Najekstremniji Albanac protiv Srpske liste: Od glasova njegovih ljudi zavise kandidature Srba

Lider Samoopredeljenja je Aljbin Kurti

  • 18

Kandidati Srpske liste za predsednike četiri opštine na severu ne mogu biti potvrđeni za izbore 19. maja ove godine, ako za njih ne glasa osam od devet članova Centralne izborne komisije, piše prištinski list "Zeri".

Međutim, prema pisanju Zeri, dva predstavnika Samoopredeljenja u CIK-u najavili su da će glasati protiv predloga i kandidata Srpske liste, ako ne postoje navodno konkretni dokazi da će, kako oni smatraju, "srpski kandidati poštovati ustavni poredak na Kosovu".

Predstavnik pokreta "Samoopredeljenje" u CIK-u Adnan Rustemi kaže da su bivši gradonacelnici na severu podneli ostavku označavajući Kosovo kao "Kosovo i Metohija", te da CIK treba pažljivo "bavi prijavom Srpske liste".

Kurti, lider Samoopredeljenja - Foto: Profimedia/ Zuma Press - News

On je najavio da je zatražio od CIK-a da zahteva od Ministarstva lokalne uprave da dostavi ostavke bivših gradonacelnika, a prema njegovim rečima, mora da se dokaže i da će kandidati Srpske liste "priznati i poštovati ustavni i državni poredak Republike Kosovo i ispuniti sve odgovornosti".

Centralna izborna komisija trenutno ima devet članova, jer kosovski predsednik Hašim Tači nije imenovao sve članove te institucije, a za potvrđivanje treba osam glasova, piše list, prenosi RTK 2.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA