≫ 

Na današnji dan pre 23 godine teroristi iz OVK su započeli krvavi pir protiv Srbije: Odmah su ubili petoro ljudi (VIDEO)

Gotovo neprimećeno u tadašnjim medijima, rat na Kosovu je otpočeo 22. aprila 1996. godine

  • 7
Oslobodilacka vojska kosova, OVK

Pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova tokom rata. Foto: Profimedia/AFP

U godini kada obeležavamo 20 godina od agresije NATO na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslavije, većina nas 24. mart vidi kao dan početka rata. Ipak, sukobi na Kosovu i Metohiji, koji su okončani bombardovanjem bivše nam države počeli su znatno ranije. Retko ko je upoznat da je rat u južnoj srpskoj pokrajini počeo 22. aprila 1996. godine.

Gotovo neprimećeno u tadašnjim medijima, rat na Kosovu je otpočeo 22. aprila 1996. godine.

Tada su albanske terorističke grupe izvele prvu veću sinhronizovanu akciju - napade u Dečanima, Peći, Štimlju i kod Kosovske Mitrovice.

Ubili su tog dana pet i ranili još četiri osobe.

Teroristi iz OVK - Foto: Profimedia/AFP

Najkrvavije je bilo u Dečanima, gde je prilikom napada na kafanu Čakor ubijeno troje civila a ranjen jedan.

Naime, oko 20.20 sati napali su Srbe i Crnogorce u kafani „Čakor“, vlasništvo Danila Steševića.

Teroristi su najpre, s vrata osuli rafalnu paljbu iz automatskog oružja po gostima, a potom u salu ubacili ručnu granatu.

U ovom terorističkom napadu živote su izgubili Stana Radusinović (48), radnik u kafani, inače izbeglica iz Albanije, zatim Đorđe Dragić iz Pančeva i Blagoje Okuka iz Boleča, obojica radnici „Unikopa“ iz Prištine. Teže je ranjen njihov kolega Branko Bibić.

Odmah posle napada teroristi su se neprimećeno udaljili s mesta zločina ispalivši još jedan rafal u vazduh, valjda u čast „uspešno“ izvedene akcije.

Kafana „Čakor“ je, inače, postala meta napada albanskih terorista zato što se u njoj, na pansionu, nalazilo desetak policajaca, pa je vreme večere očigledno bilo najpovoljnije da se pokuša sa napadom.

Pored toga, teroristi su verovatno znali da se u „Čakoru“ okupljaju radnici „Unikopa“ iz Prištine koji rade na izgradnji izbegličkog naselja u obližnjem Babaloću. Pomenuta kafana se, inače, nalazi u potpunom albanskom okruženju.

Malo kasnije, u Peći, na putu Peć-Priština, teroristi su napali i patrolu policije i ranili dvojicu policajaca.

U napadu na policijsku stanicu u Štimlju ubili su policajca Milenka Bucića (1972).

U napadu kod Kosovske Mitrovice poginula je jedna žena a teško ranjen policajac.

OVK je tada delovala kao skupina više nepovezanih grupa, među kojima je bila najvažnija drenička grupa na čijem čelu je bio poznati terorista Adem Jašari.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    22. april 2019 | 18:29

    I posle svega oni kazu da je Srbija izvrsila genocid, pa to moze samo idiot da pomisli!!!!!

  • Veteran

    22. april 2019 | 18:22

    Počelo je ranije, zato je Adem završio tako kasno, a trebao je i pre, manje bi bilo napada, najviše ih je izvodio Adem Jasari..

  • slađa

    22. april 2019 | 21:02

    Podmukli i svirepi. Znali su da je SRJ, pre svega Srbiji, posle Dejtona i strahota nakon Oluje, Bljeska i rata u BiH, stotine hijada izbeglih i stradalih, bio potreban život, njenim građanima mir, budućnost. Celom regionu je to bilo potrebno. I OVK teroristi su udarili na sve to. A onda je NATO napravio krvavi ram za sliku 1999, Zločin do zločina. Čitava jedna epopeja. Ali, Srbija je ipak pobedila voljom za životom i mirom. Na to je obavezala njena slobodarska tradicija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA