?

Prvi protest održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra.

Upućeni su zahtevi da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, da se otkrije ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da se sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA