Svaki glas je važan! Srbi imaju šansu da uđu u Evropski parlament iako nismo članovi EU

Listu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) predvode predsednik stranke i saborski poslanik Milorad Pupovac i profesor fakulteta političkih nauka u Zagrebu i Beogradu Dejan Jović

  • 4

Za mesec dana Srbi iz Hrvatske prvi put samostalno učestvuju u izborima za Evropski parlament, a listu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) predvode predsednik stranke i saborski poslanik Milorad Pupovac i profesor fakulteta političkih nauka u Zagrebu i Beogradu Dejan Jović.

Jović je danas za RTS rekao da smatra da je svaki glas u Evropskom parlamentu važan, posebno ako se radi o glasu koji zagovara drukčiju politiku EU prema nizu pitanja, uključujući i ubrzani prijem zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

On je dodao da mu je glavni motiv da učestvuje na tim izborima bio taj što mu je stalo do EU, kao i do karaktera politike i društva u Hrvatskoj.

- To su povezane stvari. Hrvatska je mala zemlja koja je nedavno ušla u Evropsku uniju, i ona s pravom očekuje da se u Briselu tretira ravnopravno, da je poštuju kao malu zemlju i da nema neke razlike između velikih i malih, ali onda, naravno, i u svojoj vlastitoj zemlji u Hrvatskoj je važno da primenjuje taj isti evropski princip - rekao je Jović.

Jović - Printskrin: Youtube/Srpsko privredno društvo Privrednik

On je istakao da to znaci da i u Hrvatskoj male zajednice, uključujući i srpsku i druge manjine, ne samo nacionalne, treba tretirati ravnopravno i s punim poštovanjem.

- Mi računamo na glasove mnogih, onih svih koji se osećaju da su nepredstavljeni, da su na marginama i na rubu, i onih koji su razočarani onima za koje su prošli put glasali - dodao je Jović, koji je bio savetnik i glavni analitičar bivšeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića..

Ako uđu u EU, pripadaće, kako kaže, toj nekoj levoj liberalnoj političkoj grupaciji, i da očekuju da u Hrvatskoj ima mnogo ljudi koji ne žele više da glasaju za tradicionalne leve stranke jer su ih izneverile, a istovremeno očekuju i glas manjina bez obzira da li se radi o Srbima ili drugima.

- Naše poruke su inkluzivne - naglasio je Jović.

Na konstataciju da se neke stranke zalažu za blokiranje Srbije na putu ka EU i da to sada ističu u prvi plan, Jović kaže da je to veoma štetno i za hrvatske interese.

- I trebalo bi se pitati na primer, oni Bošnjaci, Hrvati, Srbi koji imaju rodbinu u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, da li im je zaista u interesu da se ovde stvaraju čvrsti zidovi i čvrste granice - kaže Jović i ističe da su sada kada su verski praznici kolone na granicama duge.

- Prema tome, ja mislim da je i u interesu većine u Hrvatskoj zapravo da dođe do brzog proširenja, i iz strateških i iz ekonomskih i iz političkih razloga - rekao je Jović.

Govoreći o srpsko-hrvatskim odnosima, on je rekao da su oni sada na neki način zaleđeni i da mogu da budu i bolji i gori.

- U tom smislu je potrebna jedna nova politika, politika razumevanja i prijateljstva, politika u kojoj jedni druge nećemo gledati kao protivnike, nego kao vrlo slične zemlje koje mogu da sarađuju i da time ojačaju - zaključio je Jović u intervjuu za RTS.

VIDEO: Intervju Pupovca za Telefraf.rs

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    21. april 2019 | 16:49

    I kazu Hrvati ovo ono oni su bar kakve takve demokrate

  • Op

    21. april 2019 | 15:56

    I ja imam sansu da dobijem 7icu na lotu iako ne igram. Kaze komsija uplatice za mene.

  • čejen

    21. april 2019 | 19:35

    Sve je to lepo ali zar mislite da će oni da zastupaju interese Srbije? Sve i kad bi tako bilo, zar mislite da jednu hrvatsku iko doživljava u EU parlamentu? Sve i da hrvatsku doživljavaju, zar mislite da EU nema već gotov plan za Srbiju i da će zbog jednog glasa da menjaju planove teške milijarde evra?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA